Het opensteken van oesters in vier stappen.
Met oud en nieuw eten we dit jaar massaal oesters. De verkoop boomt traditioneel in december, maar dit jaar is er sprake van een echte recordverkoop. De Zeelandse handelaars kunnen de vraag vanuit België nauwelijks bijhouden.
Het opensteken van oesters is in het begin een lastige klus. Maar oefening baart kunst. Als men éénmaal de slag te pakken heeft, is het opensteken een koud kunstje.
Stap 1 : Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek (dikke ovenwant, tuin- of werkhandschoen kan ook) zo vast dat de platte schelp boven zit.
Stap 2: Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.
Stap 3: Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester.
Stap 4: Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg.
Heb je de oesters nodig om te verwerken in een warme bereiding of om te gratineren, leg de gesloten oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen. Ook kunnen ze een in een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan worden gehangen. De oesters staan dan een beetje open en zijn makkelijk open te maken.
|