Eend werd door de Chinezen lang vereerd als symbool van de vruchtbaarheid. Dit dier is nergens zo tot zijn recht gekomen als bij de Chinese koks zelf. De tamme eend stamt af van een wilde eendensoort, afkomstig uit Zuid-Amerika. Eend, gebraden aan het spit, smaakt heerlijk, maar kan ook worden gebakken in de pan of in de oven. Hoe jonger de eend, hoe zachter en verfijnder het vlees. Jonge eend of eendenkuiken wordt gewoon gebraden gegeten. Het vlees is voedzaam en past perfect bij zure vruchten of bij vruchtensauzen: sinaasappelen, perziken, druiven, kersen, appelen. Eendenborst of -filet is eigenlijk de borstspier van een eend die werd vetgemest met het oog op de productie van eendenlever. Eendenfilet kan heel gemakkelijk worden bereid, in de pan op een hevig vuur, zonder vetstof: eerst wordt de zijde van het vel en de bijhorende vetlaag gebakken. Portugezen maken eend klaar met bananen, Roemenen met komkommers, Amerikanen met veenbessen, peren en pistaches. Belgen ten slotte verkiezen eend met rode kool en gueuze. Eet u graag wild? nee ik eet graag rustig. Voor 4 personen Nodig:1 eend, 2 eetlepels boter 1/2 rode kool, 1 ui,25c1 gueuze, 1 eetlepel suiker, 2 renetappels, peper en zout.
Bereiding:
 |
Snij de eend in stukken, spijs met peper en zout en bak ze aan alle kanten mooi bruin in hete boter. Schaaf de rode kool in reepjes en hak de ui grof. Bak de ui glazig in boter en voeg de rode kool toe. laat even stoven en overgiet met de gueuze. Schil en snij de appels in stukjes en meng samen met de suiker bij de rode kool. Spijs met peper en zout. Voeg de stukken eend toe en laat 45 minuten op een zacht vuur onder gesloten deksel stoven.
Pas voor het aanbranden van de kool. Serveer met puree patatjes.
|