6 gouden tips om wijn goed te bewaren!
Als je van plan bent om een bewaarwijn te kopen, is het van belang om rekening te houden met enkele bewaartips.
Als we wijn aankopen, is de wijn in de fles onderhevig aan schokken waardoor het wijnmengsel zijn "evenwicht" verliest. laat daarom de wijn enkele weken rusten op een geschikte plaats. Bij het openen van de fles, probeer dan de wijn zodanig te serveren in de houding welke de fles had tijdens zijn "rustplaats". Als je de wijnflessen liggend bewaard,
komt de wijn in contact met de kruk. Hierdoor is er geen lucht tussen de kurk en de wijn wat ten goede komt voor de kurk. De kurk zal op deze manier niet gaan uitdrogen. Bewaar de wijn op ongeveer 12°C. Te warme temperaturen doen de wijn te snel rijpen. Plaats een thermometer in je wijnkelder en hou de temperatuur in het oog. Zorg er voor dat de wijn stabiel bewaard wordt en niet onderhevig is aan schokken.
De beste relatieve vochtigheidsgraad is gelegen tussen de 55% en 65% omdat de kurk niet zou rotten of het etiket beschimmelen; plaats een vochtigheidsmeter in je kelder. De lucht moet af en toe ververst worden in je wijnkelder.
Te veel luchtcirculatie is ook niet goed omdat de kurk dan kan uitdrogen. Bewaar de wijn bij voorkeur in het donker aangezien zon en ultraviolet licht de kleur beïnvloeden van de wijn.
|