De kruidentuin is weer razend actueel. De hedendaagse keuken maakt immers gretig gebruik van de toegevoegde fijne smaken van verse kruiden uit een terraspot, of kruidentuin. Het waren destijds de Romeinen die de kruiden introduceerden in onze cultuur en eetgewoonten. In de middeleeuwen legden alle kloosters een grote kruidentuin aan, vooral voor medicinaal gebruik. Ook in de kloosterkeuken werden meer en meer kruiden toegevoegd, soms om de geur en smaak van te lang bewaarde groenten en vlees te verdoezelen. Met de komst van de bewaarmiddelen en smaakmakers raakte het keukenkruid zijn functie kwijt. Maar vandaag hebben we weer interesse in de heerlijke geuren van verse basilicum, citroenmelisse, dragon en munt of de lekkere smaak van salie, koriander, laurier, lavas, marjolein, en tijm.
"Een eigen kruidentuin"
Eigenlijk is het kweken van kruiden niet eens zo moeilijk. Kruiden vragen geen extra zorg en vinden hun eigen weg in uw tuin. U moet ze wel onderhouden door eventueel steun te geven en uitgebloeide bloemen weg te knippen.
Let er wel op letten dat de grond niet te nat is en zeker geen vocht ophoudt. Daar houden kruiden echt niet van. Is uw grond te vochtig, voeg dan zand of grind toe om het water beter af te voeren . .Eventueel kunt u de kruiden planten op een verhoogd plantbed. Belangrijk is ook dat de kruiden beschut zijn tegen regen en wind, zoniet gaan ze breken.
Als je deze tien kruiden in huis haalt, is er geen enkel gerecht meer dat je zonder smaak zal serveren. Deze week krijg je telkens twee kruiden geserveerd op je bord. Vandaag serveren we de basilicum en de citroenmelisse.
basilicum | Basilicum: Een eenjarig plantje van mediterrane afkomst dat makkelijk in pot te houden is. Basilicum mocht vroeger enkel door koningen gesneden worden. Het heeft een kalmerende werking en een volle smaak. Basilicum combineert perfect met tomaat, en is onmisbaar in pestosaus. Het geeft aan pizza's, kip- en lamsgerechten een pittig zuiders accentje.
citroenmelisse | Citroenmelisse: Decoratieve, maar woekerende plant die in Sardinië in het wild groeit. De blaadjes ruiken heerlijk. Citroenmelisse wordt gebruikt als kruidennmiddeltje tegen hoofddpijn en stress. in de keuken geeft het aan salades een frisse citroensmaak. Bijzonder veellzijdig kruid dat het prachtig doet bij visgerechten als paling in het groen en pladijs.
|