Waarom popcorn niet popt
Popcorn maak je van maïskorrels. Popcorn is een Engels woord, pop betekent ploffen en corn betekent maïs. Door de hitte van de pan of de magnetron barsten ze open, en daardoor krijg je die lekkere popcorn. Maar soms blijven er maïskorrels achter die niet openbarsten. Dat is niet alleen onhandig, maar soms zelfs ook pijnlijk, want je kunt op die harde korrels echt je tand breken!
Elke maïskorrel is een soort snelkookpannetje die op het punt staat te ontploffen. Als je de korrel verhit, zal het water dat van nature in de korrel zit, opwarmen. Het water wordt zo heet, dat het gas wordt en dat zet enorm uit. De druk op de korrel wordt dan zo groot, dat de buitenkant openbarst en voilà: je popcorn is klaar!
Voedselonderzoekers weten nu hoe het komt dat sommige korrels niet opengaan. Het blijkt dat het heel belangrijk is hoe de buitenkant van de korrel eruit ziet. Die buitenkant bestaat voor een deel uit cellulose. Wanneer cellulose verhit wordt, neemt het een andere vorm aan. Het vormt kristallen. En het blijkt dat maïskorrels die popcorn worden, cellulose hebben dat heel goed die andere vorm aan kan nemen. En maïskorrels die niet openbarsten, hebben dit goede cellulose niet. Met deze ontdekking kan betere maïs worden gekweekt, die precies de goede cellulose heeft, zodat er meer korrels mooi openbarsten.
|