Als u deze zomer een bezoekje brengt aan Zweden, zult u zien dat er in de huizen aan de meren en kusten lustig gebakken, gekookt, geconserveerd en ingemaakt wordt. De Zweedse bevolking is zeer bewust van hun tradities en houden ze dan ook goed in ere. De Zweedse keuken bestaat niet alleen maar uit knäckebröd. De overheerlijke boerengerechten domineren tijdens bekende feesten als midzomernacht, het chanoeka. De Zweedse keuken kent echter enkele belangrijke regionale verschillen. In het hoge Noorden wordt veel varkensvlees met gevulde aardappelknoedels (pitepalt) gegeten. In het binnenland maken zij graag een vruchtensoep van rozenbottels (nyponsoppa) klaar.
pytt i panna | In het Zuiden genieten ze meer van gerechten met varkensvlees, gevulde appels en uien (öpple-flösk). In Stockholm zult u veel eenpansmaaltijden met blokjes aardappelen en vlees tegenkomen, die u met een spiegelei geserveerd krijgt (pytt i panna).
In Zweden is vlees nogal prijzig en wordt vaak verwerkt tot gehakt en worst. Vis heeft een belangrijke waarde voor de dagelijkse maaltijd, vooral haring, die vaak verwerkt wordt in een zoet gerecht.
|