"Van geel naar rood" Voor wie niet zo van bitter houdt, is er naast de gele pompelmoes de roze of rode variëteit. Die smaakt zoet en heeft een wat bittere aroma. Zoals bekend, eten de Belgen helaas almaar minder fruit. We blijken wel meer vruchten te kopen die je in cocktails en in gerechten kunt verwerken. Zo heeft de consument ondermeer de pompelmoes herontdekt. De vrucht wordt al eens vaker gebruikt ter vervanging van citroen. Dankzij de zuurtegraad kan j e met pompelmoes kleine porties rauwe vis 'koken'. Als voorgerecht doet hij het uitstekend bij garnalen en avocado's. Gekookt en met boter ingesmeerd is het vruchtvlees erg smakelijk bij gevogelte, wit vlees, Vis en schaaldieren. Het sap past perfect in cocktails, sorbets en zoetzure sauzen, of als smaakmaker bij eeen salade. En uiteraard is pompelmoes ook lekker bij het ontbijt.
Gebraden kip met rode pompelmoes. Voorbereiding: 20 minuten Kooktijd: 1 uur 45 minuten nodig voor 4 personen: 1 scharrelkip (1,5 kg) gemalen zwarte peper en zout 1 rode ui 1 rode Floridapompelmoes 50 g zongedroogde tomaten 50 g zwarte olijven . 6 gehakte ansjovissen 2 laurierblaadjes 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie 450 ml pompelmoessap ·400 boterboontjes
Bereiding: Verwarm de oven op 180° C. Maak de kip grondig schoon,kruid de holte met zout en peper. Plaats de kip in een grote ovenschaal met een nauwsluitend deksel. Schik de fijngesneden uien, de grof gesneden zongedroogde tomaten , de olijven,de ansjovissen (als je ze gebruikt)en de laurierblaadjes rond de kip. Bestrooi met peterselie en overgiet met het pompelmoessap, kruid goed bedek en braad de kip gedurende 1uur/15m. Overgiet de kip met de sappen en voeg de boontjes en de schijfjes gesneden pompelmoes toe. Zet alles weer in de oven en braad nog eens 30m. tot de kip goudbruin is.
|