De houdbaarheid van een ei bedraagt vier weken vanaf de legdatum. Omwille van de versheid en om het risico op Salmonella klein te houden is het aangeraden eieren koel te bewaren. Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast. U bewaart de eieren het best in hun origineleverpakking in de koelkast. Bewaart u ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting metSalmonella doen stijgen. Via de poreuze schaal van eieren kunnen geuren binnendringen.Vermijd daarom ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals look of gerookte vis te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden want bacteriën zouden op die manier door de schaal kunnen dringen en het ei aantasten.
Verscheidene trucjes helpen u te bepalen of een ei nog vers is. Bij de ontwikkeling ontstaat een luchtkamer tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies. De luchtkamer wordt groter naarmate het ei ouder wordt. Legt u een kakelvers ei in een glas water met zout, dan zal het tot op de bodem zakken. Een ei dat niet meer vers is, komt bovendrijven. De luchtkamer is daarin immers al dermate vergroot dat ze het ei naar boven doet komen. Ook het eiwit geeft informatie over de versheid. Bij een vers ei is het eiwit stevig. Schudt u een ei zachtjes heen en weer bij uw oor, dan hoort u vrijwel niets. Doet u hetzelfde met een ouder ei, dan hoort u de inhoud bewegen.
Door een ei te doen ronddraaien kunt u uitmaken of het hardgekookt dan wel rauw is. Een hardgekookt ei zal snel rondtollen, een rauw ei wiebelt. Om een hardgekookt ei makkelijk te kunnen pellen, koelt u het na het koken af met koud water.
Bij zeer snelle opwarming of afkoeling kan het ei ontploffen. Daarom mag u eieren niet in de magnetron koken. Door de snelle inwendige opwarming komt de schaal immers onder te hoge druk te staan. een klikje en je weet wie ik ben!