Gezondheid heeft zijn doelstellingen met de voedingsdriehoek
Fruit en groenten: kleur uw dag!
Groenten leveren enkelvoudige en meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen en vocht.
Dagelijks minimum 300 gram groenten (10 eetlepels) eten is gezond. Zet zowel bereide groenten als rauwkost op het menu en spreid deze over de verschillende maaltijden. Ook als tussendoortje of bij het ontbijt zijn groenten erg verfrissend.
.
Fruit zorgt net als groenten voor de aanvoer van koolhydraten, vocht, vitamines en mineralen.
Minstens 2 stukken fruit eten per dag is een absolute must. Kies liever vers fruit dan fruit uit blik of gedroogd fruit. Fruit kan ook als tussendoortje, snack, broodbeleg of dessert.
Groenten en fruit kunnen elkaar niet vervangen omdat ze samengesteld zijn uit verschillende specifieke voedingsstoffen. Ze vullen elkaar aan. Bij de keuze van zowel groenten als fruit is afwisseling belangrijk. Melkproducten. Vlees, vis, eieren of vervangproducten. Vetstoffen en de restgroep.
|