De kunst van lekker en gezond eten is binnen de voedingsdriehoek, de grootte van de verschillende groepen respecteren, ze onderling combineren en de voedingssmiddelen variëren. Evenwichtig eten gaat bovendien hand in hand met voldoende lichaamsbeweging. Als volwassene dagelijks een half uur matig intensief bewegen is een onmisbaar onderdeel van een gezonde leefstijl!
Een evenwichtige voeding houdt rekening met ...
Variatie: Wissel af in voedingswaren. Probeer andere recepten, bereidingswijzen en nieuwe smaken. Evenwicht: Eet elke dag producten uit elke groep. Neem in verhouding meer uit de grote groepen van de driehoek dan uit de kleine. Gematigdheid: Respecteer binnen elke groep de juiste hoeveelheid.
Water: vormt de basis van de voedingsdriehoek en is onmisbaar in ie dagelijkse voeding. Dranken die tot de watergroep behoren zijn water, koffie, thee en bouillon. Dagelijks minstens 1,5 liter drinken is goed. Als je intensief sport beoefent of zwaar lichamelijk werk doet, drink je het best méér om het verlies aan transpiratievocht te compenseren.
Graanproducten en aardappelen: Van de vaste voeding vormen volgende producten het grootste deel: aardappelen en alle soorten graanproducten zoals brood, beschuit, ontbijtgranen, rijst en deegwaren. Ze zijn de voornaamste aanvoerders van meervoudige koolhydraten (zetmeel). Ze zorgen bovendien voor voedingsvezels, vitamines en mineralen. De actieve voedingsdriehoek
Morgen volg de gids: Groenten, vlees, vis eieren of vervangproducten en melkproducten.
|