Het schoonmaken en onderhoud van verschillende pannen. Braadpannen bestaan in uiteenlopende materialen en afwerkingen; sommige daarvan vragen bijzondere zorgen. Als u een pan aanschaft met een minder gebruikelijke afwerking, vergeet dan niet de onderhoudsinstructies te bewaren; er zijn namelijk delicate afwerkingsvormen die schade kunnen oplopen als ze met het verkeerde product schoongemaakt worden.
 Plaats pannen met een houten steel nooit in de vaatwasmachine tenzij de fabrikant vermeldt dat het hout daar niet onder lijdt. Denk er ook aan dat sommige plastic stelen in de vaatwasmachine kunnen smelten, vooral wanneer de pan op het laagste niveau wordt geplaatst, dus vlakbij het verwarmingselement. Om aangebrande resten te verwijderen vult u de pan met een oplossing van biologisch detergent en laat u die enkele uren inwerken. Ververs de oplossing zodra ze bruin wordt; na dit weekproces brengt u de inhoud aan de kook en verwijdert u zo veel mogelijk resten. Als de pan heel erg aangebrand is, moet u de behandeling eventueel meermaals herhalen.
 Aluminium pannen moet men zo gauw mogelijk na gebruik afwassen, aangezien door eetwaren en water putjes in het oppervlak kunnen ontstaan. Was in de vaatwasmachine of met de hand en droog onmiddellijk af. Gebruik een schuursponsje of sponsje van staalwol om het oppervlak op te blinken. Als de binnenkant verkleurd is geraakt, brengt u een zwak zure oplossing van appelschillen of citroensap in water aan de kook. Afspoelen en drogen. Gebruik geen bleekwater.
Gietijzeren pannen moeten onmiddellijk na gebruik afgewassen en afgedroogd worden, zoniet kan zich roest vormen. Gebeurt dat toch, dan gebruikt u een sponsje van staalwol. Koperen pannen zijn gewoonlijk aan de binnenkant bekleed met tin, aangezien het zuur in bepaalde voedingswaren verkeerd kan reageren met het koper. Afwassen met de hand; gebruik een koperpoetsmiddel of zout en witte azijn om de buitenzijde schoon en glanzend te houden. Vergeet niet dat de binnenbekleding van koperen pannen op den duur wegslijt, zodat de pan een nieuwe binnenlaag moet krijgen.
 Anti-aanbakpannen moeten schoongemaakt worden overeenkomstig de bijgeleverde instructies. Sommige modellen kunnen veilig in de vaat-wasmachine, andere hoeft u gewoon even uit te wrijven met keukenpapier. Let op: zelfs indien u metalen voorwerpen mag gebruiken om aan-gebrande resten te verwijderen, zal een hardhandige aanpak de antikleeflaag beschadigen.
Als u anti-aanbakgerei met de hand afwast, mag u op de antikleeflaag geen schurende hulpmiddelen gebruiken. Een nylon sponsje moet volstaan om vetresten te verwijderen. Als er vlekken zijn giet u een oplossing van één kop water, een halve kop huishoudbleekmiddel en twee eetlepels natriumcarbonaat in de pan; laat dit mengsel enkele minuten koken, was de pan af, spoel ze en droog ze af.
|