De Rode Duivels zitten op schema om een ticket te behalen voor het WK 2010 in Zuid-Afrika, en dat heeft ons land mede te danken aan Wim Casteleyn. De Bruggeling is al 8 jaar de vaste kok van onze voetbalhelden. 'Elke interland in het buitenland is een nieuw keukenavontuur', zegt Wim. Zijn ervaringen inspireerden de nationale voetbalkok tot een nieuw boek. 'Scoren aan Tafel' brengt de eetgewoontes en lievelingsgerechten van 11 voetbaliconen en richt zich zowel op de keuken- als de voetballiefhebber.
Jongensdroom Met 7 op 12 punten doen de Rode Duivels het beter dan verwacht in de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap over twee jaar in Zuid-Afrika. 'Het vertrouwen en het geloof in een goed resultaat is terug', zegt Wim Casteleyn. De West-Vlaming is al 8 jaar de vaste kok van de Rode Duivels. Je hoort het hem zelf niet zeggen, maar vraag het bondscoach René Vandereycken, kapitein Timmy Simons of bondsdokter Marc Goossens en allen zullen ze beamen dat het steentje dat Wim bijdraagt aan de resultaten heel belangrijk is. 'Ik stel de menu's voor de Rode Duivels samen in nauw overleg met de bondsdokter.
Gezond eten wil niet zeggen minder eten, want het is wat je op je bord krijgt dat belangrijk is. De nadruk bij de Rode Duivels ligt op lichte voeding.' Wim Casteleyn heeft naast zijn werk bij de Rode Duivels ook zijn eigen traiteurs zaak in Sint-Michiels en geeft les in de Oostendse hotelschool. De drie jobs combineren is geen probleem. 'Als ik weg ben voor een interland is mijn traiteurszaak dicht en de lessen halen we op een later tijdstip in. Ik heb vroeger zelf altijd gevoetbald bij Gistel. Zoals bij veel jongeren was profvoetballer worden ook voor mij een jongens-droom. Dat ik nu als kok van de nationale voetbalploeg mijn twee passies kan combineren is een droom die uitkomt.'
Geen plezierreisjes Toch durft Wim de trips naar het buitenland geen plezierreisjes noemen. Zodra ik uit het vliegtuig stap ben ik bezig met de keuken en de gerechten die op tafel moeten komen. Als we in het buitenland zijn eten de spelers de Belgische keuken op basis van ingrediënten die daar ter beschikking zijn. Japan is een droomland om te werken. Het personeel is gedisciplineerd en alles wordt vakkundig en tijdig geleverd. In andere landen is het soms veel moeilijker werken doordat bestellingen niet toekomen of doordat we moeten samenwerken met personeel dat geen woord Engels spreekt.
In Spanje had ik ook eens voor dat midden de voorbereidingen van het eten het plaatselijke personeel de siësta nam. Niet zo leuk, als je bedenkt dat het eten van de Rode Duivels op de minuut geserveerd wordt. Het ergste wat ik ooit meegemaakI heb was in Algerije. waar ze niet eens over potten en pannen beschikten maar het vlees bakten met een soort strijkijzer. Sindsdien heb ik altijd een eigen hulpkeukentje mee (lacht).
Het enige ontspannende moment op een interland of op een kampioenschap is vaak de voetbalmatch zelf. Al hoor je me zeker niet klagen. Het is een eer dat ik voor de nationale voetbalploeg kan koken, en het COD tact met de spelers is altijd leuk. Ik kijk nu al uit naar de volgende inter land, besluit Wim Casteleyn. DJ
|