Zoals u wellicht weet kan voeding een belangrijk geneesmiddel zijn. Belangrijke voedingsstoffen in fruit en groenten van elk seizoen kunnen helpen om veroudering te bestrijden. Vijf voedingsmiddelen die u de komende weken makkelijk kunt integreren in uw dagdagelijkse voeding.
Druiven: Druiven zijn het geschenk bij uitstek voor ziekenhuispatiënten. En daar zijn een aantal redenen voor. Druiven bevatten veel water wat voor de nodige hydratatie zorgt, vezels voor een goede transit en veel vitaminen. De troef van druiven is het gehalte aan anti-oxidanten, meer bepaald anthocyanen die vooral in rode druiven zitten.
Hoe eten? Verse druiven zijn heerlijk als dessert of vieruurtje. U kunt ze ook gebruiken voor een clafoutis (geef dan de voorkeur aan druiven met kleine pitjes of zonder pitjes). Maar u moet wel weten dat druiven een van de meest calorierijke fruitsoorten zijn.
Appels: klassiek maar niet banaal Omdat er zowat altijd en overal appels te koop zijn, worden ze wel eens over het hoofd gezien of als tweede keuze beschouwd. Maar appelen beschikken over heel wat troeven. Ze zijn rijk aan vitamine C en ook aan appelzuur dat volgens een aantal onderzoeken bijdraagt tot de strijd tegen reumatische aandoeningen. Hoe eten? Er zijn ontzettend veel recepten voor appels. Om af te wisselen kunt u appels ook verwerken in hartige gerechten: stukjes appel in de sla, in de aardappelpuree (een derde appels voor twee derden aardappelen).
Appelsienen Ook appelsienen zijn klassiekers. Zowat iedereen weet dat de vruchten veel vitamine C bevatten, net zoals alle citrusvruchten. Maar wie weet dat appelsienen ook rijk zijn aan hesperidine, een anti-oxidant dat bijzonder goed is voor de gezondheid van de bloedvaten?
Hoe eten? Verrijk een klassieke cake of een taart met yoghurt met appelsienen: verwarm het sap van twee vruchten een paar minuutjes met een beetje suiker, overgiet de nog warme tart of cake met de siroop voor een heerlijk dessert, mét vitaminen!
Pompoenen Deze groente biedt het grote, maar vaak onbekende voordeel dat ze rijk is aan carotenoïden die overigens ook verantwoordelijk zijn voor de mooie oranje kleur. Het zijn een van de meest doeltreffende anti-oxidanten. Daarnaast bevat de pompoen ook veel bètacaroteen dat bijdraagt tot de bescherming van het immuunsysteem en een precursor van vitamine A die belangrijk is voor de hydratatie van de huid. Hoe eten? Het moet niet altijd pompoensoep zijn! U kunt pompoen ook verwerken in een gratin met aardappelen en stukjes spek of in sauzen.
Bieten De biet is een van de meest anti-oxidante groenten. De mooie rode kleur geeft aan hoeveel anti-oxidanten de groente bevat. Het is ook een van de weinige groenten die betacyanine bevat, een bestanddeel dat volgens een aantal onderzoeken bijdraagt tot de preventie van kanker. Hoe eten? Bieten worden vaak gebruikt in slaatjes, maar gemixt met geitenkaas is het ook een perfect dipsausje voor bij aperitiefhapjes.
|