Toch bijzonder jammer dat op de vele nieuwssites en ook in Dialoog van de laatste dagen zoveel afbrekende kritiek naar voren komt wat de prestaties van de nationale ploeg betreft in de recente oefenwedstrijden. Het was een verademing om in Dialoog van vandaag (vrijdag 22 november) eens een stukje met interessante opbouwende kritiek te lezen van lezer Eddy Vandervorst uit Dilbeek.
Het kleine België heeft zich na een geslaagde voorronde gesplaatst voor het wereldkampioenschap in Brazilië, samen met 31 andere landen. Waarom nu gaan beweren dat wij daar in Zuid-Amerika helemaal niets te zoeken hebben ? Net als heel wat andere naties hebben ook wij kans om die eerste ronde te overleven. Ja, het is een feit dat er daarna nu eenmaal 16 ploegen (de helft dus !) al terug naar huis moeten. Maar ... daar zullen allicht ook al gereputeerde voetballanden bijhoren. Een toernooi is altijd iets speciaals en meer dan eens stijgen underdogs of subtoppers boven zichzelf uit. Die achtste finales halen zou op zichzelf al een enorm succes zijn, en waarom zou dat niet tot de mogelijkheden behoren ? Daarna volgt het 'knock-outsysteem allicht. De verliezers gaan er dan onherroepelijk direct uit. Ook hier heeft het verleden al voor heel wat verrassingen gezorgd.
Intriest vind ik de opmerking van een lezer dat wij het vorig WK en EK niet gehaald hebben door de blunders van Vincent Kompany en Daniël Van Buyten. Hoe kan je nu zo negatief ingesteld zijn. Dat wij nu gekwalificeerd zijn voor het WK, daar heeft Vincent Kompany (die hopelijk na zijn blessureleed snel weer aan de slag kan) een heel groot aandeel in. Lezer gaat bovendien compleet voorbij aan het feit dat Daniël Van Buyten, die al jaren meedraait in de Duitse competitie, de meeste doelpunten heeft gemaakt voor de Rode Duivels. Alle fouten in de schoenen schuiven van de verdedigers vind ik toch wel heel kort door de bocht. Een voorspeler die een slechte wedstrijd speelt, maar de winning goal scoort, die wordt als een held opgevoerd. De keepers en/of de verdedigers hebben meestal de boter gegeten als het eens slecht afloopt.
Ook wordt voortdurend gezinspeeld op het 'feit' dat we in een zwakke poule hebben gespeeld. Dat is een nogal uit de lucht gegrepen bewering, vind ik, Ten eerste bestaan in het hedendaagse voetbal geen 'zwakke poules' meer en zijn de ploegen waar je overheen kan walsen op de vingers van één hand te tellen. Ten tweede worden de ex-Balkanstaten door elk voetballand gevreesd. Is het trouwens niet Kroatië dat Spanje in het voorbije EK het vuur aan de schenen heeft gelegd, terwijl datzelfde Spanje die andere grote voetbalnatie Italië met 'droge' 4-0 cijfers versloeg in de finale ?
Alles is zo relatief en onvoorspelbaar. Dat is toch ook het mooie aan de sport ! Jammer dat in de profsport heden ten dage zoveel draait om heel veel, veel te veel geld. Een keerzijde van de medaille waarop vaak terecht kritiek wordt geuit.
Hier heb ik één positieve bedenking bij. Een aantal topsporters, niet alleen uit de voetbalwereld, zet zich tijdens en na de carrière in voor goede doelen, voor de strijd tegen armoede, voor onderwijs voor iedereen, enz. Een druppel op een hete plaat, maar veel druppels maken ook een emmer vol, hé ! Hun initiatieven (Vincent Kompany en Kim Gevaert voor SOS Kinderdorpen bvb) hebben absoluut al vruchten afgeworpen.
Om terug te komen op de resultaten van de Rode Duivels : We hebben nu twee oefenwedstrijden gespeeld tegen sterke teams. Daar hoort Japan ook bij. Dit Japan is niet meer te vergelijken met de ploeg die pakweg een vier- à vijftal WK's geleden voor het eerst deelnam. Velen onder hen zijn nu ook aan de slag in Europese teams. Bij de Rode Duivels werden heel wat verschuivingen doorgevoerd en ... dat moeten we toegeven mist de ploeg kapitein en 'regisseur' Vincent Kompany. Maar is het niet de bedoeling van oefenmatchen om een en ander uit te testen en pijnpunten bloot te leggen ? En ja, die zijn er, net zoals die er in de meeste ploegen wel zullen zijn. Is het dan per se nodig om de ploeg bij verlies direct de grond in te boren ? De tijd is rijp om aan 'opbouwende kritiek' te doen, zoals lezer Eddy Vandervorst in zijn reacties.
"Wat kunnen we daar gaan doen in Brazilië ?" werpen sommigen op. Misschien zijn zij vergeten dat ons piepkleine landje ooit wereldkampioen Argentinië in de openingswedstrijd van een WK in Spanje met 1-0 heeft verslagen. Die beelden, de euforie volgend daarop, ik zie het nog voor mij ... en hoor de commentaar van de betreurde voetbalcommentator Rik De Saedeleer. Kijken de criticasters naast de mooie prestatie van België tegen topper Brazilië in een later toernooi ? Toen werd een doelpunt van Marc Wilmots (huidige coach) onterecht afgekeurd ! En hebben we in een recenter verleden niet onverdiend verloren tegen Duitsland in de aanloop naar het voorbije EK ? Een toernooiploeg bij uitstek ! Voetbalkenners waren het er toen over eens dat wij die wedstrijd hadden kunnen winnen.
We zijn gekwalificeerd voor het WK en net als heel wat andere landen maken wij kans om het een ronde verder te schoppen. We hebben een jonge ploeg die nog veel kan/moet groeien, maar de mogelijkheden zijn er. Een aantal resultaten heeft dat trouwens bewezen. Ze hebben nu 'gefaald' in hun oefenwedstrijden, akkoord ... maar al doende leer je toch, niet !?
Ik zou willen eindigen met "Go for it, Red Devils" ... met een positieve noot dus.
Heb ik dat nu goed gehoord dat er in Nederland luide stemmen opgaan om de 'zwarte pieten' te 'transformeren' ? Dat had ik nu, eerlijk gezegd, nooit gedacht ... dat de 'zwarte pieten' ooit aanstootgevend zouden worden. Zitten er dan zoveel 'zeurpieten' bij onze noorderburen ? Stel je voor dat er straks iemand uit de Lage Landen plots met het voorstel komt dat klazen geen mannen met baarden mogen zijn ... wegens te angstaanjagend ;-) !
Zou het behouden van een klein beetje traditie, het inspelen op de droomwereld van het kind, zoveel 'pijn' doen ... of je nu al dan niet een ongelovige thomas bent ? En moet je hier echt racisme bij gaan sleuren ?
Ik vind het veel belangrijker dat geen kinderen worden uitgesloten, en in hun piepjonge leventje eens enkele geschenken krijgen. Geen overdaad, ùmaar voor ieder kind wat ! Dat vind ik pas een betere 'denkoefening' dan het geleuter door zeurpieten over zwarte pieten.
En dan nog zoiets ... wat moet een mens dan als je eens de zwarte piet toegespeeld krijgt ?
Het was dan ook een echte verademing toen ik in de zaterdagkrant het stukje van Ornelis : "De Sint bestaat, beste Prem", begon te lezen. In een schitterend cursiefje zet hij de Nederlander behoorlijk in zijn hemd. Het optreden van Prem Radhakishun in het Nederlandse programma "De Wereld Draait Door" kon je bezwaarlijk grappig noemen.
Ornelis eindigt zijn column op sublieme wijze : "Ik heb niets tegen roze, groene of zwarte pieten. Maar blauwe, oranje of bruine droomverpesters, zoals Prem, die mogen ze van mij in de zak van de Sint opsluiten. Want hij bestaat, beste kindjes ! De Sint bestaat!". Dat zwarte piet zwart ziet door het schouwkruipen en door al het roet, dat is Prem R. blijkbaar ontgaan.
We hebben echt geen behoefte aan muggenzifters à la Prem, die op een pathetische manier kwam brullen dat "het collectieve bedriegen van kinderen" schandalig was. Zoals Ornelis stelt is het eerder een schande dat hij voor vele kinderen één van hun mooiste fantasieverhalen heeft verbrod.
******************* SCAN :
Cursiefje van Ornelis in HLN van zaterdag 19 oktober : "De Sint bestaat, beste Prem !"
N.a.v. de uitzending van Telefacts en het feit dat pater Eric Dejaeger binnen een goeie maand terechstaat in Canada voor kindermisbruik en zedenschennis heb ik deze artikels terug bovengehaald.
1) Lezersbrief van 15 juli 2010 : *********************** n.a.v. de vraag tot arrestatie van pater Eric Dejaeger, die jarenlang als missionaris bij de Eskimo's leefde en er twee keer veroordeeld werd voor seksueel misbruik van kinderen. Voor hij in 1995 opnieuw moest verschijnen voor een Canadese rechter voor negen andere aanklachten, vluchtte hij met de hulp van de paters Oblaten naar ons land. Sindsdien loopt de veroordeelde pedofiel hier al 15 jaar ongestoord rond.
"De pater gaat nu in Blanden af en toe nog voor in de eucharistie en hij zetelde bij de verkiezingen van 13 juni nog als bijzitter" (Het Laatste Nieuws van woensdag 14 juli).
Pedofiele missionaris (gepubliceerd in Dialoog van donderdag 15 juli) : ***************************************** Canada vraagt de uitlevering van een 63-jarige pater die jarenlang bij de Eskimo's leefde en tot tweemaal toe werd veroordeeld voor seksueel misbruik van maar liefst negen kinderen (had schuldig gepleit hiervoor). Zullen nu ook deze feiten gerelativeerd worden en geminimaliseerd worden tot alweer een poging om de katholieke kerk in een slecht daglicht te stellen ? "Wir haben es nicht gewusst", dat kan dit keer niet als excuus gebruikt worden. Nog voor de Canadese justitie de kans kreeg hem voor nieuwe zedendelicten voor de rechter te brengen, kon hij het land ontvluchten ... mét de hulp van zijn orde. Moet er nog zand zijn? Volgende 'sancties' worden genomen. Ten eerste : Hij krijgt van de Brugse bisschop (hoe ironisch!) de job van coördinator voor de bedevaarten in Lourdes. Ten tweede : Hij gaat af en toe voor in de eucharistieviering. Ten derde : Hij geniet van een pensioen. En ten laatste : Hij leeft in een villa, bescheiden weliswaar, van de paters Oblaten. Wordt het een procedureslag tot Sint-Juttemis om de pater niet te moeten uitleveren?
-Volgende twee artikels bewijzen, gelukkig maar, van niet. ============================================================== 2) GVA.be : ***** Pedopriester opgepakt en opgesloten in illegalencentrum. 5 januari 2011
3) The Globe and Mail : ******* Priest returning to Inuit Community to face sex charges. 19 januari 2011 (The Globe and Mail is één van de belangrijkste Engelstalige kranten in Canada) *via Johan De Keyser (Facebook).
4) GVA.be : **** Bijkomende klachten tegen Eric Dejaeger. 25 januari 2011
DIT RECENTE ARTIKEL WERD BOVENAAN GEPLAATST ! +++++++++++++++
In de krant van zaterdag 14 september wordt gewag gemaakt van een incident met een goederentrein in Wetteren. De schade bleef, gelukkig maar, beperkt dankzij de machinist, die er in slaagde het vuur in de locomotief zelf te doven. "Er was nooit gevaar voor de omwonenden", meldt Infarabel. Nu begrijp ik wel dat men geen paniek wil zaaien na het treinongeval in mei van dit jaar, maar toch zou dit incident meer 'in the picture' mogen geplaatst worden, al was het alleen maar om de enorme risico's bij vervoer van gevaarlijke producten in de actualiteit te houden. Dat vervoer moet nu eenmaal gebeuren, daar kunnen we niet omheen, maar een betere en meer gecoördineerde spreiding dringt zich toch op, vind ik. Niet alleen wat het vervoer over het spoor betreft, ook te water en over de weg.
Vaak zijn bijvoorbeeld ongevallen met té grote tankers met een enorme hoeveelheid aan gevaarlijke (chemische) stoffen op zee de oorzaak geweest van milieurampen, waarvan de negatieve gevolgen tot op vandaag nog niet zijn uitgewerkt op de zeefauna en -flora. Het lijstje van dergelijke rampen is ondertussen schrikwekkend lang geworden. Ook op de weg hebben we in een heel nabij verleden ongevallen gehad met trucks die een té grote hoeveelheid aan gevaarlijke stoffen transporteerden.
Het treinongeval in Wetteren begin mei legde de vinger op de wonde wat het vervoer van chemische stoffen via de spoorweg betreft. En spoorwegen moeten nu eenmaal vaak doorheen de bebouwde kom van steden en gemeenten. Dat is onvermijdelijk.
Dat alles samen zou de nodige overheidsinstanties EN de bedrijven, waaronder uiteraard ook de multinationals, moeten aanzetten tot het nemen van een reeks initiatieven die het risico op ongevallen voor een niet onaanzienlijk deel kunnen indijken. En die mogelijkheden bestaan toch ! Zeker als de grote bedrijven bereid zijn voldoende water in hun wijn te doen EN de overheidsinstanties niet wegzinken in een administratieve rompslomp vooraleer iets daadwerkelijk kan gedaan worden.
Hier aan de spoorweg in Wetteren, waar ik woon (ongeveer een kilometer verwijderd van de treinramp op 4 mei), rijden dag en nacht nog steeds ellenlange goederentreinen voorbij. Daar wringt dus, volgens mij, het schoentje ! Vaak wil men 'time and money' besparen of winnen door te veel wagons met gevaarlijke stoffen ineens te vervoeren. Het moet allemaal zoveel mogelijk opbrengen in zo weinig mogelijk tijd !
Je kan volgende vergelijking maken. Net zoals de dag van vandaag arbeiders op vaak onverantwoorde wijze onder druk worden gezet wat arbeidsprestaties betreft, worden ook hier onverantwoorde grote ladingen gevaarlijke stoffen te snel en in te grote hoeveelheden vervoerd. Het moet opbrengen ... en liefst zoveel mogelijk !
Als men er niet in slaagt daar van af te stappen en de overheidsinstanties er niet in lukken de grote bedrijven te sensibiliseren hier iets aan te doen, dan kan je dergelijke rampen niet vermijden. Ongevallen kunnen altijd gebeuren, maar er kan heel veel gedaan worden om meer veiligheid te garanderen ... maar is de wil er ? Investeren in veiligheid brengt nu eenmaal niet meer kapitaal op, hé, ... integendeel ! Maar ja, het kapitaal aan de top van de piramide moet zo hoog mogelijk blijven, niet, ten koste van mens en milieu !
Even terzijde, krijgen grote bedrijven en multinationals geen subsidies ? Heeft men geen 'systeempjes' uitgedokterd opdat ze aanspraak zouden kunnen maken op belastingvermindering ? Wat druk ik mij hier eufemistisch uit !!! Waarom dat eens niet afhankelijk maken van de inzet die de grote bedrijven tonen (niet in woorden, maar in daden) voor de veiligheid van mens en milieu ?
Iets zal er in elk geval moeten gebeuren ... want ondanks de tragische gebeurtenissen blijven vandaag veel te grote transporten de onveilgheid in de hand werken. Wat morgen ?
Ook nu wil ik deze bijdrage afsluiten met de beroemde quote van Henry Ford :
"A business that makes nothing but money is a poor business" !
*******
SCAN :
Artikeltje in Het Laatste Nieuws van zaterdag 14 september.
In de eerste plaats wens ik alle leerkrachten en hun directies, leerlingen en studenten een aangename vakantie toe. Los van alle heisa die elk jaar opnieuw op bepaalde tijdstippen rond de onderwijswereld opduikt. Het is bijna een 'traditie' geworden.
Dat een praktische regeling op het einde van het schooljaar een belangrijk gegeven is, dat hoeft geen betoog. In de meeste scholen is er trouwens een 'gezonde' overgang gepland tussen het einde van de examens en het begin van de vakantie. Allerhande activiteiten en/of uitstappen vinden plaats en vormen een soort 'afsluiter' van het schooljaar.. Niet gemakkelijk om te organiseren, omdat niet altijd alle leerkrachten ter beschikking staan. Maar vergaderingen en deliberaties moeten nu eenmaal plaatsvinden ... en een leerkracht kan zich niet zomaar in stukjes verdelen, namelijk meedoen aan een activiteit of een uitstap begeleiden én terzelfdertijd op vergaderingen en deliberaties aanwezig zijn.
Een goeie oplossing kan altijd uitgewerkt worden, maar ik heb een hekel aan mensen die direct 'in de aanval gaan' om toch maar het beroep van leerkracht te minimaliseren ... met het gebruikelijke cliché over de vele vankantieperiodes natuurlijk.
Aan lezer Frans Vandenweghe uit Dadizele (reactie in Dialoog van woensdag 26 juni) zou ik willen voorstellen om eens een weekje het werk van een leerkracht over te nemen, het liefst in een paar 'overbevolkte' en moeilijkere groepen. Verder het verbeterwerk (de examens inbegrepen) voor zijn rekening te nemen, de vergaderingen bij te wonen en deel te nemen aan de buitenschoolse activiteiten. Die vinden veelal in de weekends plaats en eisen vaak heel wat voorbereidend werk. We hebben het dan nog niet over de voorbereidingen van de lessen en eventuele bijscholingen.
Wie voor het onderwijs kiest weet dat het er nu eenmaal allemaal bijhoort.
Het voorstel van lezer Frans Vandenweghe (zie SCAN) getuigt van een compleet gebrek aan waardering voor het beroep van leerkracht. "De leerkrachten kunnen de examens nakijken (NB. : Alsof verbeteren niet meer is dan dat!) de eerste week van juli. Een andere werknemer heeft ook geen twee weken met Kerstmis, een week in februari, twee weken met Pasen en twee maanden in de zomer". Lezer is de weekends vergeten en nog enkele feestdagen ... om even op zijn sarcasme in te gaan ! Dat er ook vergaderd en gedelibereerd moet worden, daar staat lezer blijkbaar niet bij stil. Evenmin bij het feit dat leerlingen en ouders wel graag de resultaten willen kennen, dat er moet kunnen gepraat en nagedacht worden over een studiekeuze. Daarvoor ga je toch niet over één dag ijs !
Ik denk dat het lezer hier alleen om doen is uit te halen naar hen die voor de klas staan en genieten van zoveel vakantie. Wel, beste lezer, de leerkrachten hebben die vakanties dik verdiend. U mag, zoals hierboven al gesteld, eens een weekje het werk in hun plaats doen. U zal snel een heel andere mening toegedaan zijn.
Al die heisa is niet nodig als in de school een practisch plan voor de 'activiteiten einde schooljaar' wordt uitgewerkt. Dat leerlingen wegblijven, zelfs als er activiteiten voorzien zijn, is een ander probleem. Net zoals spijbelen in de loop van het schooljaar dat ook is. Hier ligt in vele gevallen de oorzaak in de manier waarop met de jongeren wordt omgegaan thuis.
"Iedereen moet in deze zaak zijn steentje bijdragen", stelt lezer Guy Van de Steene uit Sint-Niklaas terecht. Ook de ouders !
Schiet dus niet zomaar op de leerkracht !
*****
+ SCANS (3) :
° Scan 1 : Tweede lezersbrief n.a.v. opmerkingen : "Juf Congé en Meester Vakantie". * klikken op "Openen".
° Scan 2 : Reacties in Dialoog van woensdag 26 juni.
° Scan 3 : Lezersbrief van Raf Vandenbergh uit Gent : "Niet vermoeid".
Ik ben Ivan Bontinck
Ik ben een man en woon in Wetteren () en mijn beroep is Leerkracht Engels met pensioen..
Ik ben geboren op 13/06/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelsport (lange afstanden) - vreemde talen (o.a.Russisch) - lezersbrieven - geschiedenis - ....