Lezersbrief : Gevaarlijk transport.
In de krant van zaterdag 14 september wordt gewag gemaakt van een incident met een goederentrein in Wetteren. De schade bleef, gelukkig maar, beperkt dankzij de machinist, die er in slaagde het vuur in de locomotief zelf te doven. "Er was nooit gevaar voor de omwonenden", meldt Infarabel. Nu begrijp ik wel dat men geen paniek wil zaaien na het treinongeval in mei van dit jaar, maar toch zou dit incident meer 'in the picture' mogen geplaatst worden, al was het alleen maar om de enorme risico's bij vervoer van gevaarlijke producten in de actualiteit te houden. Dat vervoer moet nu eenmaal gebeuren, daar kunnen we niet omheen, maar een betere en meer gecoördineerde spreiding dringt zich toch op, vind ik. Niet alleen wat het vervoer over het spoor betreft, ook te water en over de weg.
Vaak zijn bijvoorbeeld ongevallen met té grote tankers met een enorme hoeveelheid aan gevaarlijke (chemische) stoffen op zee de oorzaak geweest van milieurampen, waarvan de negatieve gevolgen tot op vandaag nog niet zijn uitgewerkt op de zeefauna en -flora. Het lijstje van dergelijke rampen is ondertussen schrikwekkend lang geworden. Ook op de weg hebben we in een heel nabij verleden ongevallen gehad met trucks die een té grote hoeveelheid aan gevaarlijke stoffen transporteerden.
Het treinongeval in Wetteren begin mei legde de vinger op de wonde wat het vervoer van chemische stoffen via de spoorweg betreft. En spoorwegen moeten nu eenmaal vaak doorheen de bebouwde kom van steden en gemeenten. Dat is onvermijdelijk.
Dat alles samen zou de nodige overheidsinstanties EN de bedrijven, waaronder uiteraard ook de multinationals, moeten aanzetten tot het nemen van een reeks initiatieven die het risico op ongevallen voor een niet onaanzienlijk deel kunnen indijken. En die mogelijkheden bestaan toch ! Zeker als de grote bedrijven bereid zijn voldoende water in hun wijn te doen EN de overheidsinstanties niet wegzinken in een administratieve rompslomp vooraleer iets daadwerkelijk kan gedaan worden.
Hier aan de spoorweg in Wetteren, waar ik woon (ongeveer een kilometer verwijderd van de treinramp op 4 mei), rijden dag en nacht nog steeds ellenlange goederentreinen voorbij. Daar wringt dus, volgens mij, het schoentje ! Vaak wil men 'time and money' besparen of winnen door te veel wagons met gevaarlijke stoffen ineens te vervoeren. Het moet allemaal zoveel mogelijk opbrengen in zo weinig mogelijk tijd !
Je kan volgende vergelijking maken. Net zoals de dag van vandaag arbeiders op vaak onverantwoorde wijze onder druk worden gezet wat arbeidsprestaties betreft, worden ook hier onverantwoorde grote ladingen gevaarlijke stoffen te snel en in te grote hoeveelheden vervoerd. Het moet opbrengen ... en liefst zoveel mogelijk !
Als men er niet in slaagt daar van af te stappen en de overheidsinstanties er niet in lukken de grote bedrijven te sensibiliseren hier iets aan te doen, dan kan je dergelijke rampen niet vermijden. Ongevallen kunnen altijd gebeuren, maar er kan heel veel gedaan worden om meer veiligheid te garanderen ... maar is de wil er ? Investeren in veiligheid brengt nu eenmaal niet meer kapitaal op, hé, ... integendeel ! Maar ja, het kapitaal aan de top van de piramide moet zo hoog mogelijk blijven, niet, ten koste van mens en milieu !
Even terzijde, krijgen grote bedrijven en multinationals geen subsidies ? Heeft men geen 'systeempjes' uitgedokterd opdat ze aanspraak zouden kunnen maken op belastingvermindering ? Wat druk ik mij hier eufemistisch uit !!! Waarom dat eens niet afhankelijk maken van de inzet die de grote bedrijven tonen (niet in woorden, maar in daden) voor de veiligheid van mens en milieu ?
Iets zal er in elk geval moeten gebeuren ... want ondanks de tragische gebeurtenissen blijven vandaag veel te grote transporten de onveilgheid in de hand werken. Wat morgen ?
Ook nu wil ik deze bijdrage afsluiten met de beroemde quote van Henry Ford :
"A business that makes nothing but money is a poor business" !
*******
SCAN :
Artikeltje in Het Laatste Nieuws van zaterdag 14 september.
**** Bijlagen: scannen0001.jpg (374.7 KB)
15-09-2013 om 00:00
geschreven door Ivan Bontinck 
|