De nieuwe uitleenregels in de bibliotheken van Antwerpen zijn niet echt in het voordeel van de lezer.
De aanleiding van ons ongenoegen:
Vanaf september 2010 wordt het lidgeld verhoogd in de Antwerpse bibliotheken. Je betaalt dan 9,5 Euro in plaats van 5 Euro. Maar in ruil kan je dértig stuks lenen (cd's, dvd's, boeken, ...). Je mag die drie weken houden. Het kost je geen eurocent meer dan die 9,5 Euro.
Prima dus! ?? Voordien mocht je 10 cd-doosjes, 5 dvd's of 6 boeken lenen. Cd's en dvd's hield je vier weken, geen verlenging mogelijk. MAAR: boeken kon je vier weken houden, met een mogelijke verlenging van nog eens vier weken. Nu: drie weken en afgelopen.
Elke dag extra betaal je 0,20 eurocent per dag. Als je de vroegere acht weken wil bereiken, kan je in veel gevallen beter het boek kopen... Ik wil geloven dat er mensen zijn die erg snel kunnen lezen - maar mensen die een bezigheid hebben (of het nu werken of naar werk zoeken is) hebben héél vaak niet genoeg aan 3 weken. Er wordt op een vreemde manier één lijn doorgetrokken. Ten voordele van digitale, meestal vluchtige media (cd's en dvd's). Ten nadele van het boek. Op het Antwerpse Conscienceplein staat een standbeeld van een man die zijn volk leerde lezen...in diezelfde stad wil men nu het lezen ontraden en boekenlezers uit de bibliotheken jagen.
Lidgeld vragen is helemaal niet meer van deze tijd: Een klein onderzoek leert ons dat alle gemeenten van de rand hun lidgeld voor de inwoners sinds enkele jaren juist sterk verminderd of geheel afgeschaft hebben: Kapellen heeft voor de eigen inwoners geen lidgeld en niet-Kapellenaren betalen slechts 5 euro. Schoten, Schilde, Zoersel en Mortsel zijn gratis. In Brasschaat is het 5 euro, Aartselaar 4 euro, Hemiksem-Schelle heeft slechts als lidgeld 1,25 euro, Wommelgem 2,50 euro, Edegem 4,00 EUR per jaar, enz. Zo zal in de stad en rand een bezoek aan de bib niet meer goedkoper voor de Antwerpenaar zelf zijn. Zo zal deze 9,5 euro toch het hoogste van alle lidgelden worden, de 8 euro voor niet Antwerpenaren was in het verleden al ver boven het gemiddelde dat de randgemeenten aanrekenen. De meeste randgemeenten hebben juist de laatste jaren geïnvesteerd in nieuwe moderne bib's die met een laag lidgeld veel meer volk aantrekken.
Beter voor de Antwerpenaren? Wij zijn het toch die belasting aan de stad betalen?! Waar zit ons voordeel nog om in de randdistricten van de stad te wonen tegenover de meestal goed cultureel uitgeruste voorstadsgemeenten? Men weigert pertinent in onze stadsrand het bib-aanbod op te waarderen. Op een vraag naar opwaardering van het aanbod (cd, dvd's, en luisterverhalen) van mij (samen met de DR van Ekeren) aan de stad kwam geen officieel antwoord. Informeel heb ik wel vernomen dat ze niet meer wensen te investeren in het wijk- en buurtaanbod omdat ze deze filialen op termijn toch wensen te sluiten. Spijtig want deze buurten beschikken over veel minder tot geen cultuuraanbod, hun bib is zeer dikwijls het enige dat er van ‘cultureel'-stadsaanbod is. Het is verkeerd om enkel grootschalige bibliotheken verder uit de bouwen en zich in feite te beperken tot één bib per district.
Is dit een goed beleid? Als district hebben wij geen inspraak in het lokaal bibliotheekbeleid. Een bevoegdheid die beter bij het lokaal cultuurbeleid zou horen. Wij hebben ernstige vragen bij een stedelijke adviesraad die zo vlak voor kerstvakantie 2009 met 11 mensen (waarvan al drie van de bibstaf zelf zijn en twee uit de Antwerpse adviesraad komen, aangevuld met enkele mensen van grotere instituten - 12 andere leden waren verontschuldigd), zomaar over dit tot belangrijk item mogen advies geven. De bevoegde stadsschepen mag zich niet achter zo'n adviezen verschuilen. Een goed cultuurbeleid is meer dan grootschalig cultuurmanifestaties in het centrum.
Verkapte sluitingsplannen! Het netwerk van de Openbare Bibliotheken Antwerpen is onderverdeeld in één hoofdbibliotheek, 9 districtsbibliotheken, 7 wijkbibliotheken en 9 buurtbibliotheken. Oorspronkelijk was er sprake om de negen buurtbibliotheken te sluiten. Dit aantal is in deze eerste besparingsfase gereduceerd tot vier filialen: Isabella en Zurenborg in district Antwerpen, Morckhoven en Zwarte Arend in district Deurne.
Het zijn juist die wijk- en buurtbibliotheken die elke Antwerpenaar de toegang tot cultuur geven. Men zou deze juist moeten opwaarderen en uitbouwen tot volwaardige culturele ankerplaatsen waar mensen mekaar ontmoeten en in aanraking komen met kunst, cultuur, muziek, film en andere toepassing zoals internet. Met een lidgeld van 9,5 euro vrezen wij een leegloop van de kleinere filialen omdat deze geen modern digitaal aanbod hebben. Hun wijkaanbod kan zo de concurentie met de grote bibliotheken (ook die uit de randgemeenten) zeker niet meer aan. Wat wil men eigenlijk bekomen? Jonge gezinnen de stad uitjagen?
>>Meer over onze bib-actie op www.bib-actie.tk Luc Van Berlo, raadslid Ekeren: http://www.lucvanberlo.be/ Meer info 0484 61 78 19 "Tegen de nieuwe uitleenregels van de Antwerpse bibliotheken"
|