De huidige zone 30 Bund en omgeving en een aantal bestaande zones 30 aan scholen worden gebundeld en uitgebreid tot een nieuwe zone 30 begrensd door Akker, Schoonbroek, Bilderdijkstraat, Kloosterstraat, Boerendijk, stukje Driehoekstraat, Bund, Statiestraat, Veltwijcklaan, Zuster Nathaliestraat, Pastoor de Vosstraat, Villapark, stukje De Beukelaerbaan, Steenstraat en Ferdinand Verbieststraat.
Waarom zone 30?
Een zone 30 heeft heel wat voordelen op het vlak van verkeersveiligheid en leefbaarheid:
Minder ongevallen
Het risico op een ongeval is gevoelig kleiner in een zone 30. Waarom? Bij een lagere snelheid hebben automobilisten een breder overzicht over de straat en kunnen ze beter anticiperen op gevaar. Ze kunnen hun auto bovendien sneller tot stilstand brengen: de remafstand van een auto is bij 50 kilometer per uur ca. 33 meter, bij 30 kilometer per uur is dat ca. 15 meter.
Minder fatale verwondingen
Een voetganger die geraakt wordt door een personenwagen die 50 kilometer per uur rijdt, sterft in 45% van de gevallen, bij een snelheid van 30 kilometer per uur is dat nog maar om en bij 5%. Of anders gezegd: die voetganger heeft dan 95% kans dat hij/zij de aanrijding overleeft.
Vlottere verkeersdoorstroming
Hoe kalmer er gereden wordt, hoe minder jachtig het verkeer is. Dat maakt onder meer het invoegen in de verkeersstroom aan kruispunten gemakkelijker. Daarnaast zijn er in een zone 30 minder ongevallen, en dus ook minder verkeersopstoppingen.
Minder verkeerslawaai
Autos die 30 kilometer per uur rijden maken minder lawaai dan autos die sneller rijden: door de snelheid te verminderen van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur daalt het lawaai met 3 tot 4 decibel. Dit komt erop neer dat de gewaarwording van de intensiteit van het verkeerslawaai met de helft vermindert.
Hogere leefbaarheid
Een straat is niet alleen een verkeersgebied, maar ook een verblijfsgebied. Een gebied waar iedereen, dus ook langzame en kwetsbare verkeersdeelnemers, zich veilig moeten kunnen bewegen en waar het prettig wandelen en fietsen is.
De praktijk leert dat niet alle automobilisten de maximumsnelheid zomaar zullen respecteren. Daarom komen er ook meer infrastructuuraanpassingen, zoals wegversmallingen, om de snelheidsbeperking af te dwingen.
Niet sneller dan 30 kilometer per uur rijden in de binnenstad is een kleine moeite. En alle Ekerenaars worden er beter van: kinderen, ouderen, buurtbewoners, voetgangers, fietsers en automobilisten!
Tekst en foto: Hans De Bakker