8. Bezwaren per deelgebied
8.1. Gronden Arfin
A. Omschrijving in het BPA “Groot Hagelkruis en omgeving”
Artikel 3 – ZONE C VOOR WONINGEN :
Binnen het gebied begrensd door dit BPA bevinden zich bebouwde panden die voor de wijk “Hagelkruis” een historische, architecturale of dorpseigen waarde bezitten.
Samen met de hen omringende groene ruimten, vormen zij uit hoofde van hun vroegere functie, hun inplanting, vormgeving en specifieke kleur, een bepalend elementen in de
bebouwde omgeving.
Alle handelingen en werken aan deze gebouwen en hun waardevolle aanhorigheden dienen
gericht te zijn op het behoud van dit eigen karakter.
Indien echter, om bouwfysische redenen, het behoud niet langer mogelijk of wenselijk is, mag
het gebouw door nieuwbouw vervangen worden.
De nieuwbouw dient dan opgericht op dezelfde plaats als het vroegere gebouw, en dient wat
vorm en afmetingen betreft, het oorspronkelijke gebouw te benaderen, teneinde het
straatbeeld niet te verstoren.
Bestemmingen die gelijk welke hinder kunnen betekenen voor de omwonenden, zijn niet
toegelaten
Voortuinen
a) Aanleg
· De voortuinstrook dient als tuin te worden aangelegd en voortdurend in stand gehouden
· Alleen het gedeelte van de grond dat als toegang tot de gebouwen wordt aangewend, mag worden verhard op de strikt noodzakelijke oppervlakte.
· De strook mag in géén geval als parking worden gebruikt.
· Bij gebouwen met een toegelaten nevenbestemming op de benedenverdieping kan, in functie van die nevenbestemming, een ruimere verharding worden toegelaten, die echter niet groter mag zijn dan de normale functie van de benedenverdieping dit vereist. (bv. terras, beperkte parkeerplaats). In voorkomend geval worden de minimum voorwaarden van de
parkeervoorschriften aanzien als maximum
Binnenplaatsen en tuinen
a) Bestemming
Het niet bebouwde of verharde deel van het perceel, achter en naast de hoofdgebouwen dient als tuin (moes- sier of parktuin) te worden aangelegd en als dusdanig in stand gehouden. In de tuinen zijn, behoudens in bouwvrije zijtuinstroken van 3,00m breedte en minder, volgende bijgebouwen en constructies toegelaten:
· bergplaatsen en hokken
· gebouwen voor de toegelaten nevenbestemmingen op de benedenverdieping van
de hoofdgebouwen
· specifieke tuinconstructies
· verhardingen bestemd als parkeerplaats in functie van de bestemming van het hoofdgebouw. Deze verharding mag noch als openluchtwerkplaats, noch als openluchtstapelplaats voor materialen of schroot gebruikt worden.
B. Omschrijving in de Procesnota augustus 2009
Het pand langs de Steenstraat (E) wordt momenteel ingenomen door kantoorfuncties. De tuin die ruim 7300 m² groot is, is verwaarloosd en verwilderd. Dit staat in tegenstelling tot het moment dat het BPA werd opgemaakt en de tuin nog in gebruik was. De restanten van een zwembad, een tennisveld en serres zijn nog terug te vinden. Aan de voorzijde van de tuin is parkeerruimte voorzien voor huurders van het pand. Een aanzienlijk deel is ingenomen door de wagens van het aanwezige taxibedrijf.
C. Omschrijving in het ontwerp RUP Steenstraat
Het zuidelijke deelgebied, met een grootte van ca. 0,68 ha, omvat percelen van het bouwblok begrensd door de straten Steenstraat (O), Ferdinand Verbieststraat (Z), Pastorijveld en
Rozemaaiveld. Tot het plangebied behoren de percelen binnen dit bouwblok die tot het districT Ekeren behoren.
De zuidelijke en westelijke percelen behoren tot het district Antwerpen en zijn niet opgenomen in het RUP Steenstraat.
Blijkbaar is het zuidelijk deelgebied ondertussen al 500 m² kleiner geworden? Geen enkele van de voorgestelde studies voor de opmaak van het RUP bevat een correcte opgave van de oppervlakte van dit terrein.
De screening MER van oktober 2009 bevat ook verschillende fouten : de gebieden worden regelmatig met elkaar verwisseld in de verschillende beschrijvingen.
Heel de historiek van het dossier bevat fouten en rechtzettingen (bvb. Gronden Villa Geniets en Gronden Geniets, de afbakening van het huidig Hagelkruispark (is in de proces-richtnota reeds tot aan de Akker(straat)), de oppervlakten,…
De afwijzing van de eerste gedeeltelijke herziening van de aanpassing van het BPA door de minister op 18 februari 2008 is ook te wijten aan procedurefouten.
Tot op het ogenblik van dit ontwerp bevatte de voorgestelde plannen een deel openbaar groen. Dit valt nu volledig weg. Het behoud en de uitbreiding van het gedeelte openbaar groen met vijver (= opvangbekken) zoals ook nog voorzien in de (voorgaande) proces-richtnota van augustus 2009, is nu totaal verdwenen. Het opgeven van deze functie is voor deze zone het grootste bezwaar!
Door de ontwikkeling van het binnengebied zal een deel van het groene karakter van het terrein verdwijnen.
We vragen uitdrukkelijk dat het binnengebied binnen het plangebied niet aangesneden wordt omdat het binnengebied volgens de woonbehoeftestudie niet in aanmerking komt om aangesneden te worden. De bouwdichtheid in de wijk is al hoog genoeg. Mensen hebben nood aan open ruimte en openbaar groen. Met het oog op het Masterplan Rozemaai zullen de bouwdichtheden in deze buurt nog toenemen. Verder verwijzen we naar onze eerdere ingenomen standpunten in dit dossier. We hebben ons reeds meermaals verzet en het verzet van de buurt ondersteund wat betreft de aansnijding van de Gronden Arfin.
Eerder reeds speelden we met Groen! een belangrijke rol in het tegenhouden van de oorspronkelijke plannen voor de herziening van het BPA Hagelkruis en omgeving, zone Steenstraat.
Desondanks alle maatregelen die men op dit ogenblik treffen wil om wateroverlast tegen te gaan, stellen we vast met Groen! dat de laaggelegen gronden gevoelig zijn voor overstromingen. We willen dan ook geen enkel bijkomend risico op wateroverlast creëren.
We vragen om de gehele tuin van de voormalige Arfin-bank met uitzondering van de bestaande bewoning te herbestemmen naar zone voor publiek park en plein.
Indien met onze bezwaren geen rekening kan gehouden worden, vragen we met aandrang om de open ruimtes tussen de mogelijk in de toekomst opgetrokken woonvolumes in te richten als park en plein dat publiek toegankelijk is voor de omwonenden.
Tevens willen we aandringen om in het kader van spoorstad zoals voorzien in s-RSA de volgende voorzieningen op te nemen :
- één of twee parkeerplaatsen om de mogelijkheid tot autodelen te voorzien;
- een overdekte fietsstalling;
- een fietsdoorsteek door het perceel tot in het Pastorijveld, om dan via de zone gemeenschappelijke autostandplaatsen tussen het Pastorijveld en de Beenhouwerstraat een doorsteek te voorzien om aan te sluiten op Beenhouwerstraat en Klein Hagelkruis.
De tramverlenging tot Ekeren, dewelke nog steeds niet is goedgekeurd, zou in een eerste fase reeds komen tot de Mieren (lus aan de gronden Arfin). De eventuele doortrekking tot Hoevenen en Stabroek is nog niet gepland : er is zelfs nog geen route bepaald. Gezien een RUP een lange termijnvisie vertaalt, wenst Groen! dat deze voorziening worden opgenomen in de geplande ontwikkeling van het gebied.
|