In het Nieuwsbald van vandaag lezen we dat de opmerkingen die werden gemaakt op de hoorzitting over de plannen voor de heraanleg van het Kristus Koningplein als gevolg hebben gehad dat ontwerpbureau LAND het concept bijstuurt.
Er zouden op het plein 18 parkeerplaatsen meer komen dan aanvankelijk gepland (18+15 = 33). Met de parkeermogelijkheden in de omliggende straten erbij geteld (volgens het parkeerduurtijdonderzoek), zijn dat er nu in totaal 55.
Het districtsbestuur zou momenteel op zoek zijn naar oplossingen om in de onmiddellijke omgeving een zestigtal extra parkeerplaatsen te creëren. 'We reserveren hiervoor 100.000euro in de begroting', stelt districtsschepen voor Openbare Werken Christophe Thomas (Open VLD).
Daarnaast voert het bestuur gesprekken om de blauwe zone op het plein te laten controleren, iets wat momenteel niet gebeurd.
Of er met de overige opmerkingen rekening werd gehouden, is nog een vraag.
a. Dient de heraanleg van het Kristus-Koningplein niet te kaderen in een veel breder project?
De impact van een heraanleg van het Kristus-Koningplein op de ingrijpende wijze zoals voorzien in het winnende project is zeer groot. Het probleem bij uitstek is het verdwijnen van een 100 parkeerplaatsen in het centrum van Ekeren.
Volgens de “parkeerstudie” zou het mogelijk zijn om bij een aanpassing van de huidige situatie de langparkeerders te doen uitwijken naar alternatieve parkeerlocaties in de ruimere omgeving. Hierbij werd echter nooit uitgegaan van het verdwijnen van (op 15 plaatsen na) alle parkeerruimte op het plein.
1. Wat met de heraanleg van de Dorpsstraat en Kloosterstraat?
2. Wat met de nog te realiseren projecten in de onmiddellijke omgeving van het plein?
- Rozentuin
- Steenstraat
- Tram
- Cultureel centrum
- Politiebureau en Vredegerecht
- Volwaardig gebouw jeugddienst en verhuis documentatiecentrum naar Kloosterstraat)
- Zwembad
Welke impact zullen deze projecten hebben op Ekeren Centrum? (bvb. Als het vredegerecht een uiteindelijke plaats krijgt, als het oude zwembad wordt afgebroken, als het woningproject van de Rozentuin doorgaat, als het cultureel centrum er komt,…)
Zulke projecten hebben wel degelijk een impact. Kijk maar naar de toegenomen parkeerdruk op de Veltwijcklaan na de komst van de nieuwe horecazaak “het Distrikt”
3. Wat met de activiteiten die doorgaan op het plein? Waar gaan die naartoe en wat is daarvan het gevolg?
4. Wat met de glascontainers?
5. Wat met het frituur?
b. Mobiliteit en verkeersstromen
1. Jozef De Weerdstraat
- bevoorrading van de Aldi : dubbelrichting autoverkeer blijft mogelijk, maar wat met vrachtwagens
- blijft dubbel richtingverkeer naar de Dorpsstraat een optie gezien enkel verkeer aan de kant van de optiek mogelijk is
2. Komt er een volwaardig fietspad op het plein en in de Dorps- en Kloosterstraat en de Alfons Jeurissenstraat?
3. Waar komt de inrit van de ondergrondse parking van de nieuwbouw (4de wand) gezien hier ook interventievoertuigen moeten kunnen in- en uitrijden (politiebureau zou komen in nieuwbouw)
4. Is er een mogelijkheid tot bijkomend openbaar vervoer (verbinding Ekeren Donk, Mariaburg, Rozemaai, parking Statiestraat? Dit zou een deel de parkeerproblematiek opvangen.
5. Wat betreft de school: blijft deze bereikbaar voor autobussen (bvb schooluitstap)
c. Parkeerproblematiek
1. Waar kunnen vervangende parkeerplaatsen komen?
2. Wat met de wekelijkse markt: waar kan dan worden geparkeerd?
3. Wat met evenementen in de Ekerse Theaterzaal, de Akerzaal, de kerk, de scholen (bvb. ouderavonden)
4. Wat met de langparkeerders en mensen die werken in het centrum van Ekeren?
5. Wat met de parkeerproblematiek in de Jozef De Weerdtstraat (die reeds op verschillende informatieavonden omtrent wijkcirculatieplannen, parkeerstudies, heraanleg straten,… is aangehaald)
6. Wat met de mogelijk komende projecten? Indien bvb. project Rozentuin doorgaat, verdwijnen een belangrijk aantal garageboxen die door buurtbewoners worden gebruikt
d. Uitzicht
Het enige groen op ons plein is de groene glascontainer, sporadisch aangevuld met bloembakconstructies en, af en toe, kerstbomen in de eindejaarsperiode. Elke boom is dan ook een verbetering.
1. Welke garantie zal er zijn voor het granieten middenplein?
Iedereen kent in Antwerpen de heraangelegde pleinen. De meeste ervan hebben een mooie estetische waarde bij de heraanleg, doch blijken al na enige tijd aan herstelling toe omdat de gekozen materialen te snel slijten of problemen meebrengen.
2. Wat met de infopanelen?
3. Misschien enige actieve mogelijkheden (bvb. Pétanquebaan voor de mensen van het verzorgingstehuis in de onmiddellijke omgeving)
SLP Ekeren vraagt een grondig “Bezint eer ge begint” aanpak. Een inspraakprocedure met voldoende terugkoppeling naar alle actoren : bewoners van de ruime omgeving, bezoekers, scholen, Ekerse Theaterzaal, Ekers Hof, de winkeliers.
Een grondig parkeer- en mobiliteitsplan.
Een volwaardig fietspad op de belangrijke verkeersassen.
Een parkeerplaats voor het autodelen en minder mobielen.
Een degelijke keuze van materialen.
Een uitbreiding van het openbaar vervoer op piekdagen (evenementen, markt,…) bvb. met belbussen naar de parking Statiestraat, Ekeren-Donk, Mariaburg, Rozemaai.
Een oplossing voor de langparkeerders.
!