Er zijn nog maar weinig bedrijfstakken over met de eis dat je daar als beginnend zakenman een diploma voor moet bezitten. Het gevolg hiervan is dat veel vakkennis verloren is gegaan en aanverwante begrippen zoals hygiënische voorschriften op de werkvloer vaak heel summier zijn. Iemand die tegenwoordig een universitaire opleiding heeft genoten (zie bv. regeringsleiders), wordt geacht als een hoogopgeleid persoon die op alle terreinen deskundig is. Op veel gebied zie je dan ook dat door deze maatschappelijke misvatting ontsporingen optreden. Vroeger ben ik enkele jaren Keurmeester van de Warenwet geweest en altijd heb ik oog gehad voor preventie en met mijn zakelijke ervaring op een uitgestrekt gebied van voedselkennis heb ik veel bedrijven die er voorheen erbarmelijk uitzagen weer op orde weten te brengen. Hierin ben ik zelfs zover gegaan dat ik op een gegeven ogenblik iemand geholpen heb met het cleanen van alle leidingen in zijn limonadefabriek; dit werd mij door de hoge bazen niet in dank afgenomen; voor hen was het uitschrijven van bekeuringen voornamer dan preventie. Net als bij de politie werd je een goede keurmeester geacht door flink wat processen-verbaal uit te schrijven. Natuurlijk moet je hardnekkige overtreders bestraffen, máár... en daar ben ik van overtuigd, je moet ze ook een kans geven om hun fout te herstellen door ze uitgebreid te vertellen en te leren hoe ze op de juiste manier met de opgelegde wettelijke bedrijfsvoorschriften om dienen te gaan. Het begrip steriliteit of hygiëne is niet zo heel makkelijk uit te voeren als het lijkt. Vroeger namen we als keurmeester overal monsters van, die dan op het laboratorium onderzocht werden of het artikel aan de eisen, gesteld in de Warenwet voldeed. Voor het nemen van een ijsmonster kregen we steriele potjes mee, gewikkeld in een speciaal soort papier. Het verwijderen van dit omhulsel en het losschroeven van het potje eiste al de nodige voorzichtigheid. Bij de minste aanraking van de binnenzijde bracht je al een mogelijke infectie over. Voor het inscheppen van dit ijsmonster had ik een zelfgemaakte speciale ijslepeltje gemaakt, die ik met ook weer een brandertje steriel maakte; dit alles om te voorkomen dat ik als keurmeester zelf de veroorzaker zou zijn van een mogelijke besmetting. Vroeger had je een aparte vleeskeuringsdienst, die erop lette of het slachtvee gezond was en de slagers en slachthuizen zich aan de regels van de vleeskeuringsdienst hielden. Eveneens de keurmeesters van de Warenwet kwamen bij de slagers en zagen toe op de bedrijfshygiëne, keken of er in het gehakt geen verboden toevoegingen zaten bv. SO2, een verboden middel om het gehakt of vlees mooi op kleur te houden. Deze twee diensten zijn samengevoegd en opereren nu onder de naam Voedsel-en Warenautoriteit. Momenteel hebben we te maken met de vogelgriep, een ziekte die ooit ergens in China zijn oorsprong vond en nu ook regelmatig hier in de Europese landen opduikt. Vandaag las ik in een krant dat de Regering ook een hygiënecode wil invoeren voor pluimveehouders. Natuurlijk is het een uitstekende maatregel te noemen dat er op het erf van zo'n kippenboer en er rond omheen voorschriften komen hoe alles op hygiënisch gebied beter kan. Ook bezoekers van deze bedrijven zullen zich aan bepaalde voorschriften moeten gaan houden. Niet uit te sluiten is hiermee dat we dan volledig bevrijd zijn van bedrijfsbesmettingen; een besmette overvliegende vogel die zijn of haar fecaliën op je erf loost kun je niet weren, oppassen is het ook met laarzen, schoenen, klompen en voertuigen waaronder de zolen of wielen poepresten van besmette vogels en/of pluimvee kleven en waarvan een kleine hoeveelheid mogelijk op je bedrijf achterblijft. Niet alleen een goede regelgeving op gezondheidstoezicht is noodzakelijk, maar ook lijkt het m.i. een goed idee dat er op alle terreinen een goede voorlichting gegeven wordt, desnoods in sommige bedrijfstakken met het volgen van een verplichte cursus, om te leren hoe men thuis, op het werk, de fabriek of in uw bedrijf kan voorkomen dat er infectieuze ziektes onder de mensen of het vee uitbreken.
 Eveneens is er vogelgriep uitgebroken bij twee kippenboeren in het Overijsselse Kamperveen. Verwacht wordt dat er binnenkort zich binnen Nederland nog meer gevallen gaan voordoen.


|