De startpagina voor jong en oud Welkom op dit blog met veel uiteenlopende onderwerpen.
Op rechts van deze site staan
de rubrieken en categorieën
en of u nu onderwerpen zoekt
over ziektes, oorlogen,
politiek, rampen of nieuws
en dies wat meer, u vindt
het allemaal hier op dit
blog van Eef waar u nooit
op uitgekeken raakt!
30-01-2024
Herdenking Watersnoodramp 1953
Nederland is een echt waterland met zijn vele rivieren en grenzend aan de Noordzee en in het verleden zijn er veel overstromingen geweest welke veel mensenlevens gekost heeft. Een van de ergste was wel de Watersnoodramp die toesloeg in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 toen met een stormvloed in combinatie met een springtij tot ver in de omgeving van de Noordzee en Ooster-en Westerschelde dijken doorsloegen en grote gebieden onder water kwamen te staan, waarbij veel mensen om het leven zijn gekomen. Persoonlijk heb ik dit allemaal meegemaakt en in onze diensttijd werd na deze ramp in de kazernes de helft van het aantal dienstplichtigen in de wachttijd gezet met betrekking tot deze ramp waarbij lange tijd voor ons het watersnoodpiket gold voor het geval dat er nadien nog zoiets zou gebeuren. Na de verschrikkelijke ramp zijn op de gevaarlijke uitbreekpunten stellingen gebouwd ter kering van mogelijke vloeden. Of deze Deltawerken anno 2024 wel voldoende bescherming bieden om mogelijke overstromingen te keren betwijfel ik, want de zeespiegel is angstig aan het stijgen en op de Zuidpool zijn al enorme ijsschotsen losgeslagen en een daarvan is al in de Noordelijke ijszee terecht gekomen. In de periode dat de Watersnood ramp uitbrak waren het militaire eenheden hier uit ons eigen land en uit vele andere landen die ons geholpen hebben. Ook de Rijkspolitie en veel grote organisaties hebben ons diensten verleend en heel Nederland heeft gehoor gegeven aan de oproep: "Beurzen Open, Dijken Dicht!" en met ons allen zijn we deze ramp te boven gekomen, Hier beneden nog wat foto's, die ons een indruk geven van deze vreselijke Watersnoodramp!
Als je het mij vraagt, wordt de wereld dit jaar wel veelvuldig getroffen door grote natuurrampen, oorlogen en overal ontevredenheid met soms grote uitwassen. Er is al weer een dag voorbij dat Afghanistan getroffen werd door een aardbeving met een groot aantal naschokken en ook last van de beving hadden de landen Turkmenistan, Iran en Oezbekistan Ook hier en daar is schade maar voor zover ik vernomen heb geen slachtoffers. De eerste schok had een sterkte van 6, 3 op de Schaal van Richter en het epiecentrum lag ten noordwesten van de grote stad Herat. Bij deze aardbeving zijn momenteel zo'n 2200 mensenlevens te betreuren en mogelijk kan het aantal dodelijke slachtoffers nog wat oplopen. Het aantal slachtoffers dat vewondingen opliep is vrij hoog en ligt om en nabij de 10.000. Tot op heden is geconstateerd dat 13000 huizen onbewoonbaar zijn. Vermeld zij dat in de nabijheid van de wereldstad Napels in Italië de vulkaan Campi Flagrei ook al min of meer aan het opspelen is en als daar de hel losbarst, dan houd ik echt mijn hart vast, want dit zou rampzalig zijn en mogelijk zorgen voor een groot aantal slachtoffers. Het is allemaal niet te hopen, maar wat doe je eraan, want natuurrampen zijn gewoonweg niet te voorkomen!
Pas geleden waren er verschrikkelijke rampen en nog steeds is het maar afwachten wat er verder nog te gebeuren staat in Marokko en Libië. Er is geen enkele twijfel over het klimaat dat fel aan het veranderen is en vreselijke stortbuien met onweer, hagel en felle windstoten hebben een groot deel van ons aardoppervlak omgespit in een ongekende watervloed, modderpoelen en diepe valkuilen en tellen we daarbij de aard en zeebevingen, dan hebben we te maken met een mix van ellende. Gisteren was er een aardbeving in het zuiden van Italië, maar veel schade heeft deze niet opgeleverd. Zorg moeten we ons maken over de Campi flegrei vulkaan in Zuid-Italië. In 1538 is deze wat aan het grommen geweest en het is 30.000 jaar geleden dat deze vulkaan veel schade aangebracht heeft en er slachtoffers gevallen zijn. De uitstroom van lava is toentertijd zo groot geweest dat bv. een dorp als Pozzuoli daarop gebouwd is en mogelijk bij een eruptie opnieuw gevaar loopt. Eveneens Napels met drie miljoen inwoners ligt in de gevaarzone. Deze gegevens zijn echt niet uit de duim gezogen, maar de informaties hierover zijn afkomstig van het University college uit Londen en het instituut voor vulkanologie. Ook Nederland loopt groot gevaar; zeker als het overstromingen betreft. De oorzaak hiervan is een zeespiegel die aan het stijgen is, ook de weersgesteldheid is niet stabiel en het weer wordt steeds extremer met veel hittegolven, zware buien en een zee met huizenhoge golven en overstromingen van rivieren en andere watergangen. Gesproken wordt over het versterken van dijken en duinen en ook het bouwen van dammen en opslagplaatsen buiten de wateren die het overtollige rivierwater herbergen. Door de oceanische krachten en stromingen die meestal voor veel onheil zorgen is het de vraag of al die versterkingen en dammen de watervloed tegenhouden. In Libië bv. zijn twee dammen als het ware weggespoeld en die twee die nu nog overeind zijn, staan ook op hangen en vallen. Wij allen hier in Nederland moeten ons ervan bewust zijn dat een grote ramp hier in de Lage Landen plotseling kan uitbreken en dat kost veel slachtoffers, en de schade aan infrastructuur zal enorm zijn en de vraag is: ''Hebben we ons niet te lang bezig gehouden met hulpverlening over de hele wereld en te weinig aandacht besteed aan ons eigen land?"
Met wereldwijde overstromingen zul je zo'n zeerakker
Een aardbeving op vrijdagavond in Marokko in het gebied dat ligt tussen Agadir en Marakesh heeft inmiddels 2700 mensenlevens gekost, de schade toegebracht aan wegen, gebouwen en de hele infrastuctuur is groot en het land is in diepe droefenis gehuld en onder de aarbevings slachtoffers zijn ook veel famileleden van hier ter lande wonende Marokkanen en inmiddels wordt van hieruit ook hulp verleend door het schenken van goederen en kledij aan de vele getroffenen. Ook zijn er gelden overgemaakt ter lening van de nood. In het getroffen gebied zijn inmiddels veel hulpverleners gearriveerd en eveneens het berggebied met de vele kleine dorpjes is weer bereikbaar. In Marokko en ook in veel andere landen wordt dag en nacht in de moskeeën gebeden en eveneens in de christelijke kerken worden speciale diensten gehouden. Er zijn na de zware aardbeving ook veel naschokken opgetreden en volgens geologen kon dit nog wel een tijdje aanhouden voordat alles weer rustig is.
LIBIË: dit land is getroffen door zwaar noodweer, waterkeringen in de vorm van dammen zijn ingestort en het er is net als destijds in 1953 in ons land een grote watersnood ontstaan en het zwaarst getroffen zijn de plaatsen Benghazi en Derna. Inmiddels zijn er al 3000 mensen verdronken en ook wordt door de autoriteiten aldaar medegedeeld dat er ook een groot aantal mensen vermist worden. Ook veel dieren zijn in de watermassa verdronken en eveneens de infrastructuur is zwaar verstoord. Stellen kunnen we dat 2023 met veel oorlogen, onrust en zware natuurrampen geen leuk jaar voor de hele mensheid is en te hopen is dat bovennatuurlijke krachten ons van de ellende verlossen, want met alle technische middelen waarover wij beschikken staan we als gewone burger machteloos tegen natuur-en oorlogsgeweld.
Een enorm groot gebied in Libië is veranderd één watermassa!
Kabinet Rutte IV Aan Het Front 10-01-22, Gesneuveld 8 juli 2023
Het Kabinet Rutte IV, met de volgende coalitie: VVD-, D-66-, CDA en Christen Unie en vaak met steun van GroenLinks en PVDA is gevallen en het was premier Mark Rutte die de stekker er zelf uittrok, waarmee de andere coalitieleden het niet mee eens waren. Weliswaar liepen de asielonderhandelingen slecht, maar er waren alternatieven. Stellen kun je wel dat al vanaf de begindagen van Rutte IV alles traag verliep en gefaald was er op het gebied van de uitkeringen, bekend als de Toeslagenaffaire en wat het klimaatbeleid betrof waren er grote moeilijkheden met onze Nederlandse boeren op het gebied van land-en tuinbouw en voornamelijk ging het veelal over de veeteelt bedrijven, waarbij uitgerekend was dat hoofdzakelijk die boeren het meeste stikstof in de atmosfeer verspreiden deden. Met de Coronacrisis ging alles, ondanks dat het Kabinet toen ook demissionair was, gewoon door, maar dat verwacht ik persoonlijk niet met de behandeling van het uitgebreide dossier van de boeren en wat het klimaat betreft zullen in verband met de stikstofeisen ook de noodzakelijke opknapbeurten van onze natuurgebieden stil komen te liggen en ook grote bouwprojecten zullen uitgesteld worden of mogelijk zelfs geheel van de baan verdwijnen. De klimaatomslag is momenteel zo heftig dat het niet uitgesloten is dat ons land deze zomer te maken krijgt met grote natuurrampen, zoals zware stormen en heftige overstromingen. Volgens de NASA staat ons ook te wachten een Coronal Mass Ejections (CME'S) of te wel zonnestormen. Deze sturen gigantische vlammen richting aarde en kunnen ons stroomnet zodanig treffen dat we verstoken raken van elektrische voorzieningen in ons huis, en veel gebruiksapparatuur van stroom afhankelijk, zullen buiten werking komen te staan. De Infrastructuur kan dit jaar wel is helemaal aangetast worden met grensoverschrijdende tekorten, die niet meer oplosbaar zijn doordat we te veel hebben weggegeven aan landen die in oorlog waren of anderzijds!
Het is al weer enkele dagen geleden dat er in India een zware treinramp plaats vond, waarbij 290 doden vielen en 875 mensen werden gewond. De treinramp vond plaats in de Oostindiase stad Baganagar regio Odisha. Het was een ongeluk waarbij drie treinen betrokken waren. In Bahangar stond op een bepaalde lijn een stilstaande goederentrein. De eerste passagierstrein reed in volle vaart op de stilstaande goederentrein. Verspreid over drie lijnen lagen de wagons en brokstukken toen van de andere kant een tweede passagierstrein met grote snelheid botste op de reststukken van de twee voorgangers. Er is nog steeds een onderzoek naar de oorzaak van de ramp en geweten werd deze ramp in eerste instantie aan de elektronische signaleringsapparatuur die op dat moment kennelijk niet functioneel was. Het spoorwegnet in India beslaat zo'n 100.000 kilometer en dagelijks maken 25 miljoen burgers gebruik van treinvervoer. Tijdens de Corona epidemie hebben de spoorwegen veel mensen verloren die tijdens een coronabesmetting zijn overleden en of afgekeurd en wat eraan personeel overgebleven is maakt dagelijks overuren, dat zich gewroken heeft in de slechte staat van het spoorwegnet en ook het onderhoud van de treinen liet te wensen over. Of dit gecompliceerde ongeluk alleen gelegen heeft aan het falen van het seinsysteem lijkt me niet de enige oorzaak. In 2021 vonden er in India 35 treinongelukken plaats, in 2022 waren dat er 48 en nu na goed 5 maanden in 2023 is dit aantal al opgelopen tot 24 treinrampen; echter deze laatste ramp overtreft alles en tot op heden heeft in de wereld een treinramp van deze omvang nog nooit plaats gevonden. Veel gezinnen in India zijn in diepe rouw en het zou een hele edele daad wezen dat wij hier in de Europese Unie op onze kosten wat goed opgeleid spoorwegpersoneel daar naartoe sturen om het spoorwegnet aldaar weer beter gangbaar te maken. Het is niet alleen in India dat achterstallig onderhoud van het spoorwegnet en of wegennet door de Corona pandemie achterstallig onderhoud opgelopen heeft. Ook hier in Nederland hebben we ermee te maken en ook in de bouw is op velerlei gebied achterstand ontstaan, dat zich vertaald heeft in veelal uitslaande branden van winkelcentra en aanleunende woningen.
De eerste passagierstrein die botste op de goederentrein was
de Coromandel-Express die van Kalkata op weg was naar
Al een week lang spuwt op Russisch schiereiland Kamsjatka vulkaan Shiveloetsj vuur en vlam
Op het Russisch schiereiland Kamsjatka is de stratovulkaan Shiveloetsj-hier in nederland hebben we het over de Shiveluch-weer volop in werking. Op dit schiereiland liggen diverse vulkanen en sommige houden al eeuwenlang hun 'muil' dicht. De Shiveloetsj is een subductieve vulkaan wat inhoudt dat deze vulkaan sterk explosief is en hij produceert een zeldzame lava die rijk is aan Hoornblende en Adakiet dat nadien in compacte vorm basalt genoemd wordt en hierna industrieel verwerkt. In dit lavagesteente Basalt is ook aanwezig magnesium. Is het gehalte magnesium hoger dan de aangegeven norm dan heet het lavagesteente geen basalt meer, maar spreken we van magnesiummandesiet. Veel dorpen op het eiland zijn als het ware volledig bedolven onder de lava en de materi�le schade is enorm. Of er ook doden of gewonden zijn door deze abnormaal grote uitbarsting van de Shiveloetsj is niet bekend. Volgens de gegevens waarover ik beschik, was voor deze eruptie van nu het 16 jaar geleden dat deze vukaan van zich liet horen.