Op tv zien we nog wel eens oorlogsfilms die betrekking hebben op de heroïsche strijd van de Amerikanen in de Vietnamoorlog.
Erbij vertellen moet ik dat ik weinig soldaten ken, die in een oorlog de held uitgehangen hebben.
Een held noem ik een soldaat die met levensgevaar een oud moedertje uit een brandend huis haalt, bovenop een sissende handgranaat valt om zijn kameraden van een wisse dood te redden en zo zijn er nog wel enkele gevallen op te noemen. In de werkelijke strijd overheerst angst en op het laatst is je hart versteend en loop je verdwaasd rond en schiet op alles wat beweegt. Van de hele omgeving trek je jezelf geen donder meer aan! Het is ook de enige manier om te overleven!
Nadat het Franse leger in 1954 bij de beroemde slag van Dien Bien Phoe verslagen was en hun kolonie verloren ging, kreeg de Communist en grote organisator van dit alles Ho Chi Minh hoe langer hoe meer macht. De Vietnamoorlog werd een angststrijd tegen het oprukkende communisme in Indo-China.
In Europa hebben we ook veel oorlogen gevoerd tegen bepaalde ongewenste stromingen op politiek gebied. Vaak was de voedingsbron economische onvrede. Nú zit Europa ook in een beangstigende economische knelpositie en bovendien voelt de hele wereld zich bedreigd door de oprukkende macht van het terrorisme aangevoerd door de onzichtbare en ongrijpbare boosdoener Sheik Osama Bin Laden.
De Amerikanen dachten toen ze zich in 1963 met de situatie in Vietnam gingen bemoeien in korte tijd Noord Vietnam met als hoofdstad Hanoi op de knieën te krijgen en in het begin waren er slechts 23000 vrijwilligers uit Amerika om dit karweitje te klaren.
Toen alles niet naar wens verliep stuurde president Johnson zware bommenwerpers naar Vietnam om de Vietcong een flinke klap toe te brengen, máár dit werkte averechts, want er vielen duizenden burgerslachtoffers zowel in het vijandelijke Noorden evenals in het bevriende Zuiden.
Gebouwd werd nabij de hoofdstad van Zuid Vietnam Saigon, namelijk in Da Nang, een vliegbasis om van daaruit te opereren. De troepensterkte werd opgevoerd tot 48.000 manschappen, kort daarop tot 185.000 en in 1968 bestond de troepenmacht uit 536.000 manschappen. Eind 1965 lag het dodental op 636. Eind 1968 waren er 31000 gesneuvelde Amerikanen.
Op 30 januari wordt in Vietnam het maanfeest gevierd wat beschouwd kan worden als een eer aan "Tet"(de maan). Normaal werden er dan geen oorlogshandelingen verricht, máár op 30 januari 1968 startte de Noord Vietnamezen onder leiding van de beroemde generaal Vo Nguyen Giap het zogeheten Tet-Offensief wat grote verliezen heeft toegebracht aan beide zijden.
In Amerika ontstonden er onder de arme bevolkingsgroepen weerstandsgroeperingen vanwege de grote verliezen aan dierbaren. Rijke jongelingen konden hun dienstplicht afkopen en het waren veelal negerjongens die voor de Amerikanen de kogels uit het vuur moesten halen.
In 1969 kreeg Richard Nixon de erfenis van Johnson toegeschoven en óók hij dacht met nog meer geweld het karweitje te kunnen klaren, maar het aantal dienstweigeraars in Amerika steeg van 8 naar ruim 40 procent.
President Nixon laatste poging was om de toevoer van wapens uit Cambodja naar Noord Vietnam onder controle te krijgen, máár ook dit was over een afstand van 400 km smalle slingerende jungle weggetjes onbegonnen werk. De Vietcong vervoerde deze wapens met koeriers op de fiets of lopende door de jungle én ook waren er onderaardse tunnels waar van alles en nog wat doorheen gesleept werd. Alle militaire acties tegen de Vietcong en het reguliere leger van Noord Vietnam hielden niets uit en daarom zocht Nixon het in een andere richting.
Hij ging op de verzoeningstoer en zocht contact met China en de Sovjetunie. In 1973 sloot Amerika een vredesovereenkomst met de Noord-Vietnamezen en liet de zaak verder over aan de Zuid Vietnamezen.
Op 30 april 1975 verliet de Zuid Vietnamese president Nguyen Van Thieu Saigon en capituleerde het Zuid Vietnamese leger. Hierna ontstond er weer een hereniging van beide landen.
Wat was de balans van deze oorlog? De Amerikanen verloren 47.000 man, 154.000 werden ernstig gewond en 2500 soldaten werden vermist. Aan Noord Vietnamese zijde vielen 660.000 doden en 2 miljoen gewonden. Aan Zuid Vietnamese kant waren er 224.000 gesneuvelden en een half miljoen soldaten werden door zware verwondingen voor heel hun leven getekend. Er vielen veel burgerslachtoffers waarvan officieel geregistreerd het aantal op 365.000 ligt. Vietnam is nu een modern land geworden met Ho Chi Minh stad het voormalige Saigon als hoofdstad.
 ACTIES VANUIT DE HUEY HELICOPTER
 GEWONDEN WORDEN PER HELI AFGEVOERD
 UITKIJKPOST VAN DE AMERIKANEN
 AMERIKAANSE JACHTBOMMENWERPERS IN ACTIE
 GEVECHTEN IN EEN OF ANDERE PLAATS
 HIER PROTESTACTIES TEGEN DE STRIJD IN VIETNAM
 HIER ZIE JE DE INGANG VAN EEN CU CHI TUNNEL
 ANNO 2009 MOTORMUIZEN VAN HO CHI MINH STAD

|