Vijgen zelf geplukt recht van de boom in het zuiden van Frankrijk.......hier kan niets tegenop.....die smaken....honingzoet door de zon gerijpt en zo geurend....binnenkort begin ik aan mijn eigen confituur maar eergisteren heb ik er hier eens een heerlijke clafoutis van gemaakt....een echt Frans dessertje....dat geen cake is, geen pudding, geen taart maar iets in het midden daarvan.....het kan bovendien met alle soorten fruit worden gemaakt...heel makkelijk op voorhand te maken en handig met een grote groep bezoekers.
Wat heb je nodig :
- 1 kilo verse vijgen
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 75 gr boter
- 125 ml melk
- 125 ml room
- 125 gr suiker
- 75 gr bloem
- 3 druppels vanille-essence
- 2 eetlepels vloeibare honing
- lavendelbloemetjes om te garneren
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de vijgen schoon en verwijder de steeltjes. Snij de vijgen in partjes en leg ze in de ovenschaal. Doe de boter in het microplus schenkkannetje en smelt deze in de microgolfoven op lage wattage. Klop de eieren en de eidooier samen met de suiker in enkele minuten tot een wit schuimig mengsel. Voeg de bloem en de gesmolten boter toe en blijf luchtig kloppen. Voeg dan de melk en room toe en de vanille essence. Giet dit mengsel over de vijgen en bak de clafoutis 30 minuten in een voorverwarmde oven af. Laat even afkoelen en besprenkel dan met wat honing en strooi er dan wat lavendelbloemetjes over.
Heerlijk lauw te eten of koud, zelfs de dag nadien vond ik hem nog lekkerder...de smaken waren nog beter in elkaar opgenomen.





|