Beste lezers,
Stof is de titel en zou stof tot nadenken moeten zijn.
Met Op Stoapel organiseren we een gespreksavond rond asbest. Deze avond gaat door 31 maart e.k. in zaal Roxy om 19u. We doen dit in samenwerking met vzw STOFF, ETWIE, het gemeente Temse Team Milieu en Dr. Vanroelen. Het geheel valt onder de noemer Godetia.
De Godetia, het commando en logistiek steunschip van de Belgische Marine, is uit dienst genomen in juli 2021. Dit ging gepaard met de ceremonie -Last Colours-. In een emotionele sfeer en in aanwezigheid van een massa mensen werd de ultieme vlaggenparade gehouden voor dit schip dat meer dan 55 jaar dienst deed binnen de Zeemacht en Marine. De Marinevlag werd vanuit de top van de vlaggenmast voor een laatste maal gestreken om een allerlaatste keer opgeplooid te worden.
Op 7 december 1965 werd het schip op de Boelwerf in Temse te water gelaten. De A960 Godetia was het eerste van de twee gebouwde steunschepen. Het zusterschip van de Godetia was de A961 Zinnia. Ze werd al in 1993 uit dienst genomen.
Het motto van de Godetia is/was -More Majorum- .(Volgens de gewoonte van de voorouders).
Wat de voorouders niet konden bevroeden was dat het op de Godetia verwerkte asbest bijzonder ongezond en gevaarlijks is. Dit asbest dient dan ook eerst door een gespecialiseerde firma te worden verwijderd. Vandaar de naam van de gespreksavond en de link naar Op Stoapel.
Asbest is een verzamelnaam voor in de natuur voorkomende mineralen die opgebouwd zijn uit microscopisch kleine vezels. Het is een delfstof en wordt ontgonnen in een open mijn.
Asbest is ongezond en veroorzaakt tal van ziektes. Er is kanker, zoals aan de borst- en longvliezen, de longen, het strottenhoofd, de keelholte, de maag, de eierstokken en veel meer. Ook andere ziektes worden aan asbestblootstelling gelinkt, zoals asbestose, of aantastingen aan de borstvliezen. De lijst van aan asbest gelinkte ziektes wordt jammer genoeg steeds langer. In ons land sterven elke dag mensen door een blootstelling aan asbestvezels.
De schadelijkheid van blootstelling aan asbest hangt af van verschillende factoren. Asbest is alleen gevaarlijk als je losse asbestvezels inademt. Asbestvezels inslikken of aanraken is volgens de huidige inzichten niet gevaarlijk. Toch wast je best je handen als je asbestvezels hebt aangeraakt. Zo voorkom je dat je alsnog vezels inademt. De vezels zijn niet met het blote oog te zien en kunnen vrijkomen bij de beschadiging van asbesthoudend materiaal, bijvoorbeeld in de vorm van stof. Bij de inademing dringen asbestvezels zeer diep in de longen. Ook een korte blootstelling aan asbestvezels kan gevaarlijk zijn. Maar dat betekent niet dat je sowieso ziek wordt door één keer asbesthoudend stof in te ademen. Hoe vaker je wordt blootgesteld aan asbestvezels, hoe meer risico je met andere woorden loopt om ziek te worden. In combinatie met roken lopende de risicoÿs door het inademen van asbest sterk op.
Asbest kent bijzonder veel toepassingen. Het werd verwerkt in meer dan 3500 materialen en er bestaan meer dan 18.000 producten. Asbest gaat al eeuwen mee en wordt wijdverspreid gebruikt. Vanaf het interbellum werd het ook volop gebruikt voor huis-, tuin- en keukenapparatuur. Tot in de jaren tachtig werd het bijvoorbeeld gebruikt in toestellen die warmte moesten produceren en die warmte vasthouden. Maar ook voor andere zaken, tot in wc-brillen toe en zelfs voor meubilair. Het werd toen als een wonderproduct verkocht.
Iedereen welkom op deze interessante gespreksavond waar uiteraard ook vragen kunnen worden gesteld aan de experten ter plaatse. Wel even inschrijven, dit om een inschatting te kunnen maken van het aantal deelnemers.
Gratis inkom.
INFO@OPSTOAPEL.ORG OF 0473 47 60 50
Grtjs
Hugo Peregrinus
noot: Onze voorlaatste wedstrijd interclub biljarten is verloren, brons is ons deel.
|