Beste Lezers,
1 september is voor velen, kinderen en ouders, een speciale datum. Voor mij was het vele jaren geleden minder fijn. Als je niet graag naar school gaat is die datum niet iets om naar uit te zien. En dat heeft niks te maken met het schoolgaan. De regeltjes, de verplichte uren, het stilzitten, niet spreken of dromen… gewoon maar zitten en luisteren, heel interessant of avontuurlijk was dat niet.
De opgedane kennis is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Maar toch, met de helft van de voorgeschotelde leerstof ben je eigenlijk niks. Driehoeksmeting, berekenen van de bol, technisch tekenen, sterkte berekening, dat soort wetenswaardigheden waren plezant. En als ik het kon overdoen zou ik mijn talen toch iets beter studeren.
De verhalen uit de Bijbel waren facinerend om naar te luisteren, niet om examen te doen. Dan had ik liever geschiedenis of aardrijkskunde.
Is daar mijn lidmaatschap aan Op Stoapel te danken. Het erfgoed is in zekere zin geschiedenis toch.
Gisteren was het dus weeral de 1e van de maand, tijd voor mijn Weg-om. Gisteren was ook de afspraak gemaakt bij het RK te Sint-Niklaas voor een plasma donatie. En dus konden beiden gecombineerd worden. Enkel de Damstraat te Sint-Niklaas heb ik niet gelopen. Via het Hertjen en Brugsken bereikte ik het RK Center aan het Station. Via de Passtraat bereikte ik wederom de De Cauwerstraat en het Weg-om parcours.
Ik heb dus geen kortere Weg-om gelopen, dat zou ook niet gemogen zijn hé!
9 zijn er al achter de rug, nog 3 te gaan. En dan zijn we weeral, bij leven en welzijn, een jaartje ouder.
Tempus Fugit.
Bij de fotos kan je opmerken dat de werken in de Hoogkamerstraat goed vorderen. En zoals belooft, voor fietsers en voetgangers blijft de baan steeds geopend. Ook het viaduct over de E17 op de Landmolen is in herstelling. Gelukkig heb ik al wat ervaring om doorheen, of beter omheen, de afrastering te geraken.
Aan de uitbreiding van het hoogspanningsstation Mercator -Bramersdam- had ik een ontmoeting met een archeloog. Blijkbaar waren de gronden daar door onze voorouders al bewoont. Er zijn niet alleen al potscherven gevonden, er zijn ook aanwijzingen naar bewoning en resten van een oven gevonden.
Wel kwam ik een fietser tegen die dacht dat ik verkeerd op het fietspad liep en hem hinderde.
Voor de zekerheid heb ik de betreffende regels er bijgehaald:
Artikel 42. Voetgangers
42.1. De voetgangers moeten de trottoirs, de delen van de openbare weg voor hen voorbehouden door het verkeersbord D9 of D10, of de begaanbare verhoogde bermen volgen en, zo er geen zijn, de begaanbare gelijkgrondse bermen. -ronde blauwe verkeersborden met in het wit een fiets en voetganger met kind afgebeeld-
42.2.1. De personen die een rijwiel, een gemotoriseerd rijwiel, een voortbewegingstoestel of een tweewielige bromfiets aan de hand leiden of die voorwerpen vervoeren die veel plaats innemen, moeten de rijbaan volgen zo zij in aanzienlijke mate de andere voetgangers hinderen.
42.2.2. Zijn er geen begaanbare trottoirs of bermen, dan mogen de voetgangers de andere gedeelten van de openbare weg volgen.
1° Wanneer de voetgangers het fietspad volgen, moeten zij voorrang verlenen aan de fietsers en bromfietsers.
2° Wanneer de voetgangers de rijbaan volgen, moeten zij zich zo dicht mogelijk bij de rand van de rijbaan houden en behoudens bijzondere omstandigheden links in de door hen gevolgde richting gaan.
De personen die een fiets, een tweewielig gemotoriseerd rijwiel of een tweewielige bromfiets aan de hand leiden, moeten evenwel rechts in de door hen gevolgde richting gaan.
Verder zoeken levert ook geen eensluidende verklaring.
Bij Wandelsport Vlaanderen kan je volgende lezen:
Als wandelaar ben je verplicht om eerst en vooral op het voetpad te stappen. Een voetpad is het deel van de weg dat speciaal is voorbehouden aan voetgangers. Is er geen voetpad, dan moet je wandelen op de begaanbare berm -verhoogd of gelijkgronds-. Pas als ook dat niet mogelijk is, mag je een parkeerzone of ook het fietspad gebruiken. Let wel op: op een fietspad hebben de fietsers blijvend voorrang. Zijn ook het fietspad of de parkeerzone geen optie, dan mag je op de rijbaan stappen.
De eerste regel op die rijbaan is om zo links mogelijk achter elkaar te wandelen. Ook als je deelneemt aan een georganiseerde wandeltocht, moet je deze regels respecteren. Enkel als er zich een situatie voordoet, waarbij het erg goed te verantwoorden is om toch rechts achter elkaar op de rijbaan te stappen, dan mag dit. Dat kan bijvoorbeeld de veiligste optie zijn in een bocht, waar de zichtbaarheid aan de linkerkant erg beperkt is. Maak een veilige keuze.
Of nog andere:
- Er zijn geen officiële verkeersregels die aangeven aan welke kant van de weg voetgangers moeten lopen. Het is op wegen buiten de bebouwde kom het verstandigst om aan de linker kant van de weg te lopen, dus tegen het verkeer in.
- De wet schrijft niet voor of zij links of rechts van de rijbaan moeten lopen. Wie voor wie aan de kant moet, is niet voorgeschreven. Het voordeel van links lopen is dat je het verkeer aan jouw kant ziet naderen. Je kunt dus uitwijken naar de berm als dat nodig is.
- Bij atletiek.be klinkt het zo:
Als loper kies je in de eerste plaats voor het voetpad. Is er geen voetpad, kies dan voor het fietspad. Let op, daar geef je wel voorrang aan de fietsers! Of je kiest voor de begaanbare berm. Kan je niet anders dan lopen op de rijbaan? Dan is de basisregel voor de individuele loper -alleen, per 2, per 3-: loop links achter elkaar.
Toch is het verhaal niet zo simpel. De wegcode laat immers toe om, weloverwogen, bij slechte zichtbaarheid of een onveilige hindernis toch uitzonderlijk rechts te lopen.
Dus ben ik niet meer zo zeker wat betreft het lopen op het fiets-, voetgangers pad. Als je 42.2.2 1° leest, moet je dan als voetganger ofwel op de rijbaan ofwel in de gracht springen als er een fietser of bromfietser aankomt -gevlogen-?
Normaliter moet ik op de Houten Schoen, want daar gaat het over, geen keuze maken. Ik loop er meestal vroeg in de morgen. Gisteren, omdat ik plasma ging geven, was ik later vertrokken en kwam ik terecht bij de vele 1 september fietsers. En dan is het inderdaad vervelend dat er een wandelaar hinderpaal loopt te spelen.
De moraal van het verhaal: de wandelaar is de pispaal van het verkeer. Weinig of geen rechten of zekerheden en altijd op je hoede zijn. Dus zorgen dat je goed opgemerkt wordt en dat je zelf goed oplet naar andere weg gebruikers toe.
Maar schrik krijg ik niet.
Grtjs
Hugo Peregrinus
Titel van de foto album: 1-9-21. 9-11-2001 is al 20 jaar geleden! De oplossing is nog steeds niet te voorzien.
|