Beste Lezers,
Wie kent er die driehoek niet die boven vele deuren hing, zelfs in cafe's, waarop de spreuk stond geschreven: God ziet mij, hier vloekt men niet.
Dat gebeurt nu wel, en zeker in de kerk.
´God kan de zonde niet zegenen¡.
Antwerps bisschop Johan Bonny is boos en beschaamd, maar de hele Belgische Kerk gaat achter hem staan. In ons land zegenen de priesters wél holebistellen in. Clandestien dus, volgens het Vaticaan.
God kan de zondaar zegenen maar de zonde niet. Dus verbintenissen van personen van hetzelfde geslacht kunnen niet worden gezegend. Basta!
Het Vaticaan, moet dat nog met een hoofdletter?, erkend nog wel holebiÿs maar niet hun relatie. En die zogenaamde progressieve Zuid-Amerikaan, wel met hoofdletters, kan niet anders dan akkoord gaan.
Dat de Kerk een instituut is dat vierkant draait is al langer geweten. En dit is niet eens hun grootste schandaal of dwaling.
Het regelen van paspoorten voor het vluchtende Herrenvolk, de inquisitie, de kruistochten, de wereldlijke macht onder het mom van God, de pauselijke onfeilbaarheid, hun kerkbank. Met dat laatste bedoel ik de financiële instelling, de Banco Ambrosiano.
De Banco Ambrosiano was een Italiaanse privé-bank die in de 19e eeuw werd gesticht door rooms-katholieke geestelijken. In de tweede helft van de 20e eeuw groeide de bank, onder leiding van de zakenman Roberto Calvi, uit tot een belangrijke factor in de Italiaanse financiële wereld.
Via de Banco Ambrosiano werden gelden van de Rooms-Katholieke Kerk en van de maffia belegd in Zuid-Amerika. Toen de bank in 1982 failliet ging, met een schuldenlast die geschat werd tussen de 700 miljoen en de anderhalf miljard dollar, veroorzaakte dat een schandaal dat ver buiten de financiële kringen doordrong.
De Vaticaanse Bank Instituut voor Religieuze Werken (je moet het maar verzinnen) had een groot aandeel in deze bank en betaalde dan ook 250 miljoen dollar aan schuldeisers van de Banco Ambrosiano. Het Vaticaan en aartsbisschop Paul Marcinkus ontkenden echter iedere betrokkenheid bij het schandaal van dit faillissement.
De zakenman en voorzitter van de bank, Roberto Calvi, en zijn vermeende betrokkenheid bij de vrijmetselaarsloge P2 worden vaak vermeld als mogelijke oorzaken voor het tenietgaan van de Banco Ambrosiano. Calvi werd in 1982 aangeklaagd voor een lange lijst van financiële en politieke overtredingen waaronder het witwassen van grote bedragen. Hij dook onder, maar op 17 juni 1982 werd hij dood aangetroffen in Londen, hij was opgehangen aan de Blackfriars Bridge.
Bij het onderzoek naar de bank werd duidelijk dat Calvi en de zijnen meer dan 200 spook-banken hadden opgericht, en dit bood hem een labyrint van mogelijkheden om zijn duistere praktijken te verdoezelen. Een bestaande bank, de Cisalpina Overseas Nassau Bank op de Bahama's, die door Calvi en aartsbisschop Marcinkus werd bestuurd, was betrokken bij het witwassen van cocaïne-geld uit Latijns-Amerika.
En het houd niet op, 2010.
De bank van het Vaticaan, IOR, heeft rekeningen bij UniCredit Group. In Oostenrijk bezit de groep Bank Austria. De Italiaanse maffia staat onder verdenking gelden uit ontdoken belastingen en witwasoperaties via rekeningen van de Vaticaanbank IOR (Instituto per le Opere di Religione) bij UniCredit ondergebracht te hebben.
Sinds meer dan 25 jaar bezit IOR een rekening bij het Banca di Roma-filiaal aan de grens tussen het Vaticaan en Italië, aan de Via della Conciliazione, waarop maandelijks transacties ter hoogte van 60 miljoen Euro verliepen. Bij de meeste van deze transacties is het niet geweten wie de titularis van de rekening is, noch wie er gebruik kan van maken. De rekeningen zouden op naam van de Vaticaanbank lopen, wat een inbreuk is tegen de Italiaanse wetgeving op witwaspraktijken.
Stond er in die tijd geen Herr van standing aan het roer van dit vrolijke instituut?
Hou het gezond en rustig, het komt allemaal goed.
Grtjs
Hugo Peregrinus
In bijlage enkele fotokes van de afbraak van de Scala.
|