Beste Lezers,
Ik zou meerdere titels kunnen plaatsen bij deze bijdrage.
Nineeleven, prachtige morgen, potpolder, uitstap, Compo....er is weeral veel gebeurd de laatste week. En dat ziet er komende week weeral niet anders uit. Wel zal dat dan meer op het thuisfront zijn, mag en moet ook al eens.
Laat me dan beginnen vorige week.
De uitstap met het VVV begon in de regen en een file naar Antwerpen. Eens voorbij de pijp ging het redelijk vlot naar de Stad van Speelkaarten. Het nationaal museum van de speelkaart bestaat dit jaar 50 jaar, een bezoekje aan Turnhout was dus op zijn plaats. s'Morgens werd er eerst een bezoek gebracht aan het Meduceum.
In het oude internaat van het Sint-Victor is het gloednieuwe museum rond dr. Paul Janssen en zuster Alena van de Gasthuiszusters gehuisvest.
Het Medisch Educatief Museum is opgericht ter nagedachtenis van dokter Paul Janssen. Het belang van deze wereldburger en zijn team in de ontwikkeling op farmaceutisch gebied komen aan bod. Samen met zijn team heeft Paul Janssen net geen 100 nieuwe medicijnen uitgevonden die over de ganse wereld miljoenen mensenlevens redden en die ook in de dieren- en plantengeneeskunde voor alom geroemde genezingen zorgden.
Daarnaast krijg je met de tentoonstelling van medisch en verpleegkundig materiaal de evolutie van de zorg voor zieken in Turnhout te zien. Gasthuiszuster Alena verzamelde tijdens haar loopbaan medisch materiaal uit het Sint-Elisabethziekenhuis. Materiaal dat in de periode van 1875 tot vandaag sterk evolueerde.
De tweede verdieping focust op Dr. Paul Janssen en zijn realisaties in de farmacologie. De vijf gebieden waarop Janssen Pharmaceutica baanbekende producten ontwikkelde worden op een interactieve manier voorgesteld.
In twee groepen werden we vakkundig en met degelijke uitleg doorheen het 'dubbel' museum geleid.
Na een broodjes maaltijd in een eethuis op de markt was er even tijd om een kleine rondgang te maken in het centrum. Shopping in de Gasthuis, Leopold en St-Antonius straat is niet echt mijn ding, een toerke langsheen kleine straatjes en steegjes leek me aantrekkelijker. En dan kom je bijna automatisch ook in het nieuwe, nog in aanbouw zijnde winkelcentrum. Turnova, zoals het project is genaamd, ligt pal aan de markt en omvat een 40 tal winkelpanden en 250 woongelegenheden. Deze laatste zitten in een immense toren. Het uitzicht van daarboven wordt een van de aantrekkingspunten. Tilburg, Antwerpen en de Zuiderkempen zouden te zien zijn.
Het speelkaarten museum ligt op wandel afstand en is ondergebracht in een oud fabriekspand.
Vrijwilligers, liefhebbers van de drukkunst, lieten ons zien hoe kaarten worden gemaakt. Dat werd duidelijk gemaakt met oude, handbediende, machines.
In 1826 zette Philip Jacobus Brepols Turnhout op de wereldkaart. Hij drukte de eerste speelkaarten en zette zo onbedoeld een hele industrie in gang. Turnhout werd één van de belangrijkste producenten in de wereld. Dat verdiende in 1969 een Nationaal Museum van de Speelkaart.
Wat voorafging
De idee om 'iets' rond speelkaarten te doen. Maar was daar wel effectief belangstelling voor? Een tentoonstelling in de hal van het stadhuis was de test. Een overdonderende publieke opkomst het resultaat.
Bedrijven komen en gaan, een crisis tijdens en na WOII leidde bijna tot de teloorgang van de industrie. Uiteindelijk zal Turnhout de krachten bundelen en wat nog aan speelkaarten activiteit overblijft in 1970 onderbrengen in Carta Mundi.
De Turnhoutse geschiedenis begint en eindigt met één speelkaartenmaker, tussen beide liggen bijna 200 jaar en een wereld van verschil. Omdat Turnhout een rijke traditie van drukkers en kaartenmakers heeft, ligt een forse klemtoon op het technisch aspect. Ook het gebruik van de kaarten en de vele toepassingen worden niet vergeten. Het kaartspel, een uitzonderlijk veelzijdig speelgoed, is goed thuis in Turnhout.
De dag werd afgesloten met een gezellig tafelmoment.
Alvorens het diner kon aanvatten werden we vergast op een korte maar mooie uiteenzetting over Kaviaar. En omdat die Caviar afkomstig is van de steur kon er een link worden gelegd met de Temsese Patrones, St-Amelberga. De smaak ligt me niet zo, toch moet ik toegeven dat deze totaal anders smaakt. En goed smaakt!
Vandaag is, omwille van de geldende reglementering opgelegd door CITES, de steurvangst in de Kaspische Zee regio (en dus ook de aanvoer van wildvang kaviaar) volledig verboden. Hierdoor heeft de kweek van de steur of de acipensericultuur de laatste 20 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt, waardoor kaviaar nog uitsluitend afkomstig is uit aquacultuur. En laat nu dit bedrijf 'Royal Belgian Caviar' in Turnhout gelegen zijn.
Op vrijdag was ik al voor dag en douw in Tielrode. De potpolder aan de Durme is bijna klaar, het hekken rondom is verwijderd. Bij terugkomst langs de grote potpolder kon je er niet naast kijken. Een tiental reeën liepen te grazen. En aan het monument van de strooiplaats zag ik een visser een dikke vette paling bovenhalen. Er is beterschap in de natuur, of is het maar tijdelijk? Want er nu weer te veel zand in het Scheldewater.
Zaterdag ben ik dan naar Eindhoven getrokken om een voorstelling van een deel van de Worldtrip van Bas Idsinga bij te wonen. Het gebeuren vond plaats bij O'Sheas Irish Pub, al voldoende reden om erheen te gaan. De Guinness smaakte voortreffelijk. Hetzelfde kan gezegd van de presentatie en de korte film die Bas van dit eerste deel heeft gemaakt. Niet alleen de beelden zijn pakkend, de warmte van de ontmoetingen met mensen van andere culturen spatten van de beelden. Bas kan je volgen op Polarsteps - World trip by bicycle. Hij heeft er ondertussen 207 reisdagen, 15687 km en 155 trips opzitten. Hij hoopt zo ongeveer over 4 à 5 jaar de tocht te hebben gemaakt. (zie ook www.basidsinga.com)
Nog even dit: parkeren met de wagen kan op uitgebreide en mooi verzorgde parkings aan de rand van de stad. Er is zelfs mogelijkheid om iets te drinken of eten, zelfs verzorgde toiletten zijn voorzien. Het parkeren kost, ongeacht de duurtijd, 3.50 . Voor een prikje, 0.50 , kan je met de bus heen en terug in een tien minuutjes. Nou moe, leuk!
Zondag ben ik eindelijk tot in het Gemeentemuseum geraakt. De expo over Tramlijn H loopt er nog tot eind deze maand. Het bijhorende boekje beschrijft de geschiedenis van de Tram, opgang en verval. De vele foto's tonen een beeld van de streek (Schelde en Durme) die ik amper heb gekend. Toch zijn vele plaatsen nog herkenbaar of nog in mijn geheugen opgeslagen.
Maandag een halve liter bloed afgestaan en me aangemeld om plasma te doneren. Dit heb ik vroeger nog gedaan als ik te Gent passeerde. Sinds ik niet meer werk is een passage in het centrum van het RK niet meer aan de orde. Nu wordt er eind oktober een donor centrum geopend te Sint-Niklaas, rechtover het station. Daar kan ik gerust met de bus naartoe.
Vandaag was er dan het 18e herdenkingsmoment te Kruibeke.
Op 11 september herdenkt Kruibeke jaarlijks de mensen van de verschillende veiligheidsdiensten die tijdens het uitoefenen van hun werk om het leven zijn gekomen. Traditiegetrouw werd aan het gedenkteken aan de Holsthumstraat om 11u een serene hulde gehouden.
Kom op tegen Kanker verkoopt dit weekend zijn bekende azalea's. Het zal weer een leuke dag worden met fijne gesprekken. En ook het weer zal meewerken, goed weer verkoopt beter!
En Agnes, die zit in Spanje. Ze loopt met Annita het laatste deel van de Camino Frances. Zo te horen en zien heeft ze het best naar haar zin.
grtjs
Hugo
|