Beste Lezers,
De titel slaat in dit geval wel degelijk op het polderdorp Doel. Al jaren lang ga ik daarheen voor een wandeling door de polders. En ik bedoel wel degelijk jarenlang. Sinds mijn jeugd ben ik, ik durf het woord node te gebruiken, verliefd op de polders van de Arenberg en Emmapolder. Dat laatste ligt dan wel in Nederland en is praktisch volledig eigendom van een (Frans sprekende) Vlaming, niettemin is het er fantastisch om er te wandelen (of fietsen). Langs de dijk van de 'majestueze' Schelde wandelen, waarop die 'majestueze' schepen varen, in elk jaargetijde, heerlijk. Of gewoon stappen doorheen de polder, van Doel via Prosperpolder, Emmapolder en terug via Nieuw Namen en Kieldrecht.
Ik heb vanavond gekeken naar 'Oratorium zonder Doel' op Canvas. Hoe is het mogelijk dat een kleine gemeenschap op vijftig jaar tijd zo doelgericht (sic) naar de vaantjes wordt geholpen door verkozenen des volks. Ik weet wel dat de haven belangrijk is en dat de uitbreiding naar de linker oever op een bepaald ogenblik een noodzaak was. Maar dat men omwille van politiek getrek, Antwaarpen en de rest van t'land, niet de wil én de moed heeft getoond, om reeds in de jaren zestig van vorige eeuw, de lijnen duidelijk te trekken is nog steeds iets waar Vlaanderen zeker niet fier kan op zijn. Heden ten dage zijn de economische belangen er zeker niet op verminderd. De haven is nog steeds een immense werkgever. Maar de scheepvaart en traffic wijzigt snel. Snel betekent in onze tijd dat container schepen in record tempo aanmeren, met zoveel mogelijk kranen lossen en laden, en liefst enkele uren later al terug de Schelde afvaren. Dat betekent ook dat de tijd nodig om door de sluizen te varen voor de rederijen 'verloren tijd' is. Daarom zijn dan ook Schelde terminals ontworpen en gebouwd. De rederij die het leeuwen aandeel verzorgd van de container traffic van Antwerpen is MSC. Die heeft nog geen toegang voor al zijn schepen aan deze Schelde terminals of de Deurganckdok. Het is vooral deze rederij die aandringt om een bijkomende getijde dok te bouwen. Dat hierdoor Doel verdwijnt en de leefbaarheid van Prosperpolder in het gedang komt moet men erbij nemen. Terwijl aan de overkant het Delwaidedok nu al voor bijna de helft leeg ligt. Zijn hier geen mogelijkheden om een gedeelte van kanaaldok B2 om te vormen tot een getijdedok. Hier zou men wel eens een studie van kunnen maken. Niet eenvoudig, weet ik wel, maar nieuwe kaaimuren kosten misschien minder dan de huidige van B2 te versterken en bepaalde gedeeltes te verdiepen?
Zijn er geen mogelijkheden meer op de Schelde zelf om container kaaien te voorzien?
En dan is er nog het probleem van onze natuurvrienden. Wellicht moeten ze met hun handen schepen lossen voor hun inkomen. Natuur, waar ik enorm van hou, kan je niet kunstmatig creëren. Ik begrijp de zin niet om boeren van vruchtbare akkers te verdrijven (door noeste arbeid gewonnen op de Schelde). Het verdronken land van Saeftinghe zal wellicht oorspronkelijk groter zijn geweest. Maar was niet de helft van Vlaanderen, voor de inpoldering, al niet drassig. Het probleem van de haven zijn niet alleen de dokken maar ook de Ring! Men kan nooit eens tot een besluit komen zonder belasting geld te verspillen aan studie's en ontwerpen én het oprichten van Tijdelijke Verenigingen met een uitgebreide (dik betaalde) direkties. Om te zwijgen van het creëren van schadeclaims en de onwil Zeebrugge als een volwaardige haven te beschouwen. Gelukkig is de spoortunnel al in gebruik.
Het is immens triestig als je door de jaren heen het verval van Doel hebt gezien. Ik denk dan ook aan de Rechter Oever, het 'Terug naar Oosterdonk' TV feuilleton. Vooruitgang moet er zijn, offers dienen daarvoor gebracht. Maar de mens moet ook nog leven! En liefst in een leefbare omgeving én vooral met duidelijkheid voor de toekomst.
grtjs
Hugo Pellegrino
Foto's: Lukraak, schepen en Doel.








|