Stad Antwerpen beraadslaging/proces verbaal District Ekeren Kopie
Districtscollege
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter; de heren Koen Palinckx, Christophe Thomas, mevrouw Sabine Coene, districtsschepenen; de heer Dirk Platteau, districtssecretaris,
Verontschuldigd : Christophe Thomas
Zitting van donderdag 24 september 2010 bureaubesluit: 4010 van donderdag 23 september 2010
Ekeren A-Punt 8 Staten-Generaal. Verkeersveiligheidsplan 2009. Fietspaden. Districtsontwikkelingsfonds. Projecten. Engagement. Goedkeuring. Concretisering beleidsrichtlijn (Jaarnummer 4010)
De stad heeft zich geëngageerd om in samenwerking met de districten en andere partners honderd kilometer kwalitatieve en veilige fietspaden aan te leggen, te investeren in grondige renovaties en andere comfort- en veiligheidsmaatregelen te plannen indien nodig. Halfweg de legislatuur 2007-2012 wordt de balans opgemaakt en neemt het districtscollege kennis van de realisaties tot op heden in haar district, legt zij de verdere meerjarenplanning fietspadprojecten vast (met bijzondere aandacht voor de onderhoudsprojecten waarvoor EFRO subsidiegelden zullen worden gegenereerd) en neemt zij kennis van fietspadprojecten die partners zullen realiseren in het district.
Agendapunt, gemeenteraad, open, 21/02/2005, jaarnummer 332 Auteur: Elke De Cap
Motivering
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad keurde op 21 februari 2005 het Mobiliteitsplan van de stad Antwerpen goed (jaarnummer 332), waarin fietsverkeer een belangrijke plaats kreeg. De gemeenteraad keurde op 15 januari 2007 het Bestuursakkoord 2007-2012 goed (jaarnummer 22). Het college keurde in zitting van 25 april 2008 (jaarnummer 4912) een voorstel tot wijziging van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk goed. Het college keurde in zitting van 4 juli 2008 (jaarnummer 8499) de werkingsprincipes van het districtsontwikkelingsfonds goed. Het college keurde in zitting van 5 december 2008 de criteria goed die zullen in aanmerking worden genomen bij de aanleg van nieuwe fietspaden, het onderhoud van bestaande fietspaden en de inplanning van andere veiligheids- en comfortmaatregelen (jaarnummer 15927). Het college besliste in zitting van 20 maart 2009 het project ‘100 km fietspaden' in te dienen in het EFRO Doelstelling 2 programma.
Het college keurde in zitting van 18 december 2009 de gunning in 2 percelen goed van het bestek SW/OD/09/5640, (goedgekeurd door het college op 25 september 2009 - jaarnummer 13363), renovatie fietspaden (jaarnummer 18099).
Het district Ekeren besliste op 8 februari 2010 om dit bestek SW/OD/09/5640 goed te keuren en nam tegelijk kennis van deze gunning (jaarnummer 499).
Feiten en context
Bestuursakkoord 2007-2012
Zoals in het bestuursakkoord aangegeven wil Antwerpen een stad zijn waar fietsers zich veilig en comfortabel kunnen bewegen. In het kader van deze mobiliteitsdoelstelling investeert de stad in meer en betere fietsvoorzieningen. De aanleg van veilige fietspaden is hierin essentieel. In het bestuursakkoord staat onder nummer 63 "Antwerpen wil de komende zes jaar honderd kilometer fietspaden aanleggen samen met de districten, de provincie en het Vlaamse gewest. Om de districten aan te moedigen om te investeren in meer en veilige fietspaden en in het wegwerken van zwarte punten, wil het stadsbestuur een investeringsfonds stichten waaruit districten in cofinanciering bijkomende middelen kunnen halen."
Staten-generaal verkeersveiligheid
Tijdens de eerste Antwerpse Staten-Generaal in april 2008 heeft de stad Antwerpen zich geëngageerd om in samenwerking met de districten en andere partners honderd kilometer kwalitatieve en veilige fietspaden aan te leggen. Ook het witboek ‘Staten-Generaal van de verkeersveiligheid in Antwerpen' pleit uitdrukkelijk voor het stimuleren van het fietsgebruik in het hoofdstuk ‘Veilig en Vlot Fietsen in 't Stad'. De partners bouwheren zijn de districten, stad Antwerpen, Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Vlaams gewest, provincie en andere.
Districtsontwikkelingsfonds
Het stadsbestuur richtte een districtsontwikkelingsfonds (DOF) op, om districten aan te moedigen te investeren in meer en veilige fietsinfrastructuur. In het collegebesluit van 4 juli 2008 (jaarnummer 8499) werden de werkingsprincipes hiervan goedgekeurd. Districten, die projecten ontwikkelen die in het stedelijk beleid passen (onder andere de aanleg van fietspaden), kunnen beroep doen op prefinanciering en medefinanciering (50%) van het stadsbestuur.
EFRO
In de strategische meerjarenplanning en de meerjarenbegroting werd het EFRO Doelstelling 2 programma ingeschreven. Om hieruit inkomsten te realiseren, moeten voldoende projecten ingediend en goedgekeurd worden. Een aantal deelprojecten uit het project ‘100 km fietspaden' werd ingediend in het EFRO Doelstelling 2 programma. Het werd ondertussen goedgekeurd door het Comité van Toezicht, het project voldeed aan de gestelde voorwaarden, waaronder de belangrijkste:
1 het project moet inhoudelijk binnen de projectoproep passen, voldoen aan de Europese richtlijnen en rechtstreeks bijdragen aan de realisatie van de opgelegde programma-indicatoren;
2 de Vlaamse cofinanciering moet op het moment van indiening minstens aangevraagd zijn. Om effectief goedgekeurd te kunnen worden, moet ook de Vlaamse cofinanciering rond zijn;
3 het project moet binnen de 6 maanden na goedkeuring effectief van start gaan ("spade in de grond"). Voor infrastructuurprojecten houdt dit in dat de bouwvergunning binnen de 6 maanden na goedkeuring bekomen moet zijn;
4 het project moet binnen de 2 jaar na de startdatum afgerond kunnen worden. Dit wil zeggen dat dan ook alle uitgaven gerealiseerd moeten zijn.
Fietsfonds en provinciale subsidies
De provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid willen de gemeentebesturen stimuleren om delen van het bovenlokaal netwerk aan te leggen en geven hiervoor subsidies via het ‘Fietsfonds' (80%). Fietspaden die gelegen zijn op het lokale functionele netwerk kunnen tenslotte een provinciale subsidie krijgen (40%). Bij deze functionele netwerken is er ruim aandacht besteed aan de vijf hoofdeisen voor een kwalitatief netwerk: samenhangend, direct, aantrekkelijk, veilig en comfortabel.
Juridische grond
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2000 (jaarnummer 619), aangepast bij het gemeenteraadsbesluit 21 oktober 2002 (jaarnummer 2307), kregen de districten de bevoegdheid over het decentraal publiek domein, groenvoorziening en openbare werken.
Argumentatie
De Stad Antwerpen wil tussen 2007 en 2012 100 km nieuwe fietspaden aangelegd zien op haar grondgebied, de bestaande fietsinfrastructuur maximaal verbeteren en voorzien in andere maatregelen die het comfort en de veiligheid van de fietser verhogen. Zij doet dit in samenwerking met verschillende partners: de districten, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, het Vlaams gewest, de Provincie Antwerpen, de BAM en andere. In de periode van maart tot mei 2010 - halfweg legislatuur - heeft de stad samen met de districten de balans opgemaakt:
1 wat is er in de districten gerealiseerd sinds 2007?
2 wat is er in de districten nog gepland tot einde 2012?
Rekening houdend met de gemiddelde doorlooptijd van een fietspadproject, in casu 24 maanden, moet nu immers finaal de planning tot 2012 concreet op punt worden gesteld: wie doet wat, waar, wanneer? In dit kader vond op 9 maart 2010 een overleg plaats met het districtsbestuur, het stadsbestuur en het bedrijf stadsontwikkeling over de (her)aanleg van verschillende fietspadprojecten met volgend resultaat.
Realisaties in het district Ekeren tot 2010
Nieuwe fietspaden
Bouwheer Straat
District Veltwijcklaan fase II
District Statiestraat fase I (tussen Veltwijkcklaan - Weerstanderslaan)
District Fietspad Goederenspoorlijn (Driehoekstraat - Wilgehoevestraat)
Heraanleg fietspaden
Bouwheer Straat
District Schriek-Driehoekstraat
Planning fietspadprojecten in het district Ekeren tot 2012
Bouwheer Nieuw Districtsbegroting
District Fietsverbinding op Laar (tussen Burgemeester Eduard Waghemansbrug - Kluislaan) 2010
Provincie Spoorlijn 12 (tussen Kapellen en Schriek) fiets-ostrade
District/ Provincie Statiestraat fase II (tussen De Noteschelp en Schriek) fiets-o-strade 2010
Provincie Spoorlijn 12 (tussen station Ekeren - Groenendaallaan) fiets-o-strade
Vlaams gewest Kapelsesteenweg (tussen Terlincklei - Jos Claessensstraat)
NMBS Tunnel in plaats van overweg Weerstandersstraat
Op te starten onderzoek door stadsontwikkeling/mobiliteit en stadsontwikkeling/openbaar domein.
Aan het bedrijf stadsontwikkeling zal worden gevraagd om de afdelingen stadsontwikkeling/beleid/mobiliteit en verkeer en stadsontwikkeling/openbaar domein/ontwerp en uitvoering de mogelijkheden voor fietspadinfrastructuur op korte termijn te laten onderzoeken. Het resultaat van dit onderzoek zal worden voorgelegd aan het district. Het district kan dan alsnog beslissen om de projecten mee op te nemen in haar meerjarenplanning.
Project - Fase
Bist (tussen Kapelsesteenweg en Isabellalei) - Stadsontwikkeling start onderzoek naar mogelijkheden
Schriek Driehoekstraat fase II - Stadsontwikkeling onderzoekt of dit kan meegenomen worden in het onderhoudsbestek met EFRO
Goederenspoorlijn - Stadsontwikkeling vraagt aan Vectris voor verantwoordingsnota (stavaza)
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege neemt kennis van de gerealiseerde fietsinfrastructuurprojecten op haar grondgebied, sinds begin 2007 tot op heden:
Nieuwe fietspaden
Bouwheer Straat
District Veltwijcklaan fase II
District Statiestraat fase I (tussen Veltwijkcklaan - Weerstanderslaan)
District Fietspad Goederenspoorlijn (Driehoekstraat - Wilgehoevestraat)
Heraanleg fietspaden
Bouwheer Straat
District Schriek-Driehoekstraat
Artikel 2
Het districtscollege keurt de meerjarenplanning van fietspadprojecten 2010-2012 goed:
Bouwheer Nieuw Districtsbegroting
District Fietsverbinding op Laar (tussen Burgemeester Eduard Waghemansbrug - Kluislaan) 2010
Provincie Spoorlijn 12 (tussen Kapellen en Schriek) fiets-ostrade
District/ Provincie Statiestraat fase II (tussen De Noteschelp en Schriek) fiets-o-strade 2010
Provincie Spoorlijn 12 (tussen station Ekeren - Groenendaallaan) fiets-o-strade
Vlaams gewest Kapelsesteenweg (tussen Terlincklei - Jos Claessensstraat)
NMBS Tunnel in plaats van overweg Weerstandersstraat
Artikel 3
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Stadsontwikkeling/ontwerp en uitvoering Bist (tussen Kapelsesteenweg en Isabellalei) onderzoek naar mogelijkheden starten
Stadsontwikkeling/ontwerp en uitvoering Schriek Driehoekstraat fase II onderzoeken of dit kan meegenomen worden in het onderhoudsbestek met EFRO
Stadsontwikkeling/ontwerp en uitvoering Goederenspoorlijn: van Driehoekstraat tot Prinshoeveweg.
Artikel 4
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
|