Al een ouder artikel, doch duidelijke uitleg - wat het zou kunnen zijn...
Bron : Blog Ludo Van Campenhout (Posted on juni 25th, 2010 in Antwerpen.)
Het college heeft het ontwerp goedgekeurd van drie wijkcirculatieplannen voor Ekeren. Deze plannen moeten het verkeer regelen in de wijken Mariaburg, Centrum en Donk. De plannen moeten nog worden bekrachtigd door de gemeenteraad.
Een wijkcirculatieplan is bedoeld om de plaatselijke mobiliteitsproblematiek in beeld te brengen en de leefbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren en vormt een verfijning van het stedelijk Mobiliteitsplan en het strategisch Ruimtelijk Structuurplan van de stad. De circulatieplannen geven aan hoe voetgangers, fietsers, openbaarvervoerreizigers en automobilisten zich door de wijken kunnen verplaatsen.
Ekeren heeft in 2007 een studiebureau aangeduid om de wijkcirculatieplannen op te maken. Men heeft vervolgens, na uitgebreid overleg met de betrokken partijen en de buurtbewoners, jaarlijks een wijkcirculatieplan opgemaakt. Deze wijkcirculatieplannen zijn reeds goedgekeurd in het district en zijn nu gezamenlijk goedgekeurd door het college.
Sluipverkeer ontmoedigen Voor het autoverkeer is van belang dat grote stukken van Ekeren worden aangeduid als woongebied; met daartussen een aantal straten als wijkontsluitingswegen. De methodiek in de verschillende wijkcirculatieplannen om het sluipverkeer te ontmoedigen verschilt naargelang van de vastgestelde problematiek:
Voor Donk ligt de nadruk op snelheidsremmende maatregelen In Mariaburg worden een aantal straten enkelrichting om sluipverkeer te vermijden, dat vanaf de Bist en Schriek door de woonwijken naar Kapellen rijdt Ook in het centrum worden een aantal enkele richtingen ingevoerd, in combinatie met snelheidsremmende maatregelen om doorgaand verkeer op de wijkontsluitingswegen te houden. In functie van de verkeersveiligheid wordt de gevaarlijke overweg aan de Weerstandersstraat afgesloten.
Opwaardering centrumas De opvallendste nieuwigheid in de Ekerse circulatieplannen is opgebouwd rond de opwaardering van de centrumas. Hier wordt maximaal ingezet op het verbeteren van de verblijfskwaliteit voor fietsers en voetgangers, maar tevens op het veiliger maken van de omliggende schoolomgevingen. Er is een scenario uitgewerkt waarbij op termijn enkelrichtingsverkeer mogelijk is in de Kloosterstraat tussen de Molenstraat en de Driehoekstraat richting Dorpsstraat, zodat hier meer ruimte kan ontstaan voor goede fiets- en voetgangersvoorzieningen.
Dit enkelrichtingsscenario heeft echter grote impact op het openbaar vervoer. Deze keuze beïnvloedt zowel de huidige buslijnen als de mogelijke doortrekking van de tram door Ekeren. Daarom is er ook een scenario uitgewerkt waarbij de Kloosterstraat dubbelrichting blijft. In dat geval worden er een aantal maatregelen voorgesteld om de veiligheid op de centrumas te verbeteren, zoals het afbakenen van een zone 30 en de heraanleg van kruispunten.
In beide scenario's worden de haltes in de Kloosterstraat verbeterd. In de wijken Donk en Mariaburg wordt het openbaarvervoernetwerk niet gewijzigd.
Veiliger fietsen langs Kapelsesteenweg Voor de fietsers is de verkeersveiligheid op de Kapelsesteenweg een belangrijk knelpunt. Het plan dringt aan op een globale heraanleg van de gewestweg. In afwachting daarvan worden een aantal verbeteringen voorgesteld op de verschillende kruispunten, vooral op de aansluiting met het fietspad in de Bist. Om dit te realiseren moet de Bist wel een enkele richting worden. Een tweetal andere zijstraten kunnen eveneens enkelrichting worden.
Er komen wijkontsluitende fietsroutes langs de spoorlijnen, gekoppeld aan een nieuwe fietstunnel tussen de Bunt en de Bist, de verbinding tussen het fietspad op de Oude Landen en het toekomstige fietspad op het Laar is reeds veiliger geworden door het afsluiten en autoluw maken van de Kretenborglaan en het fietscomfort kan verbeterd worden in bijvoorbeeld de Steenstraat, Schoonbroek en de Schriek. Er kunnen ook nog een aantal oversteekplaatsen verbeterd worden.
In de wijkcirculatieplannen wordt een reeks maatregelen voorgesteld die voetgangers ten goede komen, zoals het versmallen van kruispunten, het invoeren van snelheidsremmende maatregelen en de uitbreiding van de zone 30. Hierdoor wordt de verkeersleefbaarheid en de oversteekbaarheid verbeterd.
Omdat het eerste wijkcirculatieplan dateert van 2007, is het district inmiddels begonnen met de verdere uitwerking van het wijkcirculatieplan. Zo zijn een aantal aansluitingen op de Kapelsesteenweg vernieuwd, werden poorteffecten gecreëerd op de zijstraten van het Laar, zijn er snelheidsremmende maatregelen genomen op een aantal lange straten en werd de Kretenborglaan afgesloten. In de toekomst zullen geleidelijk aan ook de andere maatregelen uit de WCP's gerealiseerd worden.
|