De aanleiding van ons ongenoegen: De directeur van de bibliotheken Antwerpen, Marleen De Donder, vroeg op woensdag 16 december 2009 de Raad van Bestuur, Lokaal Cultuurbeleid stad Antwerpen in volgende items advies: Uit het verslag van deze raad blijkt dat het beleid een algemene verhoging wordt van lidgelden, met nieuwe verlengtarieven wil. Men verpakt dit als een vereenvoudigde tariefstructuur en schuift ter compensatie het wegvallen van leengeld voor het CD en DVD aanbod naar voor.
Concreet komt hierop neer: een jaarabonnement zal 10 euro kosten; een trimesterabonnement zal 4 euro kosten. Om de pil te verzachten worden wel een aantal gunsttarieven voorzien (jeugd, senioren, omniostatuut, personeel). Maar een gunsttarief voor de Antwerpenaar zal er niet meer bij zijn. Ook zullen scholen of verenigingen in de toekomst 20 euro lidgeld moeten betalen per jaar, waar dit tot nog toe gratis was. Zo wil men langgebruik betalend maken en hoopt men zo de circulatiegraad van de ontleenbare materialen te verhogen. Enkel de eerste drie weken ontlening zouden nog gratis zijn. Ook langgebruik van de pc's, is voor het bestuur is dit al meer dan 1u (???), zou betalend worden. Het bibliotheekbeleid maakt zich zo sterk minstens evenveel inkomsten te kunnen genereren als voorheen. Men wil een gemakkelijkere werkorganisatie, een vereenvoudigde communicatie naar de klanten, zonder verlies van laagdrempeligheid realiseren... Volgens ons een 'mission impossible' ;-)
Lidgeld vragen is helemaal niet meer van deze tijd: Een klein onderzoek leert ons dat alle gemeenten van de rand hun lidgeld voor de inwoners sinds enkele jaren juist sterk verminderd of geheel afgeschaft hebben: Kapellen heeft voor de eigen inwoners geen lidgeld en niet-Kapellenaren betalen slechts 5 euro. Schoten, Schilde, Zoersel en Mortsel zijn gratis. In Brasschaat is het 5 euro, Aartselaar 4 euro, Hemiksem-Schelle heeft slechts als lidgeld 1,25 euro, Wommelgem 2,50 euro, Edegem 4,00 EUR per jaar, enz. Zo zal in de stad en rand een bezoek aan de bib niet meer goedkoper voor de Antwerpenaar zelf zijn. Zo zal deze 10 euro toch het hoogste van alle lidgelden worden, de 8 euro in het verleden was al er boven het gemiddelde dat de randgemeenten aanrekenen. De meeste randgemeenten hebben juist de laatste jaren geïnvesteerd in nieuwe moderne bib's die met een laag lidgeld veel meer volk aantrekken. Scholen laten betalen is ook niet echt wijs. Daarbij is het ook zeer stil geworden rond de beloofde 'A-kaart'. Een kaart die lidgelden combineert en het juist interessanter zou kunnen maken om bijvoorbeeld met de tram naar de bib te gaan. Zelfs voor basisscholen komt er zo'n 20 euro tarief. Maar deze zitten juist gebonden aan de naleving van het maximumfactuur: 20 euro per klaskaart is voor hen wel wat veel! Bib-bezoeken met de klas zullen wegvallen, eigen bibliotheken op school zullen terug ontstaan?
Waarom niet goedkoper voor de Antwerpenaren? Wij betalen toch belasting aan de stad! Waar zit ons voordeel om in de groene rand van Antwerpen te wonen tegenover die randgemeenten? Ook vergeet men zoals steeds de wijken in die stadsrand hun aanbod te vernieuwen. Zij beschikken over veel minder tot geen cultuuraanbod, hun bib is zeer dikwijls het enige dat er van stadsaanbod is. Het is verkeerd om enkel grootschalige bibliotheken te ondersteunen. De prijs voor pc-gebruik komt zo wel aan de hogere kant voor mensen die het al niet breed hebben om zelf thuis deze technologie aan te schaffen. Terwijl juist die laagdrempeligheid tot deze technologie een belangrijk doel was voor het lokaal en Vlaams beleid. De bib is ten slotte nog altijd een openbare instelling?
Verkapte sluitingsplannen! Het netwerk van de Openbare Bibliotheken Antwerpen is onderverdeeld in één hoofdbibliotheek, 9 districtsbibliotheken, 7 wijkbibliotheken en 9 buurtbibliotheken. Oorspronkelijk was er sprake om de negen buurtbibliotheken te sluiten. Dit aantal is in deze eerste besparingsfase gereduceerd tot vier filialen: Isabella en Zurenborg in district Antwerpen, Morckhoven en Zwarte Arend in district Deurne. De enige opmerking op deze vier sluitingen van de adviesraad is een 'geste' te doen? Een gratis jaarabonnement te schenken? Weten die mensen wel over welke afstanden het gaat tot de volgende bib?
Het zijn juist die wijk- en buurtbibliotheken die de gewone Antwerpenaar de toegang tot cultuur geven. Men zou deze juist moeten opwaarderen en uitbouwen tot volwaardige culturele ankerplaatsen waar mensen mekaar ontmoeten en in aanraking komen met kunst, cultuur en andere toepassing zoals internet. Een verhoging van het lidgeld zal de kleine bibliotheken doen leeglopen. Hun wijkaanbod kan zo de concurentie met de grote bibliotheken (ook die uit de randgemeenten) zeker niet meer aan. Wat wil men eigenlijk bekomen? Jonge gezinnen de stad uitjagen?
>> Luc Van Berlo voor bib-actie, www.bib-actie.tk raadslid te Ekeren: www.lucvanberlo.be luc.vanberlo@s-lp.be gesteund door www.s-lp.be/antwerpen Meer info 0484 61 78 19
|