
Zaterdagmorgen heeft het project Keep the stadium clean een proefzorgsessie gehouden in het Ottenstadion. Na de sensibiliseringsacties rond druggebruik en het repressief optreden in 2009, werd deze keer gekozen voor een korte proefzorgprocedure waarbij de betrokkenen de kans kregen om kennis te maken met de drughulpverlening.
In de tribunes worden geregeld openlijk joints geblowd. Dit veroorzaakt overlast voor de andere supporters, waaronder gezinnen met kinderen. Medesupporters ondervinden hinder en ergeren zich. In een eerste fase werd het fenomeen aangepakt middels sensibilisatie en preventie. Via het Fairplay-krediet van de FOD Binnenlandse Zaken, dat tot doel heeft de veiligheid in het stadion te verhogen, werd in april 2007 het project Keep the stadium clean opgestart. Het betreft een informatiecampagne waarbij de club het imago van een 'gezonde' club wil uitstralen. Deze actie loopt nog steeds.
Zo bijvoorbeeld worden ontradingsberichten verstuurd via de lichtkrant en via de stadionomroeper, werden gadgets uitgedeeld, een website gelanceerd en dies meer. Deze actie kende succes en het probleem verminderde. Toch bleek uit observaties dat een kleine minderheid verder bleef gebruiken in het stadion. Een repressief optreden was dan ook noodzakelijk.
Het parket ondersteunde van meet af aan de actie Keep the stadium clean en in samenwerking met de club en de politie gingen in 2009 2 acties door. Tijdens de wedstrijd Gent Westerlo van 12 april 2009 werden 8 cannabisgebruikers die openlijk blowden uit de tribunes gehaald. Tijdens de wedstrijd Gent Cercle Brugge van 2 mei 2009 werden opnieuw 8 gebruikers opgepakt. Deze zaken werden afgehandeld via minnelijke schikking of proefzorg.
Ook dit jaar worden deze acties verder gezet, doch de aanpak is enigszins anders. Tijdens de wedstrijd Gent Charleroi van vorige zondag 14 maart 2010 werden 65 personen door de politie gecontroleerd met inzet van een drughond, nadat ze het stadion waren binnengegaan. 6 personen werden in het bezit gevonden van verdovende middelen: 5 personen hadden weed of hasj bij zich en 1 persoon cocaïne. 2 andere personen werden betrapt in het stadion terwijl ze cocaïne doorgaven aan elkaar.
1 dossier werd overgemaakt aan de voetbalcel van de FOD binnenlandse zaken. De verdachte werd door justitie reeds meermaals naar de hulpverlening doorverwezen in andere dossiers. De 7 overige verdachten kregen na hun verhoor onmiddellijk een uitnodiging om zich dinsdag of woensdag aan te bieden op het parket bij de proefzorgmanager. Zij zijn hier allen op ingegaan. Via de korte proefzorgprocedure krijgen zij de kans om kennis te maken met de drughulpverlening.
Speciaal voor deze actie werd door het Netwerk Middelenmisbruik Oost-Vlaanderen een gemeenschappelijke infosessie op touw gezet die zaterdagmorgen is doorgegaan in het stadion van KAA Gent. Wanneer de betrokkenen hun aanwezigheid bewijzen ten aanzien van het parket, zal hun dossier worden afgesloten. Deze acties hebben tot doel de supporters duidelijk te maken dat het club, politie en parket menens is. Het bezit van drugs, ook cannabis, is strafbaar en ook de overlast die ermee gepaard gaat, dient te worden aangepakt.
23-03-2010, 08:07 geschreven door BuffaloUser001 
|