Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter districtsraad; De heren Koen Palinckx, Christophe Thomas, mevrouw Sabine Coene, de districtsschepenen, de heer Freddy Geens, mevrouwen Yolande Boudewijns, Ilse De Schutter, de heren Freddy Wens, Erik Bernard, Kurt Van Noten, Marc Elseviers, mevrouwen Christel Luyckx, Elke Van Espen, Nancy Verrijke, de heer Steven De Schepper, mevrouw Emelie Smits, de heren Louis Van Gasse, Luc Van Berlo, Benoit Mores, de leden; de heer Dirk Platteau, secretaris. Verontschuldigd : mevrouw Nancy Verrijke
Openbare zitting van 14 december 2009 districtsraadsbesluit: 1542 van maandag 14 december 2009
1 Interpellatie van raadslid Freddy Geens. Het gebouw van de gewezen Sint-Lucaskliniek. (Jaarnummer 1542) Auteur: Elsy De Backer
Vraag In oktober 2008 interpelleerde ik het districtsbestuur in verband met de mogelijke afbraak van het gebouw van de gewezen Sint-Lucaskliniek. Het districtscollege deelde op de Raad van 20 oktober 2008 het volgende mee. Voorzitter Ronny Kruyniers wijst er op dat het vredegerecht nog steeds in de voormalige Sint-Lucaskliniek zetelt, maar dat het tijdelijk zal verhuizen naar de Noorderlaan. Volgens districtsschepen Koen Palinckx zijn deze geruchten al meer dan een jaar oud. Het contract voor de huisvesting van het vredegerecht loopt af op het einde van dit jaar. Er is een akkoord met RVT Christine voor het oprichten van serviceflats. Vzw Klina zoekt een herbestemming in de richting van de ouderenzorg, in het kader van het nieuwe ouderendecreet. Een tweede piste is om de gebouwen te slopen, de gronden te laten beplanten en de site open te stellen als buurtpark, totdat er een nieuwe bestemming aan kan gegeven worden. De renovatie van het kasteeltje wordt geschat op 3,6 miljoen euro. Het is gebouwd in 1903. De verschillende instanties die met erfgoed bezig zijn, hebben al laten weten dat het gebouw niet in aanmerking komt voor bescherming. Het grote park dat aan het kasteel verbonden was, is al vanaf 1945 verkaveld, RVT Christine is op deze locatie gebouwd, en ook aan het kasteel zelf werden veel bijgebouwen geplaatst. Het beeldbepalende landschap is dus totaal verdwenen. Dit wil niet zeggen dat het gebouw niet behouden kan blijven, maar er is nog een hele weg af te leggen tussen de wens tot afbraak en de daadwerkelijke afbraak. Het districtscollege zal het dossier verder opvolgen, samen met de verschillende bevoegde instanties. Ondertussen werd vernomen dat Fedasil het gebouw zou verlaten tegen of rond de jaarwisseling. Ik vermoed dat het gebouw dan volledig leeg zal staan. Wat is het resultaat van het verder opvolgen door het districtsbestuur van dit dossier? Wat gaat er verder gebeuren met dit gebouw?
Antwoord Districtsschepen Koen Palinckx meldt dat er in dit dossier weinig nieuws te melden valt. Het standpunt van het districtscollege, zoals dat geformuleerd is in de districtsraad van 26 november 2007 blijft hetzelfde: het districtscollege heeft geen belangstelling voor het gebouw, er moet rekening worden gehouden met de bestemming (zone voor openbaar nut) zoals dat in het gewestplan is voorzien. De bijgebouwen zullen op termijn worden afgebroken. Klina heeft nog geen enkele officiële vraag ingediend (sloopvergunning, bouwvergunning) en er kan dus nog geen formeel advies worden geformuleerd. De dienst monumentenzorg van de stad Antwerpen is in juni ter plaatse geweest, en zijn van oordeel dat het oude Laarhof niet mag afgebroken worden. Ook de dienst Onroerend erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap vindt dat het oude kasteeltje niet mag afgebroken worden. Dit zijn echter louter raadgevende adviezen.
Freddy Geens stelt vast dat de bijgebouwen zullen afgebroken worden, maar dat het kasteeltje zal behouden blijven, en vraagt of de stad (AG Vespa) geïnteresseerd is in het gebouw. Koen Palinckx antwoordt dat een schatting van Klina heeft uitgewezen dat de kosten voor renovatie van de gebouwen 3,6 miljoen euro bedragen, en dat er via de stad geen intentie werd genoteerd om deze site een herbestemming te geven in een stedelijke context. Freddy Geens wijst erop dat dit terrein belangrijk is voor de buurt, niet alleen wat de afbraak betreft, maar vooral wat betreft een nieuwe bestemming. Koen Palinckx meldt dat het districtscollege dit dossier mee zal opvolgen. Districtsvoorzitter Ronny Kruyniers wijst erop dat het asielcentrum eind januari 2010 sluit, dat gevraagd is aan de politie om extra controle te houden als de gebouwen leegstaan, en dat aan Klina gevraagd werd om de ramen en deuren dicht te timmeren om ongewenst bezoek te vermijden.
|