Gisteren werd het langverwachte milieu-effectenrapport (MER) voorgesteld over de Antwerpse mobiliteitsknoop. Daaruit blijkt dat het BAM-tracé, dat de Vlaamse regering naar voren schuift, het beter doet op het vlak van mobiliteit, terwijl het Meccano-tracé, dat de meeste actiegroepen steunen, beter scoort op het vlak van milieu.

Wouter Van Besien van Groen vindt dat "de Vlaamse regering op basis van dit MER en op basis van het gezond verstand niet anders kan dan het BAM-tracé in de vuilnisbak kieperen." Volgens Van Besien moeten niet enkel de files worden opgelost, maar moet ook de volksgezondheid doorwegen, en als beide in de weegschaal komen te liggen dan scoort het Meccano-tracé het best.
"Je kan het mobiliteitsprobleem niet oplossen op de kap van de gezondheid", argumenteert Van Besien. "En dat is wat het BAM-tracé doet." De luchtkwaliteit zou er bij het BAM-tracé op achteruitgaan in grote delen van Antwerpen, iets wat je niet zomaar kan negeren, zegt Van Besien. De verwachting is echter dat de Vlaamse regering kiest voor het BAM-tracé, ook omdat het minder kost.
Volgens Van Besien is de achterliggende reden echter dat de overheid al in 2009 een contract sloot met Noriant voor het bouwen van een deel van de BAM-verbinding. Eigenlijk zou dat contract moeten worden opgezegd om eerlijk te kunnen beslissen, poneert Van Besien. Hij noemt het afsluiten van dat contract een fout van de overheid.
Groen stelt enkele maatregelen op korte termijn voor
Van Besien wijst er ook op dat het project, wat er ook gekozen wordt, pas in 2022 klaar zou zijn, terwijl de files er nu al staan, en pleit daarom voor snelle en efficiënte maatregelen op korte termijn. De bestaande infrastructuur, zoals de Liefkenshoektunnel, moet beter benut worden door die tolvrij te maken, en verder moet de snelheid op de Antwerpse ring worden aangepast naar beneden voor een betere doorstroming, en minder luchtvervuiling en lawaai.
Voorts kan de Vlaams regering de alternatieven voor autoverkeer in Antwerpen en omgeving sterker maken, zoals nieuwe tramlijnen versneld invoeren naar Ekeren, Beveren en Kontich; meer snelbussen inzetten, onder meer richting Turnhout en Herentals, en meer snelle fietsverbindingen aanbieden aangezien de elektrische fiets de actieradius vergroot van 5 kilometer naar 10 à 15 kilometer.
Ten slotte pleit Groen voor een andere aanpak in het mobiliteitsbeleid: een mobiliteitsbudget in plaats van de fiscale aftrek van bedrijfswagens en een slimme kilometerheffing, voor vrachtwagens op korte termijn, voor personenwagens op iets langere termijn.