
De Oosterweelverbinding is een onderdeel van het grotere Masterplan 2020. Met de Oosterweelverbinding wordt de Antwerpse Ring rond gemaakt. Dat moet samen met de andere maatregelen uit het Masterplan 2020 zorgen voor vlotter verkeer, veiligere wegen en een hogere leefkwaliteit.
De Oosterweelverbinding omvat de volgende grote ingrepen:
- de aanleg van een nieuwe toltunnel (1, 2) onder de Schelde met 2x3 rijstroken, van Linkeroever tot Noordkasteel
- de aanleg van vier tunnelpijpen (met telkens twee rijstroken en een pechstrook) onder de dokken tot aan de Ring (4)
- de aanleg van het Oosterweelknooppunt (3) aan Noordkasteel. Dat knooppunt moet de toltunnel verbinden met de vier tunnelpijpen
- de afbraak van het viaduct van Merksem en de aanleg van een een open sleuf met een nieuw op- en afrittencomplex aan Groenendaallaan (5) en aan Schijnpoort (6), en met kleine aanpassingen aan het knooppunt met de E313
- de invoering van een vrachtwagenverbod in de Kennedytunnel (7).
Een Milieueffectrapportage voor de Oosterweelverbinding De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) laat een plan-MER opmaken voor de Oosterweelverbinding.
Om dat project te kunnen realiseren, is de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) nodig. Ter voorbereiding van dat ruimtelijk uitvoeringsplan wordt een plan-milieueffectrapport (plan-MER) opgemaakt waarin de effecten van de geplande ontwikkeling op het leefmilieu onderzocht worden. Om dat plan-MER zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, worden de diverse opties in een kennisgevingsdossier voorgesteld. De milieueffecten die onderzocht zullen worden zijn die op het vlak van gezondheid en veiligheid van de mens, effecten op het vlak van mobiliteit en ruimtelijke ontwikkelingen, en effecten op bodem, water, lucht, fauna, flora, landschap en geluid.
Het kennisgevingsdossier kan u gedurende dertig dagen inkijken en opmerkingen geven. Het dossier ligt ter inzage van 16 november tot en met 16 december 2011 in alle districtshuizen van Antwerpen. Vanuit uw kennis van de omgeving kunt u aangeven welke effecten op het milieu extra onderzocht moeten worden en op welke manier ze onderzocht kunnen worden. Bovendien kan u voorstellen formuleren voor mogelijke alternatieven. Het huidige kennisgevingsdossier gaat uit van de vergelijking van het Oosterweeltracé (tunnelvariant) met het alternatieve Meccanotracé. U wordt harte uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure.
U kan het kennisgevingsdossier en de bijhorende kaartenbundel hier downloaden. U vindt het kennisgevingsdossier van de Oosterweelverbinding tussen 16 november en 16 december 2011 ook:
- in alle districtshuizen van de stad Antwerpen.
- bij stadsontwikkeling, dienst ruimtelijke planning, Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen, van 9 tot 12 uur
Infotentoonstellingen
- Van 2 tot 7 december 2011 kan u terecht op de infotentoonstelling in Hof ter Schelde, August Vermeylenlaan 6, 2050 Antwerpen. Alle dagen van 14 tot 20 uur.
Op woensdag 7 december 2011 tussen 15 en 20 uur zijn hier experts aanwezig op het vlak van milieu, techniek en projectplanning. Zij kunnen dan uw specifieke vragen beantwoorden.
- Van 2 tot 16 december 2011 kan u terecht op de infotentoonstelling in de ontmoetingsruimte Oud Badhuis, Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen. Het Oude Badhuis is open van maandag tot zaterdag van 10 tot 23 uur en op zondag 4 december van 10 tot 17 uur.
Op donderdag 8 december 2011 tussen 16 en 21 uur zijn hier experts aanwezig op het vlak van milieu, techniek en projectplanning. Zij kunnen dan uw specifieke vragen beantwoorden.
Hoe kan u reageren? U kan tot en met 16 december 2011 uw opmerkingen en reacties bezorgen
- Dienst Mer van LNE, Plan-MER voor de Oosterweelverbinding, Koning Albert II-laan 20, bus 8, 1000 Brussel - College van burgemeester en schepenen, stadsontwikkeling, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen
U kan extra suggesties doen voor de aanpak van dit milieueffectrapport met behulp van het inspraakformulier dat ter plaatse beschikbaar is.
Meer informatie Als u meer informatie wilt over de milieueffectrapportage, kunt u surfen naar www.mervlaanderen.be of gratis bellen naar 1700.
|