Bron : GVA Nu eindelijk is besloten om ook het noordelijke deel van de Antwerpse Leien opnieuw aan te leggen, zijn er twee zaken om naar uit te kijken. Om te beginnen krijgt het noorden van de stad hierdoor een nieuwe en zoveelste duw in de rug. Na de aanleg van Park Spoor Noord en de ontwikkeling van het Eilandje zullen in 2016 ook de Leien dit ooit verpauperde stukje stad aangenamer maken.
In datzelfde jaar worden ook voor tien kilometer nieuwe tramsporen opgeleverd. Vanaf dan zullen trams vanuit het hart van de stad het Eilandje en de grens van het district Ekeren bereiken.
Niemand die eraan twijfelt dat deze nieuwe tramlijn een succes wordt. Het volstaat om even te kijken naar het gemiddeld aantal reizigerscijfers van tramlijn 3. De verbinding tussen Zwijndrecht en Merksem haalt met voorsprong de beste Vlaamse cijfers.
Het verder vertrammen van Antwerpen is de enige juiste keuze voor de toekomst. Net zoals er weinig andere keuze is dan de centra van steden zoveel mogelijk autoluw te maken.
De tijd dat dit een omstreden idee was, is gelukkig al een poosje voorbij. Zelfs ondernemersorganisaties zoals Unizo zeggen zonder verpinken dat minder auto's in de stad de enige optie zijn om onze steden leefbaar te houden. Zelfs winkelstraten hoeven voor deze organisatie, in ieder geval voor de Antwerpse afdeling ervan, niet langer en uitsluitend het rijk van Koning Auto te zijn.
Maar daar staat natuurlijk wel iets tegenover. Namelijk een snel en efficiënt openbaar vervoer. We gaan niet flauw doen. Er worden de jongste jaren veel inspanningen geleverd om van Antwerpen een stad van en voor openbaar vervoer te maken. Niet in het minst door de Vlaamse overheid.
Maar alles kan beter. Soms zelfs met relatief kleine ingrepen. Zo is de beïnvloeding van verkeerslichten voor het openbaar vervoer in Antwerpen nog altijd ondermaats. En ook de communicatie met de reiziger kan beter. Wat we missen, is een totaalplan om het openbaar vervoer met kracht en definitief als waardig alternatief aan de burger te presenteren.
Als we willen dat mensen meer dan ooit hun auto voor de deur laten staan en met de bus of met de tram op pad gaan, moet de dienstverlening optimaal zijn. Zolang dit niet het geval is, blijven verstokte automobilisten achter het stuur zitten.
Door Patrick Van de Perre
|