Bron : GVA - standpunt
Is de politieke aardschok in Gent, waar sp.a en Groen! een akkoord hebben bereikt om in kartel naar de lokale verkiezingen van volgend jaar te gaan, de voorbode van soortgelijke allianties in andere steden? Ontslagnemend sp.a-voorzitter Caroline Gennez hoopt van wel en hier en daar is dat ook zeker mogelijk, maar in Antwerpen zal het waarschijnlijk niet gebeuren.
Inhoudelijk zijn er tussen de beide partijen te veel meningsverschillen over Antwerpse hete hangijzers zoals onder meer de mobiliteit (Groen! steunt de actiegroepen en verzet zich tegen het BAM-tracé) en de diversiteit (Groen! heeft zich altijd verzet tegen het hoofddoekenverbod). Die twee splijtzwammen alleen al zijn belangrijk genoeg om een alliantie te blokkeren.
Bovendien heeft zowel sp.a als Groen! nog andere goede redenen om zich niet te binden. Patrick Janssens gaat uit van een coalitie met de N-VA van Bart De Wever. Die voelt er niets voor om de groenen mee aan boord te nemen, zoals hij tijdens de federale onderhandelingen al duidelijk heeft gemaakt. Janssens wil de zaken niet moeilijker maken dan ze al zijn door vooraf afspraken te maken met Groen!
Bovendien blaken de Antwerpse groenen momenteel van zelfvertrouwen. Op basis van de jongste verkiezingsresultaten in het kanton Antwerpen mogen ze hopen op een forse groei in de gemeenteraad. En ze kunnen sterke boegbeelden naar de frontlinie sturen: voorzitter Wouter Van Besien heeft het voorbije jaar een mooi profiel uitgebouwd, Meyrem Almaci kan veel allochtone stemmen rekruteren, Freya Piryns is ook een gevestigde waarde geworden en Mieke Vogels haalt altijd haar stemmen.
Een kartel tussen sp.a en Groen! lijkt geen van beide partijen in Antwerpen veel bij te brengen. De sp.a kan haar excellente verkiezingsresultaat van 2006 bijna onmogelijk evenaren en zal dus wellicht al mensen uit de eigen rangen moeten opofferen; in die context kan het weggeven van verkiesbare plaatsen aan Groen! alleen maar voor interne wrevel zorgen. En de groenen hebben het perspectief dat ze hun twee zetels van nu kunnen vermeerderen tot pakweg zes. Dat is al een stevige fractie in de gemeenteraad, waarmee je kan wegen op het beleid. Dat dit minstens tot 2018, het jaar van de volgende lokale verkiezingen, in de oppositie moet gebeuren, daarmee lijkt Groen! allang vrede te hebben genomen.
Door Lex Moolenaar
|