Volgens het boekje
Deze bibliotheken bevinden zich allen in een beperkte ruimte, die tevens vaak niet meer voldoet aan de veiligheids- en toegankelijkheidseisen. Hierdoor blijft het aanbod klein en is de investeringskost té hoog om een volwaardig kennis- en ontmoetingscentrum te zijn.
Dit is zeker geen probleem dat enkel bestaat in de te sluiten filialen en is ook niet van toepassing op al de filialen die nu onder vuur liggen!
In 2005 beloofde men nog dat er geen sluitingen zonder volwaardige alternatieven zouden komen.
"Vooraleer vestigingen gesloten worden, moet er eerst een degelijk alternatief zijn. Tot zolang blijft de huidige werking bestaan."[1]
Verder zouden bestaande (overblijvende) filialen worden uitgebreid en vernieuwd en zouden er nieuwe filialen bijgebouwd/geopend worden. Bijvoorbeeld op de grens van Borgerhout met Berchem, in Wilrijk én ook in de binnenstad.
"We noteren dat de schepen en de bibliotheken stellen dat sluitingen pas kunnen als er een realistisch alternatief voorhanden is. Dat kan ook niet anders. Het wegvallen van bibliotheken heeft inderdaad een impact op het buurtweefsel."[2]
7U : "Afhakersonderzoek heeft uitgewezen dat de uitstroom van leden vaak te maken heeft met een gebrek aan zichtbaarheid van de bibliotheek."
7U : "Bibliotheken moeten hun werking meer afstemmen op de lokale context. De noden van de gebruikers van filialen en uitleenposten verschillen van die van de hoofdbibliotheek.
Aangepaste infrastructuur en dienstverlening zijn een must om elke vestiging lokaal relevant te maken. De fysieke nabijheid en herkenbaarheid van het fijnmazige gemeentelijke bibliotheeknetwerk is een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke en politieke legitimering.
Het is van cruciaal belang dat bibliotheken een goede omgevingsanalyse leren maken en een werking kunnen ontplooien op maat van het verzorgingsgebied. Dit vergt een grondig onderzoek van de vraag welk soort dienstverlening er op een bepaalde plaats nodig is."
BC "Voor de bibliotheken staat 2011 in het teken van visieontwikkeling. De omwentelingen in de (informatie ) maatschappij schudden ook de maatschappelijke rol van bibliotheken op. In 2011 start ik met een nieuwe visienota op de openbare bibliotheeksector."
PPC : "Daarnaast wil de stad tegen 2013 de culturele infrastructuur zodanig uitbouwen en toegankelijk maken dat meer Antwerpenaars, met bijzondere aandacht voor minder kansrijke groepen, er vaker gebruik van maken. Ze wil dit doen door culturele infrastructuur en materiaal ter beschikking te stellen van de nabije omgeving en door bijkomende kansen op vrijetijdsbeleving te creëren.
De stad wil elke beleidsdaad toetsen aan de sociale grondrechten. Het lokaal sociaal beleid is dan ook een aandachtspunt doorheen het volledige cultuurbeleid. Daarbij staat het recht op vrije tijd en dus ook het recht op participatie centraal. Alles wat binnen cultuur, sport en jeugd gedaan wordt, moet doordrongen zijn van bovenstaande sociale doelstellingen."
PPC : "Stem het cultuurhuis af op het ontvangen van (kleine) kinderen en jongeren. Wil u ook kleine kinderen ontvangen, plaats dan een luiertafel bij de sanitaire voorzieningen en een bergplaats bij de ingang. Zorg ervoor dat het gebouw toegankelijk is voor kinderwagens (lift, brede doorgangen). Gebruik pictogrammen.
Kinderen zijn tuk op locaties vol fantasie. Investeer in een zinnenprikkelende aankleding. In het boek XS. Over kinderen, cultuur en communicatie vindt u op p. 73 een lijst met praktische zaken die van het gebouw een kindvriendelijke locatie maken.25 Jongeren willen in een gebouw kunnen rondhangen: creëer hang- en ontmoetingsplaatsen. Geef jongeren (en kinderen) inspraak in de inrichting en aankleding van de locatie. Laat hen eraan meewerken.
Allochtone meisjes hebben vaak de toelating van hun ouders nodig om ergens heen te gaan. Culturele instellingen zoals de bibliotheken blijken vertrouwenswekkende plekken te zijn waar ze makkelijker toelating voor krijgen.
Benut die voorsprongpositie."
Hier kunnen kleinere investeringen in toegankelijkheid en inrichting wel degelijk oplossingen geven. Maar men investeert liever in grote projecten.
[1] Het hart op de tong : MEER BIB VOOR MEER MENSEN (20/01/2006) website Heylen
[2] Het hart op de tong : MEER BIB VOOR MEER MENSEN (20/01/2006) website Heylen
|