Als Keurmeester van de Warenwet heb ik in het verleden veel met Salmonella te maken gehad. Een besmetting met deze bacteriën gebeurt in de regel in ruimten waar eet en drinkwaren worden bereid en men het niet al te nauw neemt met het begrip hygiëne. In principe kan alles op dit gebied besmet raken, máár zuivel, vlees, eieren, kip en de producten daarvan springen er in de regel uit. Tegenwoordig wordt er meer dan vroeger nogal eens, om het behoud van vitaminen, veel rauwkost gegeten. Helemaal niets op tegen, máár kijk er zeker nú met deze uitbraak goed mee uit en weet ook waar je de producten koopt. Als het enigszins kan heb ik persoonlijk liever alles gekookt. Wat tegenwoordig ook veel gebeurt is barbecuen met slecht, goedkoop en ook niet goed geschoond materiaal. Ook aan de bakaard van het gebraden worstje of gehaktballetje mankeert vaak het een en ander en al lijkt het van buiten allemaal te kloppen, van binnen zijn ze vaak niet gaar! Hetzelfde is het geval met dat gehaast opwarmen in de magnetron. Als keurmeester had ik er een grote hekel aan om een procesverbaal op te maken als het ging om futiliteiten, zoals een aanduiding op een etiket die onduidelijk was of niet uitgevoerd volgens de juiste lettergrootte, maar als het om de netheid in een bedrijf handelde en ik trof ergens vervuilde proviandkasten, koelkasten, potten, of pannen aan en smerige wc's met aangekoekte resten voor het personeel op de werkvloer, dán begon ik meteen te schrijven en eiste tevens dat binnen een zeer kort tijdsbestek alles in orde was gemaakt. Bij de slagers gebruikte ik eigen controlemiddeltjes, zoals lakmoespapier, om vast te stellen of er geen verboden preserve in het gehakt zat en heel streng trad ik op tegen slagers die hun hakblok niet in orde hadden. Als we van een diner thuis of van een bezoek aan een restaurant ziek worden, dan hebben we meestal te maken met een voedselvergiftiging ontstaan door salmonellabacteriën. Bij salmonella kennen we ongeveer 150 variëteiten. Momenteel hebben we in Nederland te maken met een zeer stringente vorm van salmonella, die met de huidige antibiotica's die we kennen niet te vernietigen is. Net als met het vele gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw het geval is, overleven veel beestjes en stammen het en gaan zich steeds feller en moeilijk bestrijdbaar gedragen. Zo óók heeft het gebruik van steeds sterkere ontsmettingsmiddelen ertoe geleid dat ook hier de resistentie is toegenomen en sommige bacteriën zelfs niet meer te vernietigen zijn. Vooral ouderen en kinderen zijn het meest vatbaar als het om een voedselvergiftiging van Salmonella gaat. Het begint met misselijkheid, buikpijn, diarree en óók een fikse koorts is niet vreemd! We moeten de patiënt in deze goed verzorgen en bijstaan en uiteraard onmiddellijk de huisarts erbij halen om te laten vaststellen of we hier met die venijnige resistente salmonellabesmetting te maken hebben. Op de inzetfoto linksboven ziet u een petrischaal met salmonella op kweek!
|