Tegenwoordig worden er van allerlei festivals gehouden en hierbij is het geen uitzondering dat hierbij een miljoen mensen eropuit trekken om die festiviteiten bij te wonen. Je kunt geen onderwerp bedenken of een of andere commerciële operator weet er wel raad mee en al heel gauw hebben we er weer een nieuwigheidje bij.
Doordat overal dikwijls toegangsgeld betaald moet worden, komt men vaak bij een stadion of feestterrein aan waarbij slechts één kassa open is en duizend of meer mensen staan te wachten om een kaartje te bemachtigen. Gemakshalve sluit men verder alle toegangswegen af, omdat men bang is dat er mogelijk een paar feestgangers bij kunnen wezen die niet betalen.
Burgemeesters van gemeenten zijn vaak razend enthousiast en zien zo'n festival om hun populariteit te verhogen en tevens als een bron van extra inkomsten voor hun gemeente, stellen weinig of helemaal geen veiligheidseisen en dáár ligt nu de grote fout!
Feestterreinen en stadions moeten op zekere afstand beschikken over ruime parkeergelegenheid, minstens via drie toegangswegen bereikbaar met elk 4 bemande kassa's waar men de entree kan betalen of waar controle is op het vooraf gekochte toegangsbewijs, tevens moeten de deelnemers via minstens drie aparte uitgangen het feestterrein of het stadion kunnen verlaten.
Zijn deze mogelijkheden er niet, dan zoekt het ongeduldige publiek alternatieven en zoals het voor een poosje terug in Spanje bij een of ander strandfeest was, en om hier in Holland te blijven voor enige tijd geleden in Schoorl, loopt dit verkeerd af.
Vroeger reisde ik veel per bus en het is me al eens gebeurd dat ik als eerste passagier bij de halte stond, langzaamaan ontstond er een heel rijtje. Ondanks dat ik vooraan stond, ging ik als laatste de bus in en en bedankte alle passagiers voor de duwactie en mooie staanplaats met ruim uitzicht. Hetzelfde heb ik ook al eens meegemaakt bij "De Goffert" in Nijmegen, waar de drukte aan de kassa met een voetbalwedstrijd van NEC tegen een Engelse topclub zo groot was, dat ik daar mijn rechterschoen verloren heb en als ik daar in de buurt kom kijk ik links en rechts rond of mijn in 1963 verloren schoen d'r nog ligt.
Veel mensen zien de grote drama's en rampen van de laatste tijd als een ingreep van God die verbitterd is over al die zondige festiviteiten die vandaag aan de dag overal gehouden worden en vanuit het hemelrijk is hij niet meer bereid om hieraan gedoogsteun te verlenen. In een bepaalde Duitse krant stond stond over de Loveparade van verlopen zaterdag in Duisburg een reactie van een lezer die een vergelijking maakte met de Bijbelse steden Sodom en Gomorra, die vanwege zondig gedrag van de inwoners getroffen werden door een zwavel en vuurregen. Abrahams neef Lot met zijn gezin, die altijd netjes geleefd hadden, werden door twee engelen gewaarschuwd om bij de vlucht naar veiliger oorden niet om te kijken. Lot's vrouw hield zich niet aan deze opdracht en bij de eerste en beste blik achterwaarts veranderde zij in een zoutzuil.
19 Doden en 342 gewonden, waarbij 50 mensen opgenomen zijn op de intensivecare van de diverse streekziekenhuizen in de buurt, geeft toch ook hier weer een indicatie van hoe slecht gemeentes wereldwijd vaak de risico's van deze mega festiviteiten inschatten!
Hoe er ook over gedacht wordt, veel families zijn onverwacht in diepe rouw gedompeld en treuren om hun dierbaren en vrienden die dit drama op het lovefestijn in Duisburg niet overleefd hebben of invalide zijn geworden.
|