De Cicada Orni Metamorphosis is een boomkever die voornamelijk te vinden is in tropische en subtropische landen. Je vindt ze hier in Europa in het Middellandse zeegebied en ook in de hooggelegen Ardennen van België en veel wandelaars die ooit wel eens Zuid-Tirol aangedaan hebben komen op de wandelpaden in struiken en bomen deze kevertjes ook tegen. Vandaag is een bioloog in Amsterdam zo'n Cicada tegengekomen op de stam van een van de daar staande iepen op het Museumplein en onmiddellijk wist hij vast te stellen dat het een mannetje was. Dit beestje kan zo'n prachtig zanggeluid maken dat je denkt te doen te hebben met een vogeltje die op een panfluit aan het spelen is. De vrouwtjes kunnen misschien ook wel geluiden maken, maar misschien wel zijn soortgenoten, maar onze mensenoren kunnen deze niet ontvangen.
De Cicada Orni heeft een lengte van 40 tot 50 mm en volledig gemetamorphoseerd kan hij van alle kleuren gaan vertonen en is de vleugelwijdte 100 mm. Het kevertje plant zich voort door het leggen van eitjes en dat zijn er heel wat en je begrijpt gewoon niet waar moeke Cicada dat broedsel vandaan haalt en ook niet hoe dat kleine mannetje dat prachtig geluid produceert. De laatste jaren zijn er heel wat insecten en allerlei vreemde dieren, die je voorheen nooit in Nederland zag, waargenomen. Iedereen kent wel de gewone meikever en veel andere soorten en ook wel enkele vlindersoorten en daar schrijf je weinig of nooit over, omdat je denkt dat iedereen alles er vanaf weet. In mijn leven, waarvan ik de laatste kwarteeuw aan het volmaken ben, heb ik veel dieren zien gaan en komen in Nederland en zeker met de grote klimatologische omwentelingen, die nu wereldwijd plaatsvinden, zal dat wel eens een grote vlucht kunnen nemen. We hebben onze vakanties altijd doorgebracht in natuurgebieden en heb je er belangstelling voor, dan leer je zo langzamerhand heel wat beestjes kennen. Tegenover ons appartementencomplex kijken we op een kolkje waar veel insecten rondvliegen. In de late middag ga ik even kijken of de cicada orni ook niet op een van de daar staande wilgen of iepen zit, want met deze eerste lange tropische zomer, die we meemaken, is dit niet uitgesloten.
De laatste jaren zijn er door het intensieve toeristenverkeer verschillende insecten hier gearriveerd die gevaarlijk en venijnig kunnen steken en bepaalde specifieke ziektes hier teweeg kunnen brengen. Hier heb ik wel veel stukken over geschreven en u kunt deze vinden in de categorie (zie rubriek rechts op mijn site) specifieke aandoeningen. Voorzover ik weet is de Cicada Orni totaal ongevaarlijk en een aanwinst voor onze natuur hier in Nederland. Mogelijk gaat hij of zij ons bevrijden van schadelijke insecten op onze bomen. We wachten het maar af en ik hoop binnenkort meer over dit beestje te kunnen vertellen.
Klik http://www.youtube.com/watch?v=n_epjH6uI2Q en http://www.cicadasong.eu/cicadidae/cicada-orni.html
 WAT EEN MOOIE KLEURSCHAKERING!

|