Huize Sorghvliet uit 1642 in Den Haag, waar onze volksdichter Jacob Cats, jurist en politicus die op 10 november 1577 geboren werd in het Zeeuwse Brouwershaven en overleed op 12 september 1660, heet al jaren het Catshuis en als alles loopt naar de politieke wens van de VVD, dan neemt na de verkiezingen van 9 juni aanstaande mevrouw Neelie Smit-Kroes daar haar intrek, en voor zover ik weet is zij dan de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland. Als politicus was 'vadertje Cats' raadpensionaris van de Noordelijke Hollandse staten en verbleef hij in Dordrecht, in die periode de belangrijkste stad van Nederland.
Dordrecht is vooral bekend als plaats waar in 1618/1619 de laatste landelijke vergadering van de Gereformeerde Kerk heeft plaatsgevonden, waarbij niet alleen een nieuwe bijbelvertaling gelanceerd werd, maar ook politieke vraagstukken aan de orde kwamen. .
Cats was een didactische schrijver en dichter uit de zeventiende eeuw, die ook wel om zijn economische bloeitijd de Gouden Eeuw genoemd werd. Zijn gedichten waren erg kort en werden ook wel puntgedichten genoemd. Een bekend gedicht van hem was: ,, Al draagt de aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding"!
Begraven is Jacob Cats in de Kloosterkerk te Den Haag. Op deze grond stond eerst een kasteel, die verkocht werd, omgebouwd tot gieterij, nadien dienst deed als munitieropslagplaats, de lucht in vloog etc. Verkocht werd de grond op die plaats aan de orde der Dominicanen. Het daar verrezen klooster werd in 1566 door de Geuzen tijdens de Beeldenstorm deels vernietigd en volledig leeggeroofd. Nadien is alles weer gerestaureerd en het kerkgebouw doet anno 2010 dienst als bijeenkomstplaats van de Hervormde Gemeente. Op de plaats waar Jacob Cats begraven ligt vindt u een grote gedenkplaat, waarop ingegraveerd zijn de namen van het echtpaar Cats en de overlijdensdata.
Hier beneden een foto van het Catshuis uit 2004, nadat er een binnenbrandje gewoed had, waarvan je aan de buitenkant weliswaar niet al te veel ziet, maar het geheel visueel toen toch een beetje een treurige aanblik gaf.
 Kerk met bewogen geschiedenis: De kloosterkerk in Den Haag

|