Dit is een virale infectieziekte die veroorzaakt wordt door tropische muggen. Mensen die vroeger in Suriname gewoond hebben of veteranen die in de Oost of elders in tropische gebieden verbleven hebben weten er alles van.
Vanmorgen op tv werd verteld dat in Mexico op grote schaal Dengue heerst. Het is de vrouwelijke Tijgermug, de Aedes Aegypti, die voornamelijk op de dag actief is en de veroorzaker is van de knokkelkoorts. Dezelfde mug kan ook de veroorzaker zijn van de beruchte Gele koorts.
Deze muggen zijn veelal te vinden op plaatsen met stilstaand en vuil water en ook in de nabijheid van riolen en latrines waar weelderig plassen met urine te vinden zijn en allerlei menselijke en dierlijke uitwerpselen. Op dezelfde plaatsen vinden we vaak waterratten die overbrengers zijn van de ziekte van Weil, ook de Malariamug treffen we in gebieden als Centraal Amerika en Afrika en in sommige Aziatische landen aan. In Afrika hebben we bovendien te maken met de beruchte Tseetseevlieg, de veroorzaker van de slaapziekte bij de mens en de zeer gevaarlijke runderziekte Nagana. Komen deze ziektes ook in Nederland voor?
Voor zover ik heb kunnen chequen zijn er hier wel gevallen van deze ziektes ooit waargenomen en kunnen ook meegebracht zijn door mensen die in bepaalde tropische landen vakantie gehouden hebben of er op bezoek geweest zijn.
De laatste jaren krijgen we per container veel goederen aangevoerd bvb uit China. Niet ondenkbaar is dat in deze ladingen tropische muggen en vliegen aanwezig zijn die er hun cyclus aan het voltooien zijn en hier in het veranderde Europees klimaat zich mogelijk ook thuis gaan voelen.
Dengue begint met koorts, hoofdpijn, verminderde eetlust, misselijkheid, lage rugpijn en huiduitslag. De tijd dat de ziekteverschijnselen zich na besmetting kunnen openbaren varieert van 3 tot 14 dagen. Dengue wordt pas echt gevaarlijk als je de besmetting voor de tweede keer oploopt, dan zit het fout en is de overlevingskans zeer klein. De meeste mensen laten zich, en vaak is het ook vereist dat men bij een bezoek aan een land waar dergelijke ziektes voortdurend voorkomen, vooraf vaccineren tegen tropische ziektes. Dit geeft geen 100 procent waarborg, maar het is wel raadzaam om het te doen! Een specifieke vaccinatie tegen Dengue is er niet, zou wel samengesteld kunnen worden, maar door de vele nu heersende infectieziektes en steeds veranderlijke ziektebeelden, doordat het ene virus zich vaak vermengd met het andere, wordt het steeds moeilijker met de bestrijding hiervan. Door klimatologische veranderingen van de natuur om ons heen, de grote alarmerende luchtvervuiling en het broeikaseffect hier binnen Europa en vele andere werelddelen, is het niet ondenkbaar dat we meer en meer te maken krijgen met allerlei infectiebronnen waar we voorheen weinig of geen hinder van ondervonden hebben.
De Mexicaanse griep blijft ook maar rondhangen en ik hoop dat bij een korte vorstperiode die voorlopig nog niet in de verwachting ligt, het ook gebeurd is met deze beruchte influenza die al zoveel ellende veroorzaakt heeft.
Wat kunnen we doen om ons te beschermen tegen al die gezondheidsbedreigingen? Gewoon onszelf goed verzorgen door goed te eten, ons lichaam rein te houden, in en rondom ons huis de boel schoon te houden en gemeentes en rijk moeten erop letten dat ook onze openbare gebouwen met betreking tot de hygiène er proper uitzien. Onze gehandicapte medemens die zelf weinig of niets meer kan, dient goed verzorgd te worden en vooral in tehuizen is het zaaks dat er voldoende verzorgingspersoneel is om de mensen tijdig te wassen en te verschonen.
 RATTEN KUNNEN DE ZIEKTE VAN WEIL VERSPREIDEN
 B: De TIJGERMUG EN BENEDEN DE TSEETSEEVLIEG

|