De startpagina voor jong en oud Welkom op dit blog met veel uiteenlopende onderwerpen.
Op rechts van deze site staan
de rubrieken en categorieën
en of u nu onderwerpen zoekt
over ziektes, oorlogen,
politiek, rampen of nieuws
en dies wat meer, u vindt
het allemaal hier op dit
blog van Eef waar u nooit
op uitgekeken raakt!
03-04-2021
Een verhaal van Eef over vleermuizen
Momenteel staat de vleermuis volop in de belangstelling als mogelijk veroorzaker van het Coronavirus. Het zou waar kunnen wezen, maar het zou ook een mutatie kunnen wezen van een ander virus of afkomstig zijn van een civetkat die dit virus bij zich droeg, of ontsnapt uit een onderzoekslab waar ze dit virus opgeslagen hebben en niet uitgesloten is dat het een ABC-aanval is van een of andere mogendheid of individualist die dit Covid-19 mogelijk via een minidrone de wereld ingestuurd heeft. Virussen hebben altijd bestaan en af en toe wordt de mensheid door een pandemie getroffen die de hele wereld tot last is. Wat is momenteel de grootste oorzaak van virusverspreiding? Dat zijn het door de mens vorderen van leefgebieden van dieren, druk reis-en-handelsverkeer over de wereldgrenzen, festivals en megabijeenkomsten en niet te vergeten de megastallen van pluimvee, varkens, koeien, geiten en schapen versterken de virusverspreidingen dit doordat juist overbrengers zoals muggen en andere insecten en dieren virussen-zowel onderling alsmede op mens en dier-kunnen overbrengen. Hier in Holland hebben we ook te maken met vleermuizen, die vooral huizen op plekken waar het rustig is, en ze niet gestoord worden. Veelal zijn vleermuizen dieren die in het nachtelijk uur actief zijn, In de tropen komen de meeste vleermuizen voor. In Noord-Amerika zitten zo'n 100 soorten en in West-Afrika vind je ongeveer 80 verschillende soorten. Met ongeveer 850 soorten zijn vleermuizen, op de knaagdieren na de grootste zoogdierengroep ter wereld. Ongeveer een van elke vier of vijf zoogdieren is een vleermuis.
Hoe vliegen vleermuizen? De vleugelvorm van vleermuizen (zie afbeelding) zegt veel over hun levenswijze. De zogenaamde vrijstaatvleermuizen hebben een goed ontwikkelde, buiten de vlieghuid uitstekende staart en kunnen dank zij hun lange smalle vleugels grote afstanden afleggen. De insectenetende Indianavleermuis heeft korte, brede vleugels waarmee het dier zich snel kan wenden. De soorten die zich met nectar voeden 'bidden' boven bloemen en hebben vleugels die in het midden gewelfd zijn. Bij veel soorten leveren de vleugels niet voldoende stijgvermogen om de dieren in staat te stellen zich op eigen kracht te verheffen. Vrijstaartvleermuizen die hangend aan grotplafonds slapen, moeten zich ongeveer twee meter omlaag laten vallen voor ze in de lucht kunnen blijven. De Zuid-Amerikaanse vampiers (zo groot als een mensenhand) maken vooraf een luchtsprong om te kunnen opstijgen. Het zijn vooral de tropische vleermuizen die leven van nectar en stuifmeel.
Waar brengen vleermuizen de winter door? In gematigde streken kunnen insectenetende vleermuizen, net als insectenetende vogels, in de winterperiode moeilijk voedsel vinden Sommige soorten migreren over grote afstanden. De vrijstaatvleermuizen die de zomer doorbrengen in de USA, reizen vaak 1600 km naar hun winterslaapplaatsen in Mexico. Vleermuizen uit Midden-en Noord-Europa leggen honderden kilometers af. Een vleermuis die in Rusland was geringd, werd meer dan 1100 km verder, in Bulgarije, teruggevonden. De hoefijzerneus behoort tot de vleermuissoorten die in grotten een winterslaap houden. Niet elke grot is daarvoor geschikt; vleermuizen hebben plekken nodig waar de temperatuur laag, maar boven het vriespunt is en betrekkelijk constant blijft. Hun lichaamstemperatuur daalt tijdens de winterslaap en de stofwisseling wordt trager.
Wat meer over vleermuizen? Niet alle vleermuizen zijn insecteneters. Op het menu van vleermuizen uit Azië en Australië staan bananen en andere vruchten (zie afbeelding). Hazenlipvleermuizen behoren tot de opmerkelijkste soorten. Terwijl ze laag over het water scheren, grijpen ze met hun verlengde klauwen vissen. De lierneusvleermuis is gek op jonge vogeltjes, muizen, kikkers en schroomt als deze rakker honger heeft niet om zelfs zich te vergrijpen aan zijn soortgenoten. Vampiers treffen we in warme gedeelten van Midden-en Zuid-Amerika. Veelal strijken ze zachtjes neer op hun slapende slachtoffer-: een koe, een vogel of zelfs een mens. Met hun vlijmscherpe tandjes maken ze kleine wondjes in de huid, net diep genoeg om er bloed uit te kunnen drinken. Het speeksel van vampiers bevat een stof die stolling van het bloed tegengaat en de gegroefde, gespierde tong wordt gedraaid, zodat er een gootje ontstaat waardoor het bloed in de bek vloeit. De vampier zuigt niet echt bloed maar likt het razendsnel op. Een vampier kan 3,5 à 4 l bloed per jaar drinken. Op staatjes hier beneden vindt u drie rubrieken die gaan over de vraag hoe vleermuizen 's nachts hun weg weten te vinden, verder een verhandeling die beschrijft waar vleermuizen overdag mee bezig zijn en tenslotte kunt u op een staatje ook lezen hoe een vleermuis zich als moeder gedraagt.
Reacties op bericht (0)
OORLOGSGESCHIEDENIS ALGEMEEN_OOST_GREBBEBERG EN MUSEA