Al sinds 64 jaar herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers. Nederland doet dit zeer uitgebreid door niet alleen onze gesneuvelden te herdenken uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook zij die gevallen zijn in de strijd om de wereldvrede in dienst van de VN.
Overal hangen op 4 mei de vlaggen halfstok en als op de Waalsdorpervlakte de klokken luiden, dan is het in heel Nederland en ook in den vreemde waar Nederlandse burgers of militairen verblijven devoot stil. Geschrokken ben ik van het interview over het verschrikkelijke Koninginnedagdrama op TV in het nieuwsprogramma van Pauw & Witteman op 1 mei.
Hierbij aan de tafel aanwezig waren twee betrokken leden van een dansgroep, de burgemeester van Huissen Harry de Vries, de gemeente waar de dader Karst Tates woonde, de cabaretier Dolf Jansen, de bekende dressuurrijdster Ankey van Grunsven en dominee de Vries uit Apeldoorn.
Het interview begon stichtend, maar ontaardde in een lachwekkende vertoning toen Dolf Jansen het interview van Paul en Witteman geheel overnam en een soort zelfprofiel van zijn kwaliteiten bracht.
Hierbij werd ook Ankey van Grunsven meegetrokken die als een soort pratende grammofoonplaat het geheel afrondde met een mislukte 'pirouette.' Niemand aan tafel wist hierna het gesprek een andere wending te geven en passelijk te houden.
Ook kreeg ik de idee dat er meer aandacht voor de dader en zijn familie was dan voor de slachtoffers.
Het is al een aantal jaren geleden dat mijn schoonvader voor behandeling van zijn hartkwaal in een ziekenhuis lag. Op zijn kamer lag een bekende NSB'er van de Utrechtseweg uit Arnhem die telkens als ik mijn familie bezocht de Hitlergroet bracht en met trots vertelde dat hij de honderd gepasseerd was en terug verlangde naar de oorlogstijd.
Werkelijk beste lezers van mijn blog, ik had met plezier die kerel de strot wel af kunnen snijden, maar omdat hij geen weerbare partij voor me was heb ik dit nagelaten. De verpleegsters in het ziekenhuis vonden deze verderfelijke lapzwans nota bene nog een grappige man ook!
Zo is er hier in Nederland ook een bekend pingpong speelster die ambassadeur in China is geworden en het land verheerlijkt als zijnde een paradijs zonder weerga!
Vorig jaar mei (zie archief) bracht ik vlak voor de Olympische spelen in het Chinese Beijing een reportage van executies in China van vrouwen die geprotesteerd hadden tegen de afbraak van hun huis op de plaats waar het Olympisch dorp gebouwd werd.
Twee reacties uit België heb ik hierop ontvangen en een drietal versluierde bedreigingen. Bij de voorbeschouwingen van deze spelen heb ik niet één reporter met een woord horen reppen over misstanden in China en onderdrukking van die arme Tibetanen.
Dit alles maakt me op mijn leeftijd zo mismoedig en ik denk dat er in heel Nederland slechts een handjevol mensen zijn die als er weer een oorlog uitbreekt, waarbij Nederland aangevallen wordt, de moed hebben om ons land te verdedigen om 'die knuppels' eruit te jagen en de nek om te draaien.
Hier beneden treft u wat foto's met teksten erbij die vele oud-strijders en burgers die onder oorlogsgeweld hebben geleden zullen herkennen en hopelijk ook onze jongelui zullen aanspreken en waakzaam maken!
Kijk in mijn archief van mei 2008 ook naar de vele herdenkingsfoto's van vele andere begraafplaatsen en sta even stil bij die helden die U en mij geholpen hebben en dit met hun leven hebben moeten bekopen!
Een heel bijzonder 4 mei artikel vindt u achter deze link: http://home.unet.nl/georgica/texel.html
Oorlogsslachtoffers of familieleden en kennissen die wat meer willen horen over wat er tijdens de Holocaust in België gebeurd is kunnen deze website oproepen: http://www.cicb.be/nl/geschiedenis.htm De link: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/oorlog/3129-nationale-dodenherdenking.html/ geeft een volledig overzicht van oorlogsherdenkingen met betrekking tot de Eerste en Tweede Wereldoorlog binnen de verschillende betrokken landen.
 DE GREBBE RHENEN 800 RUSTENDEN
 25-10-'44 POOLSE GEVALLENEN IN GINNEKEN
 Hierboven graven Poolse bevrijders in Baarle Nassau
 Graven Nederlanders op Menteng Pulu Jakarta Indonesië
 Oorlogskerkhof van onze KNIL_soldaten te Bandung Indonesië
 GRAFMONUMENT VAN VERZETSSTRIJDSTER WO-2
 Hier in Loenen rusten veel Nederlandse Militairen en burgers
 Begrafenis te Loenen van Sld. Renssen gedood bij vredesactie

|