Het Nederlands Detachement Korea strijders van het NDVN, dat betekent Nederlands Detachement Verenigde Naties, was ingedeeld bij het 38ste Amerikaanse regiment dat deel uitmaakte van de 2de Indian Head Division en deze viel weer onder het 8ste Amerikaanse legercorps.
Het Nederlandse detachement heeft zich overal verdienstelijk gemaakt, maar bij het verdedigen van Heuvel X-325 van 12 tot 15 februari 1951 heeft het bataljon een heldenrol gespeeld.
Deze heuvel lag op 15 kilometer ten westen van Wonju bij Mayon. De heuvel moest behouden blijven om deze belangrijke strategische plaatsen te beschermen. Het Nederlandse Bataljon lag in het voorterrein, geflankeerd op links door een Amerikaans bataljon en op rechts door het Engelse 187ste airborne regiment. Belaagd werden ze, zoals het leek, door enkele Chinese divisies die aanval op aanval uitvoerden om een bres door de linies te slaan om verder terrein te winnen en op te rukken.
Om de Chinezen te bewegen terug te trekken werd luchtsteun aangevraagd, maar kennelijk door een verkeerde coördinatieberekening openden de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen het vuur op de eigen troepen, waarbij velen gewond werden en aan Nederlandse kant zelfs 2 militairen sneuvelden. De tweede stormaanval liep ook uit de hand en kostte aan veel militairen het leven en er waren ontzettend veel gewonden.
Bij de derde aanval werd alles wat maar weerbaar was ingezet en zelfs koks en chauffeurs namen aan de strijd deel om met een zogenaamde tanggreep/schaargreepaanval de Chinezen tot de terugtocht te dwingen. Met de bajonet op het geweer volgde er een man tegen man gevecht.
Voor haar prestaties in Hoenseong en Wonju werd het Nederlandse Korea Detachement beloond met de U.S Distinguished Unit Citation.
De eerste Lt. Jan Anemaet en postuum Johan Ketting Olivier werden voor hun dapperheid aan het Koreafront onderscheiden met de Militaire Willemsorde.
Vermeld zij dat er van de 2980 Nederlandse helpers in Korea tengevolge van de gevechtshandelingen, met inbegrip van een zestigtal aan het bataljon toegevoegde Zuid Koreaanse militairen, er 163 gesneuvelden te betreuren waren, bij de deelnemende Nederlandse Marine twee, een man werd vermist en 381 strijders liepen verwondingen op.
In Korea namen ook 3171 Belgen en 78 Luxemburgers aan de strijd deel, waarvan er 2636 aan gevechtshandelingen hebben deelgenomen. Onze Zuiderburen hebben met inbegrip van de Luxemburgers 103manschappen verloren, en 9 bij hun bataljon ingedeelde Zuid-Koreanen. 478 Helpers liepen verwondingen op.
De Belgen, met zowel Vlamingen evenals Walloniers aan hun kant, hebben als leeuwen gevochten en kregen hoge onderscheidingen uitgereikt voor de strijd tussen 22 en 26 januari 1951 bij de imjin rivier en de daaraan gelegen gelijknamige plaats, verdienstelijk hebben ze van 10 tot 13 oktober ook gevochten bij de Hantangang rivier en de plaats Hantang en een heel heldhaftige strijd hebben ze in maart/april 1953 ook in hun voordeel weten te beslissen bij Chatkol.
Voor de nog in leven zijnde Koreastrijders die mogelijk nú nog met trauma's zitten alle hulde dat ze ons destijds behoed hebben voor mogelijk een wereldoorlog en zij die daar gesneuveld zijn blijven we ieder op onze eigen manier herdenken zolang we leven.
 FOTO VAN EERSTE MARCHERENDE NDVN REGIMENT
 AFVOER VAN GEWONDEN EN GESNEUVELDEN
 BELGISCHE MILITAIREN STEKEN DE IMJIN OVER
 ONZE BELGISCHE VRIENDEN IN DE KOREAANSE HEL
 KLAAR MET HET KARWEI EN OP DE TERUGTOCHT
 BOVEN NAPALM AANVAL, BENEDEN EREWIMPEL

|