Noord-Korea heeft vannacht plaatselijke tijd een raket gelanceerd. Dat meldde de Zuid-Koreaanse en Japanse regering. Het Stalin-communistische land tart daarmee de internationale gemeenschap die er van uitgaat dat deze lancering dient als een test om te zien of Noord-Korea hiermee de Verenigde Staten kan bereiken. Door het nucleair laden van dit soort raketten zou Noord-Korea in staat zijn om hele gebieden te ontregelen en te vernietigen. Om de ongerustheid en de opstelling van de internationale gemeenschap te begrijpen gaan we terug naar de Koreaanse oorlog die woedde van 1950 tot 1953. Hoe zat dat ook weer? Communistisch Noord-Korea viel in 1950 het kapitalistische Zuid-Korea binnen. De Noord Koreanen werden hierbij gesteund door Rusland en China en de Zuid-Koreanen door Amerika en 20 bondgenoten, waaronder ook België en Nederland. President van Amerika was destijds Harry Truman, de lakens in Rusland werden door Joseph Stalin uitgedeeld, in Zuid-Korea was Rhee aan de macht, in Noord-Korea Kim 11-Sung en in China was Mao Zedong de baas.
Aanvankelijk werden bij de strijd in Korea de Amerikaanse troepen teruggedreven tot ver over de 38ste breedtegraad. Mc. Arthur, de Amerikaanse opperbevelvoerder, besloot om de Noord-Koreanen in hun eigen achterland in de rug aan te vallen en bij Inchon werd een landing uitgevoerd. De Chinezen voelden zich fel bedreigd dat de Amerikanen zo kort in de buurt van het Chinese grondgebied, zoals Mantsjoerije en de grote toevoer en verbindingsrivier de Yalu, waren en gingen hun troepenmacht van heinde en ver concentreren. In deze oorlog speelden grote steden zoals Seoel en de havenstad Pusan een belangrijke rol.
De Chinezen gingen de Noord-Koreanen op volle kracht helpen en besloten tot een grote aanval wat bij het met zwaar materieel uitgeruste Amerikaanse leger als een lachertje overkwam, want net als nú met die op sandalen lopende Taliban militie in Afghanistan het geval is was de vijand heel slecht uitgerust. De Amerikanen stonden tegenover een landleger met een miezerig pakje aan, een geweer over de schouder en voorzien van aftands wapenmateriaal. Ook het vervoer geschiedde te voet, over het land met oude karretjes en over het water met onopvallende kleine bootjes. Slechts met een handjevol rijst per dag werd het Chinese leger mobiel gehouden. Tóch werd het moderne Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger verslagen door deze taaie en altijd grijnslachende mannetjes, die overal onverwachts opdoken en hen zware verliezen toebrachten.
De Noord Koreanen kregen met behulp van de Chinezen het uiteindelijk voor elkaar om hun vijanden tot de 38ste breedtegraad weer terug te dringen. Truman had in zijn hoofd een plan om met een 30-tal atoombommen het getij te keren, maar kreeg daartoe geen toestemming van de Senaat. Besloten werd tot een wapenstilstand die tot op heden stand gehouden heeft.
Door de lancering van de raket kan de lont wel eens in het kruitvat gestoken zijn en de strijd na 56 jaar weer oplaaien. Bij de Koreaanse oorlog waren de strijdende partijen met allebei een sterkte aan mankracht van 400.000 manschappen op gelijke voet. Er zijn in vergelijking tot andere oorlogen nergens zoveel militairen gesneuveld als in deze oorlog. Om even een vergelijking te maken tot de Eerste Wereldoorlog lag dit aantal 1 op 12, in de Tweede Wereldoorlog 1 op 15, in Korea 1 op 10 en in Vietnam 1 op 19.
In oorlogen nadien gevoerd zijn deze aantallen aan Westelijke kant ver teruggedrongen, máár dat leidde wel tot langdurige bezettingen, die bakken met geld kostten en op de lange duur mogelijk eenzelfde aantal gesneuvelden weergeeft. Bij een eventueel uitbreken van een Derde Wereldoorlog met gebruik van nucleair geladen wapens is het niet ondenkbaar dat de helft van de mensheid uitgeroeid wordt. Dit mag en moet niet gebeuren en ons aller plicht is om dit te voorkomen.
 VLAG VAN STALINISTISCH NOORD-KOREA
 LANCERING UITGEZONDEN DOOR N-KOREAANSE TV
 ONHERBERGZAAM TERREIN IN OORLOG 1950-1953
 WAT MOET JE MET EEN TANK DAAR NU UITVOEREN?
 AMERIKAANSE LEGEREENHEID IN BUURT PUSAN
 1500 GESNEUVELDEN PER MAAND, DAT IS NIET NIKS!
 EENZAAM EN VERLATEN IN DEZE WOESTENIJ
 HARDE STRIJD MET VERLIES VAN VEEL KAMERADEN

|