De laatste tijd hebben we veel te maken gehad met ziekten, die veroorzaakt waren door schadelijke bacteriën in ruimtes, zoals fabrieken, ziekenhuizen en in onze voeding. Pas geleden was een fabrikant van vis in opspraak over zalm die besmet was met salmonella. Ik heb voor een paar weken terug hier nog een artikeltje over geschreven. De besmettingsbron is inmiddels achterhaald en die zat in een buitenlands verwerkingsbedrijf van deze firma en was te wijten aan poreuse schalen, waartussen oude zalmresten in aanwezig waren met het gevolg dat er een besmettingshaard ontstond. Inmiddels zijn deze schalen vervangen door beter materiaal en heeft dit bedrijf de productie weer voortgezet. Nu zijn er in Nederland veel mensen die gerookte zalm aten en hierdoor kennelijk besmet geraakt zijn met salmonella en er zijn zelfs een paar oude mensen, met weinig weerstand en mogelijk al in een slechte gezondheidstoestand aan overleden. Voor een jaartje terug hadden we een bepaalde bacterie in groentes zitten en in aanvang kreeg de komkommer de schuld. Het gevolg van al die besmettingen is dat door de consument alles en ieder bedrijf op dat gebied, die met in opspraak genoemde artikelen werkt geweerd wordt, terwijl ze daar in feite buitenstaan. Vandaag las ik een artikel over een zalmrestaurant in Heerewaarden waar al wekenlang geen klant meer te zien is. Vertellen kan ik de consument dat dit bedrijf zijn artikelen betrekt van een volledig bonafide bedrijf en je die lekkere zalm daar rustig kunt eten. Wat ik wel een gevaar van deze tijd noem is dat veel supers hun artikelen zo goedkoop mogelijk proberen te betrekken en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Wat ook een groot gezondheidsgevaar is, dat is dat omzeilen van de vastgestelde hoeveelheden (Quota) vis die bedrijfsmatig gevangen mag worden. Via sluikvissen worden de netten via, via, in wateren uitgezet waar weinig of geen controle op is, of men laadt op volle zee over, hetzelfde gebeurt met kipproducten die niet van goede kwaliteit zijn, maar ergens op een clandestiene wijze worden omgepakt, waarbij niet vast te stellen is wie de leverancier is. Net als met virussen verspreiden ook bacteriën zich in deze tijd sneller dan voor een halve eeuw terug. Dit komt door de vrije markt, het enorme reisverkeer, in veel landen door al die vluchtelingen uit allerlei gebieden met ziektes waarvan we vroeger geen weet hadden en zo zijn er nog wel een aantal factoren op te noemen. Heel belangrijk is het begrip hygiëne wat inhoudt dat de ruimtes voldoende geventileerd dienen te worden, de lucht schoon moet zijn, de machines rein en de instrumenten waar bijvoorbeeld in een ziekenhuis mee gewerkt wordt deugdelijk ontsmet. In deze tijd mag daar wel eens door de controlediensten extra op gelet worden. Om mensen een beeld over bacteriën te geven heb ik een mooi filmpje voor u opgezocht. Klik: http://www.youtube.com/watch?v=4P9_Hkb02is Ik wens u veel leesplezier en kijk ook zelf eens goed hoe de winkel waar u uw boodschappen koopt eruitziet!
|