Vorige week was in het nieuws dat in diverse supermarkten hier in Nederland en België Salmonella was aangetroffen in gerookte zalm. Inmiddels is deze zalm door de Keuringsdienst van Waren uit de schappen van de desbetreffende zaken gehaald en zijn de partijen afkomstig van een visfabrikant uit Harderwijk inmiddels vernietigd. De salmonellabacterie huist voornamelijk in de darm van kippen en varkens. De producten daarvan zoals eieren en vlees kunnen besmet zijn. Door ontlasting van die dieren, dat op het land en in het water terecht komt, kunnen door onhygiënische handelingen, bijvoorbeeld door bespuiting van groentes met verontreinigd water, slagers die werken op een smerig hakblok en arbeiders in de voedselindustrie, die hun handen niet wassen of zich niet houden aan de bedrijfsvoorschriften daarvoor, deze bacterie eveneens overbrengen. De aanwezigheid van deze onder de microscoop zichtbare staafvormige bacteriën kun je niet ruiken of op het oog waarnemen en zelfs kersverse eieren, kipproducten, vlees, groente en fruit kunnen besmet zijn. Salmonellabacteriën worden veelvuldig aangetroffen. Er zijn meer dan 150 soorten getraceerd. Om er niet mee besmet te raken en veel risico's uit te sluiten is het zaaks ook thuis zich te houden aan een goede hygiëne en dat betekent met schone handen voedsel bereiden, groentes goed te wassen en vlees gaar te koken; hierbij voorkomt men veel ellende. Ziekteverschijnselen bij mensen: Dit uit zich voornamelijk door buikpijn, waarbij maag en darmen flink opspelen, diarree en koorts. De incubatietijd is vrij kort en raak je besmet dan uit zich dit binnen iets meer dan een volle dag. Mensen die lijden aan chronische kwalen, ouden van dagen en iedereen met een zwakke gezondheid die besmet raakt met salmonella en voornoemde klachten heeft moet dit direct ter kennis brengen aan de huisdokter. Normaliter is een salmonellabesmetting een kwestie van een dag of vijf. Heeft men hierna nog zware buikklachten raadpleeg dan een arts. In het ergste geval kan men als salmonellabacteriën in de bloedbaan terecht komen een bloedvergiftiging krijgen; als restverschijnselen is ook al meerdere malen sprake geweest van gewricht-en botontstekingen en zelfs van hartproblemen. Op 7-11-2008 heb ik ook een stukje over het onderwerp salmonella geschreven. U vindt het op rechts aangegeven in mijn archief. Ondanks dat ik uit hoofde van een vorige beroep alles weet op het gebied van eet-en drinkwaren heb ik de afgelopen week te kampen gehad met een voedselbesmetting, want vanwege een zoutarm en vetarm dieet in verband met diverse chronische aandoeningen eet ik veel vis en vooral de gerookte zalm staat bijna dagelijks op mijn menu. Voor plm. een kwarteeuw terug stond er bij ons bij het ontbijt elke morgen een bordje brintapap op onze spijslijst en toen dat op een gegeven moment ook helemaal fout zat door fabrieksmatige verwerking van een besmette partij havermout zijn we allemaal behoorlijk ziek geweest. Het was in de tijd dat mijn zoon net aan het werk was, bijna zijn congé gekregen had, de fabriek wel bereid was om met een doktersverklaring een schade van 100 gulden uit te keren, maar onze huisarts uit Huissen destijds deze verklaring niet wenste te bevestigen en te ondertekenen. Je kunt in je leven, als je door een virus of anderzijds besmet raakt altijd restverschijnselen overhouden en zelfs in een rolstoel terecht komen. Het is de plicht van iedere arts om de patiënt bij te staan en niet aan zijn lot over te laten en alle medewerking te verlenen bij mogelijke daaruitvloeiende calamiteiten.
 De Amerikaanse bacterioloog Daniël Salmon vond in 1886 deze bacterie in de darmen van varkens; vandaar naam salmonella.
 Diagnostische analysemethode
|