Bijna niemand in Nederland wist voor een maand terug te vertellen wat Q-koorts is. Doordat we hier in Nederland te maken hebben met een multiculturele bevolking met niet alleen andere gebruiken maar ook eetgewoonten zijn veel veehouders overgegaan op het houden van enorme stapels vee bestaande uit geiten en schapen. De Q-Koorts wordt door deze dieren die er eventueel mee besmet zijn overgebracht. De ziekte komt ook wel bij koeien voor maar in mindere mate, omdat voor dit rundvee strenge eisen zijn en de boeren zich moeten houden aan allerlei voorschriften, zelfs aan de hoeveelheid runderen per boerderij en ook is er een melkquotawet, die voorschrijft hoeveel melk een boer aan de fabriek mag afleveren. Vroeger als Keurmeester van de Warenwet ben ik nooit voorstander geweest van het grootschalig houden van vee of pluimvee en mijn ervaring is dat hier eerder ziektes optreden dan in de wat kleinere bedrijven. Het wordt op de duur nog gevaarlijker als op de lange duur de resistentie-grens overschreden wordt en dier nog mens geen baat meer hebben aan al die preventie en geneesmiddelen, die gebruikt worden om ziektes te voorkomen of te genezen. Op de duur helpt niets meer! De pleomorfe coccobacil die de ziekte Q-Koorts veroorzaakt werd in 1937 door een Australische arts al ontdekt en getraceerd Het is een zich snel voortplantende bacterie die zich in de 20ste macht vermenigvuldigt. De bacteriën zijn volop aanwezig in de uitwerpselen van met de coxiella-Burnetii bacterie besmette dieren. Uitwerpselen van dieren verdrogen op de duur en gaan dan tot stof over, óók hierin zijn deze bacteriën nog volop actief! Door de wind en onder de laarzen of schoenen pikt u dergelijke deeltjes op en neemt ze mee naar huis. Dagelijks met ademen krijgen we stofdeeltjes in onze longen en zitten er van die Q-bacilletjes in, dán zijn de poppen aan het dansen. Weet je wat ook zo moeilijk is bij het bestrijden van de Q-Koorts? Pas boven een temperatuur van 75 graden Celcius worden de bacteriën vernietigd. Je zou de boel haast in brand moeten steken om dit te bewerkstelligen, mogelijk zou bestrijding met hele hete stoom ook helpen! Kunnen we ons tegen de Q-Koorts beschermen? Als consument van vlees raad ik u aan dit goed te bakken. Met barbecuen en ook in de magnetron komt het nogal eens voor dat de binnenkant niet goed doorbakken wordt...pas daarmee op! Ook het drinken van rauwe melk en/of producten hiervan moet u vermijden! De meeste doktoren zijn voldoende op de hoogte van de Q-koorts die vroeger ook al bestond maar toen Balkan of vraagtekengriep genoemd werd. De incubatietijd is 2 tot mogelijk 4 weken. Dit is de periode die vooraf gaat voordat de ziekteverschijnselen zich openbaren. De ziekte begint met acute hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken, diarree, hoesten en behoorlijke drukpijn op de borst. Aarzel niet om direct uw huisarts te bellen, en mensen met chronische ziekten doen er goed aan niet te veel buitenshuis te gaan en zicht een beetje gedeisd te houden!
|